Hoitajien pakkolaki

Hei!
Minua kiinnostaa mitä mieltä Liike nyttiläiset ovat hoitajien pakkolaista ?
Ensi vuonna valtio antaa rahat hyvinvointialueille . Miksi hallitus ei voi puuttua työtaisteluun (lisäämällä rahaa kuntiin että pitovoima taataan ja työolot saadaan kulliseksi että nuoret hakeutuvat alalle ) vaikka kohta he jakavat sitä rahaakin ei ole kuin muutaman kuukauden kuluttua ?

2 tykkäystä

On se outoa, että hoiva-alan henkilöt omaavat sellaisen moraalin, joka jättäisi hengenvaarassa olevat avuttomat ihmiset omilleen. Kuolemaan.

Valtavasti on korostettu ammatin tärkeyttä ja hyvyyttä tällä hoiva-alalla. Se on tärkeää työtä, kuten lääkärin, poliisin, palkanlaskijan ja kaikkien muidenkin työ. Ei kirjanpitäjäkään voi illalla jättää työtään tekemättä, ei voi kiukutella työajoista, ei työoloista, kavereista. Jos aamulla pitää olla asiakkaan tuloslaskelma valmis se on yötämyöden tehtävä. Seuraumuksia siitä muuten tulee, veroja, sakkoja, pahimmassa tapauksessa yrityksen arvonalennus. Se olisi entinen kirjanpitäjä.

Suomi on huonossa “jamassa”, velkaa on, kulut suuremmat kuin tuotot, nyt ei ole julkishallinnolla varaa palkankorotuksiin. Ei yrittäjilläkään, meidän on selätettävä tämä inflaatio ja lama. Elvytys vain pahentaa asiaa.

Tärkeissä tehtävissä, ihmishenkien ollessa kyseessä, on töitä tehtävä vahinkojen välttämiseksi. Kirjoitukseni aloitus tuntuu julmalta, jätin sen kuitenkin herättämään ajatukset työmme tärkeydestä. Ei kukaan halua olla se ilkeä ihminen, jota kadulla kartetaan, sormella osoitetaan.

Pakko tai ei, tehdään se mitä meiltä odotetaan.

3 tykkäystä

Kannattaa myös muistaa, että ay-liike on lähtenyt nuinkin koviin toimiin vain pakon edessä, muuten olosuhteet huononevat vielä entisestäänkin. Tällä hetkellä hoitajan alkupalkka ei riitä asumiseen pääkaupunkiseudulla, pitäisikö sen jo soittaa jotain kelloja? Viime vaalien paneelissa kaikki nykyiset hallituspuolueet lupasivat puuttua hoitaja yleensä koko alan mukaan lukien vanhustenhuoltoon asioiden saamiseksi kuntoon. Tämäkö on nyt sitten asioiden kuntoon laittamista? Tosin Suomi on sinänsä erikoinen maa ja poikkeaa muista EU-maista, että täällä kansalaisia ohjaillaan antamalla raippaa eikä porkkanaa. Se mistä rahaa revitään ensiksi voisi katsoa nuita pullataikinan tavoin lihoneita valtion virastoja ja ministeriöitä (surullisin esimerkki lienee Trafi, jonka toinen nimi on leikkisästi Midas), valtion hallinnon tehostaminen eli meillä on nytkin paljon hirvittävästi porukkaa ns. hallintolääkäreinä, joilla maksetaan reilua palkkaa ja toinen iso syöppö on valtion ja kuntien talouden atk projektit, jotka päättyvät järjestään katastrofiin. Tai missä muussa työpaikassa voi virkamies olla tiskin takana kuolleena vajaa kaksi viikkoa ennen kuin joku hiffaa? Kyseessä oli taannoin tapaus oikeusministeriössä. Yleensä ministeriöiden virat ovat poliittiisia turvapaikkoja, hyvä palkka ja tärkeintä on leimata kellokortti. Käytännössä ministerien virat eivät saisi olla ikuisia niinkuin nyt vaan hallituksen vaihtumisen myötä menevät paikat myös uudelleen jakoon. Jos se toimii jenkeissä hyvin miksei meillä? Se mitä tämä tarvitsisi oli työeläkejärjestelmän kokonaisremontti esim. Ruotsin mallin suuntaan. Suomen nykyinen työeläkejärjestelmä on 1950 -luvulta ja nyt eletään kuitenkin vuotta 2022.

5 tykkäystä

En missään nimessä kannata pakko- tai orjalakeja. Markkinataloudessa tulee toimia siten, että kysyntä ja tarjonta toimii. Suurin syy hoidon ongelmissa on juuri työolot ja siitä saatava palkka. Jos nämä eivät kohtaa ei tulijoita alalle ole.

Suomi on myös ollut edistämässä EU:ssa aloitetta, jossa pakkotyötä tekeville valtioille on määrättävä sanktioita. Olemmeko valmiita olemaan Euroopan Pohjois-Korea?

Toisaalta ihmetyttää, että pakkolakia ajetaan vain hoitajapuolelle. Käsittääkseni samansuuruinen työntekijävaje on myös lääkäreissä ja sote-puolen esimiehissä. Diagnoosien viivästyminen ja hoitoonpääsytakuun takkuaminen vaikkapa syöpäsairauksissa johtuu juuri lääkäripulasta ja sitä kautta menetetään merkittävä määrä sekä työtunteja että ihmishenkiä. Sama laki myös voimaan heille.
Kuten tästä lyhyestäkin perustelusta voidaan havaita, kyse on työn arvostuksesta ja sukupuoliprofiloitumisesta. Naisten työtä ei arvosteta vaikka erikoissairaanhoitajan koulutus on korkeakoulutasoista erikoiskoulutusta.

4 tykkäystä

En todellakaan kannata pakkolakia. Ja suuresti ihmettelen, että hoitajat on vuosia huutaneet liian vähäisestä henkilökunnasta ja potilasturvallisuus vaarantunut päivittäin. Silloin ei näy yhdenkään poliitikon kannanottoa kuinka potilasturvallisuus vaaraantuu, normioloissa ketään ei kiinnosta kuin hoitajia, mutta silloin heitä ei kuunnella. Ja pitää muistaa että hoitajat yritti jo lakkoa tuolla suojelutyöllä, jolloin työnantaja käytti sitä hyväksi ja työntekijöitä oli jopa enemmän kun normaalisti. Ja silloinkaan se ei monelle hallituksen/eduskunnan edustajalle kelvannut. Ja se ei ole työntekijöiden vika, että työnantaja ei ole hoitanut velvotteitaan. Työnantajalla on ollut mahdollisuus varautua työtaistelutoimiin jos oisivat hommansa hoitaneet. Kyllä sinne ne tekijät ois löytynyt siirtelyillä ja liittoon kuulumattomilla. Mutta siellä ei ole ollut haluakaan tehdä asian eteen mitään. Vaan sit itketään mediassa ja haukutaan hoitajat, puhumatta sanallakaan mitä on jäänyt tekemättä. Jos olette pakkolain kannalla, niin oletteko pakkolain kannalla työnantajaa kohtaan? Sitten kun se sopimus syntyy ja taas palataan arkeen ja mennään liian vähäsellä henkilöstöllä.

5 tykkäystä

https://twitter.com/pohjoisesta/status/1571423876105519104?t=QXzLGk18eavGOi9sfahjew&s=19 Sieltä lukemaan hoitajien arkipäivää, potilasturvallisuudesta joka ei kiinnosta ketään päättäjää!

3 tykkäystä

Niin, kyllä rahaa hallitukselta riittää. Kreikka sai Kataisen hallitukselta reilun miljardin avustuspaketin, joka myytiin tyhmälle kansalla lainana. Laina ilman korkoa ja ilman takaisinmaksu velvollisuutta. Penniäkään ei ole tullut takaisin. Nykyhalitus myönsi 4,2 miljardia euroa EU:n avustuspakettiin, joiden pääsaajat olivat Italia ja Espanja. Tuosta 4,2 miljardista on suurin osa valunut muualle kuin avustukseen, lähinnä sillä on autettu ko. maissa mafian hallitsemaa kiinteistöalaa, terveydenhuoltoa ja huumekauppaa plus tuettu maiden tunnettua korruptoitunutta poliittista järjestelmää. Nykyhallituksen tekemä reilun 2 miljardin euron avustus Fortumille ja jos ja kun Saksa kansallistaa Juniperin niin Suomen veronmaksajia odottaa Fortumin Saksan valloituksen jälkilasku, Puhumattakaan mikä on Fortumin Venäjän seikkailu jälkilasku, jonka maksaja on jo selvillä eli veronmaksajat. Näiden summien jälkeen ei voi kuin todeta, että rahaa kyllä löytyy,Mutta nähtävästi terveydenhoito/vanhustenhoito ei kiinnosta Audin takapenkillä. Tärkeämpää on haaskata miljardeja muihin maihin, lähinnä Neitsytsaarile ja Kingston Roadille.

5 tykkäystä

Syytä en tietenkään tiedä mutta Hjallis ollut pois pakkolakiäänestyksessä
[Eduskunta äänesti ”pakkolaista” – 106 kansanedustajaa oli poissa]

2 tykkäystä

Potilasturvallisuuslaki jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta kansalaisia kohtaan on oikeudenmukaista kuulla perusteluita sille, miksi äänesti puolesta/vastaan. Kansalaiset äänestävät kansanedustajat tekemään työtä ja vaikuttamaan yhteiskunnan asioihin!

3 tykkäystä

Olisi todellakin kiva kuulla perustelut. Voisin ottaa niihin perusteluihin kantaa mielelläni.

1 tykkäys

Ja vielä lisään. Olisi kiva kuulla miksi osa oli poissa? Onko syy, vai muuten vain.

3 tykkäystä

Ja korostan edelleen, aikasemmin keväällä työntekijät yritti lakkoa suojelelutyöllä. Työnantaja käytti tilaisuuden hyväksi ja hoitohenkilöstöä oli enemmän kuin normaalisti ja tälle työntekijät mahtaneet mitään. Tätä tuotiin kesällä esiin, ei ketään eduskunnassa/hallituksessa kiinnostanut. Ei kukaan, kukaan ei ottanut asiaan kantaa! Hävetkää! Yritä siinä silloin neuvotella! En aio irtisanoutua puolueesta, mutta tuon mielipiteeni esiin tästä ja jatkossa! Tai potkikaa pihalle, mutta en vaikene! Kiitos ja kumarrus! Ja ei, ei ole vielä koskaan uhattu puolueessa. Ihan tarkallee ees muista, aivan alkuun en kerennyt mutta jokusen vuoden jo ollut mukana. Mutta toivon että tässä saan olka erimieltä? Kiva olisi tietää miten vasemmistossa käy näille. Lentävätkö puolueesta pihalle.

1 tykkäys

Ei ollut poissa varsinaisesta tämän lain äänestyksestä, se oli eilen. Mutta hän kyllä äänesti tämän lain puolesta, mitä en oikein itse käsitä entisenä hoitajana.

Tässähän on kyse yhden kansakunnalle merkittävän ammattiryhmän työtaistelutoimien haittaamisesta. Kyllä hoitajilla on ennenkin ollut velvoite suojelytyöhön lakkojen aikana jne. Nyt tätä oikeutta vain huononnetaan ja poistetaan lisää työntekijänoikeuksia.

1 tykkäys

No nyt on osa syistä selvinnyt. Kahdeksan oli eduskunnassa paikalla, mutta ei äänestänyt, mielenkiintoista.

2 tykkäystä

Ehdottomasti vastustan. Talous pitää miettiä toisella tavalla hoitajien palkkojen ja lääkärien palkkojen suhteen. Paikallinen sopiminen ja kenties voitaisiin miettiä alueen elinkustannuksia ja antaa palkkaa sen mukaan myös hoitoalalla, minimi palkka toki täytyy olla sellainen että sillä pärjää halvemmallakin alueella.
Jos nuoria alalle halutaan niin palkkoja on nostettava ja oppisopimuskoulutusta lisättävä jotta ihmiset saadaan suoraan töihin.
Tämä pätee useampiin aloihin. Kokoomuksen puhe vuonna 2019 oppisopimuskoulutuksen päivittämisestä oli sellasta mitä itse kannatan.

Ehdottomasti pakkolaille EI ja talouteen uusi katsaus sen sijaan.

Seuraavaksi Harkimo varmaan ajaa lakko-oikeuden poistamista kaikillta? Jokainen Liikkeen vaaliehdokas vaan leimautuu puheenjohtajan kannan mukaan vaikkei sitä kannattaisi…

1 tykkäys