Kielikysymys - språkfråga

Hei!

Kaksikielisenä kuntavaaliehdokkaana kaksikielisessä kotikaupungissani (myös maamme pääkaupunki on muuten kaksikielinen, jonka pormestariksi puolueemme kaksikielinen puheenjohtaja on pyrkimässä) huomasin, että Liike Nyt-puolueen nettisivuista ei ole olemassa edes tiivistelmää ruotsiksi. Tiedän, ettei puolueemme ole ns. kielipuolue (vrt. RKP, Perussuomalaiset), mutta mielestäni olisi aika hyvä kannanotto että ainakin olennaisin info olisi saatavilla på båda nationalspråken.

Vai onko tästä aiheesta tehty jokin linjaus, josta en ole tietoinen, uusi jäsen kun olen?

Uskon vakaasti, että riittävän moni äänestäjä joka liikkuu RKP-KOK-KD-SDP-akselilla arvostaisi tällaista edes näennäistä kaksikielisyyttä, jotta sen vaivan näkeminen olisi asian arvoista. Voin vaikka itse kääntää tärkeimmät matskut. :wink:

-KM-
Kuntavaaliehdokas Espoossa

7 tykkäystä

Kukaan ei kiellä aloittamista tuota käytäntöä. Itselläni syy siihen on etten osaa ruotsia. Ne jotka haluaa kohdentaa viestiä saamen ja ruotsin kielisillle, tai vaikka muihinkin kieliin kuten Englantiin, siitä vaan. Itsestään se vaan on kiinni.

Kristian, nostit esille aivan oikean ja aiheellisen huomion. Voin vahvistaa, että mainitsemasi asia on tiedostettu ja niistä on keskusteltu kuten myös niistä tavoista, miten ja mitä sisältöä olisi järkevintä tarjota myös ruotsiksi. Uskon olevani oikeilla jäljillä myös siinä, kun totean että yksinkertaisesti resurssit eivät ole vielä taipuneet tähän tehtävään, sillä työntekijöitä Liikkeellä on niin vähän. Olen ihan varma siitä, että asian tila esimerkiksi verkkosivuston sisällön osalta myös ruotsiksi on ehkä jo lähitulevaisuudessa paremmalla tolalla.

3 tykkäystä

Mielestäni vakavasti otettavalla puolueella on hyvä olla myös ruotsinkielinen sivusto, joka voi houkutella jäseniksi ja ehdokkaiksi myös ruotsinkielisiä. Tässä vaiheessa olisi tosiaan hyvä, jos edes tärkeimmät asiat olisivat ruotsiksi.

2 tykkäystä

Tuo on kyllä hyvä huomio Liikkeen sivusta. Täältä umpisuomalaiselta alueelta katsoessa ei aina muista tuollaisia. Yhden vaaliehdokkaan kohdalla kyllä kiinnitti huomiota se, että hänen Facebook-kuvassaan oli ensin teksti ruotsiksi.

Tuo on vähän outo toteamus että “itsestä se on vaan kiinni”. Ei niitä puolueen sivuja voi tuosta vaan mennä muokkamaan ja lisäämään tekstejä ruotsiksi. Tässä on aivan liian paljon synnytystuskia ollut Liikkeen käynnistämisessä. Esimerkiksi vaaliehdokkaiden sivut ovat todella rajoittavat, eivätkä erityisen myyvät. Myös toimimattomia linkkejä olen raportoinut. Tämä kahden kuukauden lisäaika täytyy todellakin käyttää tehokkaasti hyväksi, jottei Liike menetä yhtään kannastaan epävarmaa äänestäjää harrastelijamaisilla sivuilla. Och samma på svenska och engelska.

Olen aivan samaa mieltä, sivuille pitää ehdottomasti saada ruotsinkielinen ja englanninkielinen käännös! Uskon että monet jäsenet voisivat auttaa tässä projektissa jos puolueella ei muuten riitä resursseja siihen tällä hetkellä.

Ruotsinkielinen tiivistelmä on lisätty sivuille: Rörelse.nu kort sagt | Liike.

Text är förnuftig och förståerlig. Tack

Kyllä kaikki Kielet ovat tärkeitä. Mielestäni alueellisesti varsinkin Kielet tulisi olla mukana puolueessa. Pohjoisessa saami ja esim. Kakskielisissä esim. Rannikko alueet…
PK seudulla kieliä onkin sitten jo monia… Mielestäni englanniksi olisi hyvä kertoa liikkeen asiat yleisesti ja alueellisesti sitten niin kuin tarvis. Suomen kieli on kuitenkin pääkieli ja siihen valtakunnallisesti perustettava kokonaisuus.

Mielestäni kielipolitiikka on eri asia.

Suomen tulisi kielissä korostaa suomen kielen taitoa ja sen jälkeen monikielisyyttä jokaisen mieltymyksen mukaan. Tarvitsemme monikieliosaajia tulevaisuudessakin vaikkakin englanti tulee nostamaan globaalissa kanssakäymisessä roolia.

Ehdottomasti suomi ja ruotsi. Englanti ei ole virallinen kieli eikä saamenkieli. Raja on helppo vetää.

På både Finlands officiella språk, så på finska och på svenska, ingen jävla engelska för fan.

Liike Nyt pitää kannattaa kumpaakin Suomen virallisista kielistä. Kielten opiskelu on ehdottoman tärkeää ja nykyisen suomen, ruotsin ja englannin opetuksen lisäksi tulisi lisätä muiden kielten opetusta. Esimerkiksi neljäs vapaasti valittava kieli jokaiselle kolmen aiemmin mainitun lisäksi, halutessaan voi toki opiskella useampaakin. Kielten opetusta ei missään nimessä tule vähentää nykyisestä päinvastoin laajentaa kielivalikoimaa.

Euroopan unionissa on nyt enemmän äidinkielenään tanskaa kuin englantia puhuvia brittein EU-eron jälkeen. Euroopan unionissa englannin kielen merkitys tulee vähenemään tämän seurauksena. Saksan kielen opiskelu on romahtanut Suomessa eikä (vapaasti valittavien) kielten opiskelukaan vaikuta olevan suosittua. Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeimmät kauppakumppanit, ostaa voi millä tahansa kielellä myydä voi äidinkielellä sanotaan. Kansainvälistyvässä maailmassa englannin kieli tietenkin säilyy merkittävänä joten sen oppii joka tapauksessa, suomalaisten englannin kielen taitohan on maailmanlaajuisesti mitattuna varsin hyvä. Tiivistettynä ja kärjistäen englantia osaa (lähes) kaikki, muu kielitaito on valttikortti.

Hej.
Jag kom med i partiet för några månader sen. Är glad över att vi har också en sida pä svenska.