Kansalaisten osallistaminen viihteellisen formaatin avulla

Liike Nytin yksi tavoitteista on saada ihmiset kiinnostumaan politiikasta ja tulemaan mukaan politiikan tekoon uusilla tavoilla.

Itse näkisin niin, että ihmiset voisivat kiinnostua enemmän politiikasta, jos olisi viihdyttävä tapa seurata ja osallistua politiikkaan. Tällä hetkellä tapoja seurata politiikkaa on mm. uutiset, A-studiot, puheenjohtajatentit jne. Moni voi varmasti samaistua siihen, että niiden kautta politiikan seuraaminen on tylsää ja turhauttavaa.

Entä jos liikkeen voimin kehiteltäisiin (ja mahdollisesti toteutettaisiin) aivan uudenlainen formaatti, jota ihmiset mielellään katsoisivat ja mahdollisesti osallistuisivat. Jos ei muuten niin ainakin Porin Suomi areena tapahtuma voisi olla hyvä tilaisuus kokeilla jotain uutta.

Tähän ketjuun ideoita ja niiden työstämistä, minkälaisen formaatin Liike Nyt saa aikaan. Itselläni on tähän liittyen jo mietitty ideoita, mutta annan puheenvuoron ensin muille, että saadaan mahdollisimman monipuolista ideointia eikä minun ajatukset liikaa ohjaa muiden ideointia. Kirjoitan sitten tarvittaessa myöhemmin omia ideoitani sekaan.

Asiaa voi lähteä pohtimaan vaikka kysymällä, minkälaista formaattia sinä haluaisit katsoa?

Mahtaisiko onnistua samanmoinen formaatti/idea kuin nämä ilmoitukset vaaratilanteista TV:n alalaidassa? Eli se liikkuva tekstijana. Ja siihen kirjoitettuun ajatukseen voisi kommentoida halutessaan viestillä. Tämä tulisi näkyviin muutaman kerran viikossa, kestäen noin 4h parhaaseen katseluaikaan.

Kerran kuukaudessa olisi noin puolen tunnin paneelikeskustelu em. ajatuksesta ja kommenteista Liike Nytin valittujen edustajien kesken. Keskustelun juontajana toimisi Hjallis Harkimo.

Lisäksi tähän samaan aikaan, kun on paneelikeskustelu (TV ohjelma), voisi kommentoida kuukauden aiheeseen halutessaan viestillä tai soittamalla.

Tekstiviestillä eli halutessaan osallistua pitäisi maksaa siitä? Ongelmana telkkarissa myös se, ettei viestit jää mihinkään muiden nähtäville vaan ne vilahtaa nopeasti ruudulta.

Mielestäni parempi tapa olisi kehittää YouTube/Twich-striimausta ja/tai videoita. Hjallis on sen suhteen jo menossa hyvää vauhtia, mutta ottaisin enemmän ehkä mallia Sebastian Tynkkysen meiningistä. Erittäin hyvin toteutettu Viikon kuumimmat. Hiukan samaa meninkia on Tere Sammallahdella.

Haluaisin kehittää vaikka yhteisen kanavan YouTubeen jos ketään kiinnostaa olla mukana juttelemassa politiikasta ja sen ympäriltä. Ei tarvitse välttämättä olla edes virallinen Liikkeen juttu vaan pohditaan elämän suuria poliittisia kysymyksiä.

Toki telkkarissa voisi myös pyöriä joku hiukan humoristisempi tai erittäin tiukkaa settiä vetävä keskusteluohjelma. En kuitenkaan usko, että tulevaisuus on telkkarissa.

1 tykkäys

Siinähän sitä jo on jonkinlaista ideaa.

Anna vaan esimerkkiä, minkälainen “ajatus” siinä tekstijanassa voisi esimerkiksi olla. En nyt ihan varmaan hoksaa, miten tämän olet ajatellut. Samalla tavalla kuin vaaratiedotteet tulee kanavasta ja ohjelmasta riippumatta, ei varmaan ihan helposti saa omia tekstijanoja sinne näkyviin. Vai miten olet tämän ajatellut?

Mutta juuri joku tällainen, valittu aihe ja siitä sovittuun aikaan tapahtuva interaktiivinen paneeli ja Hjallis vetämään koko hommaa voisi olla hyvä.

Itse näkisin myös, että netissä on tulevaisuus, mutta vielä suuren yleisön (vanhemman väen) tavoittamiseen tarvitaan myös telkkaria.

Itselläni visiona on, että jos saataisiin telkkariin laajaa huomiota saava ohjelma, niin sitten interaktiivisuutta voisi ottaa tv-ohjelmaan mukaan myös netin kautta. Tämä sitten puolestaan ruokkisi positiivista kierrettä, eli tv-kansa huomaa, että he voivat osallistua netin kautta ja näin liikkeen nettialustat saavat kasvua. Esim. toisessa ketjussa vireillä oleva chatti voisi olla mahdollisesti työkaluna järjestämään interaktiivisia tapahtumia.

Peukku myös striimausidealle, kannatan ja katson varmasti, mikäli sellaista joskus tulee.

Paikallistasolla pohdittu sitä miten saataisiin lisättyä valtuustokokousten näkyvyyttä kuntalaisille? Kokoukset ovat kaikille avoimia, mutta eivät taida tavoittaa kovinkaan isoa joukkoa. Varsinkaan nuoria.

Ideoitu mm.VALTUUSTOVALVOJAISIA, jossa
kokousta edeltävällä viikolla heräteltäisiin kuntalaiset keskustelemaan valtuuston asialistan asioista paikallisyhdistyksen instagramissa/facebookissa /nettiparlamentissa. Luotaisiin ehkä kysely nettiparlamenttiin yleisemmän mielipiteen selvittämiseksi. Keskustelun pohjaksi haettaisiin luotettavista lähteistä tietoa, tilastoja ja vertailtavuutta muihin kaupunkeihin.

Valtuuston kokouksista liveä ja kokousten jälkeen esimerkiksi lyhyet kommentit Liike Nytin kuntavaaliehdokkailta kokouksesta?

Mitä ajattelette tästä ideasta? Kehittelyvaiheessa.

5 tykkäystä

Hyvä kun olette ideoineet, kokeilkaa ihmeessä toteuttaa, jos siltä tuntuu.

Itselle tulee ensimmäisenä mieleen, että saattaa olla vaikea saada siitä niin mielenkiintoista, että ihmiset jaksaa sitä seurata/osallistua. Suurimpaa osaa ihmisistä politiikka ei juuri kiinnosta vaan ihmisillä on muita asioita mielen päällä. Kunnallistasolla vielä on paljon vähemmän ihmisiä, kuin valtakunnallisesti ja kunnallisella tasolla päätettävät asiat ei ihmisiä kiinnosta.

Monessa kaupungissahan valtuustonkokoukset striimataan livenä. Itsekin olen niitä jonkin verran katsonut ja täytyy kyllä sanoa, että on muuten tylsää seurattavaa. Siellä tehdään politiikkaa juuri sillä vanhalla tavalla, jonka toivoisi jo jäävän viime vuosisadalle. Monta tuntia tylsiä monologeja, jotka kuitenkin ovat aivan turhanpäiväisiä.

Mutta jos keksitte miten saisitte “valvojaisista” kiinnostavia niin kokeilkaa ihmeessä!

Totta tuo kyllä.:sweat_smile:

Ei Oulussa tylsää ollu!!

Valtuustojen ja muiden toimielinten päätöksentekomateriaali tulee valtuutetulle/jäsenelle 1-2 viikkoa ennen kokousta, eri kunnissa erilaisia käytäntöjä. Kannatan sitä toimintatapaa, että sparrataan asioissa niin omaa puolueryhmää kuin kuntalaisia ja kysytään näkemyksiä asioista. Päätöksenteon vaikuttavuuden ennakoinnin kannalta on varsin tärkeää saada selville päätösten piilovaikutukset ja tärkeää on myös linjata miten oma puolue asioihin suhtautuu, jotta toiminta eri toimielimissä on johdonmukaista.
Monissa kunnissa valtuuston kokouksiin voi osallistua etänä videolähetyksen välityksellä ja ne on katsottavissa tallenteina myös jälkeenpäin. Näin kuntalaiset voivat seurata livenä tapahtumaa. Kokousten jälkipuinnille en lämpene.

1 tykkäys

Puheenvuorot ovat mediaa ja vaalikarjaa varten. Asiat päätetään ennakkovalmisteluilla ja neuvotteluilla sekä viimeistään äänestyksissä.

1 tykkäys

A-studio, eduskunnan kyselytunti tai paikallispolitiikka on juuri niitä asioita, jotka minulla nostaa niskakarvat pystyyn ja pudottaa silmäluomet kiinni… zzz… Pari kertaa kyselytuntia seuranneena olen todennut olevani liian tyhmä politiikkaan, en nimittäin ole ymmärtänyt siitä poliittisesta jargonista mitään. Puhutaan paljon, ei sanota mitään.

Nettiparlamentti, lyhyet selkeät striimaukset, avoimuus, puolueen omat tapahtumat joissa käsitellään esim oman kotikaupungin ajankohtaisia asioita ennen niitä virallisempia kokouksia ovat niitä, joilla minun huomioni herätetään.

Myös vastuunkanto aikaisemmista päätöksistä olisi suotavaa. Meidän lähikoulu lopetettiin, annettiin seisoa tyhjillään muutama vuosi ja huomattiin että ei perhana, alueella on liian täydet koulut ja tarve lähikoululle. Kyselin ennen kuntavaaleja että miksi asiaa veivataan, se se vasta maksaa sekä rahaa että resursseja, ja sain vastauksen että edellisellä kaudella lopullisen päätöksen teki henkilö joka asui eteläisellä maaseudulla ja halusi säästää siellä koulun. Luultavasti tällä rahan menolla mitä päätös ja venkslaus aiheuttaa, olisi säästetty molemmat.

1 tykkäys

Itse nuorena innostuin politiikasta kun tvssä pyöri noin viikon uutiset se käsitteli huumorin kautta uutisia jotka joskus olivat poliittisia myös siellä sivallettiin oikeistoa ja vasemmistoa molempia yhtälailla
Tällä mielestäni saisi nuoria hyvin kiinnostumaan ja ehkä jopa aktivoitumaan politiikan pariin ja miksi ei myös vanhempia ihmisiä :slight_smile:

2 tykkäystä