Kielikysymys - språkfråga

Hei!

Kaksikielisenä kuntavaaliehdokkaana kaksikielisessä kotikaupungissani (myös maamme pääkaupunki on muuten kaksikielinen, jonka pormestariksi puolueemme kaksikielinen puheenjohtaja on pyrkimässä) huomasin, että Liike Nyt-puolueen nettisivuista ei ole olemassa edes tiivistelmää ruotsiksi. Tiedän, ettei puolueemme ole ns. kielipuolue (vrt. RKP, Perussuomalaiset), mutta mielestäni olisi aika hyvä kannanotto että ainakin olennaisin info olisi saatavilla på båda nationalspråken.

Vai onko tästä aiheesta tehty jokin linjaus, josta en ole tietoinen, uusi jäsen kun olen?

Uskon vakaasti, että riittävän moni äänestäjä joka liikkuu RKP-KOK-KD-SDP-akselilla arvostaisi tällaista edes näennäistä kaksikielisyyttä, jotta sen vaivan näkeminen olisi asian arvoista. Voin vaikka itse kääntää tärkeimmät matskut. :wink:

-KM-
Kuntavaaliehdokas Espoossa

10 tykkäystä

Kukaan ei kiellä aloittamista tuota käytäntöä. Itselläni syy siihen on etten osaa ruotsia. Ne jotka haluaa kohdentaa viestiä saamen ja ruotsin kielisillle, tai vaikka muihinkin kieliin kuten Englantiin, siitä vaan. Itsestään se vaan on kiinni.

Kristian, nostit esille aivan oikean ja aiheellisen huomion. Voin vahvistaa, että mainitsemasi asia on tiedostettu ja niistä on keskusteltu kuten myös niistä tavoista, miten ja mitä sisältöä olisi järkevintä tarjota myös ruotsiksi. Uskon olevani oikeilla jäljillä myös siinä, kun totean että yksinkertaisesti resurssit eivät ole vielä taipuneet tähän tehtävään, sillä työntekijöitä Liikkeellä on niin vähän. Olen ihan varma siitä, että asian tila esimerkiksi verkkosivuston sisällön osalta myös ruotsiksi on ehkä jo lähitulevaisuudessa paremmalla tolalla.

3 tykkäystä

Mielestäni vakavasti otettavalla puolueella on hyvä olla myös ruotsinkielinen sivusto, joka voi houkutella jäseniksi ja ehdokkaiksi myös ruotsinkielisiä. Tässä vaiheessa olisi tosiaan hyvä, jos edes tärkeimmät asiat olisivat ruotsiksi.

3 tykkäystä

Tuo on kyllä hyvä huomio Liikkeen sivusta. Täältä umpisuomalaiselta alueelta katsoessa ei aina muista tuollaisia. Yhden vaaliehdokkaan kohdalla kyllä kiinnitti huomiota se, että hänen Facebook-kuvassaan oli ensin teksti ruotsiksi.

Tuo on vähän outo toteamus että “itsestä se on vaan kiinni”. Ei niitä puolueen sivuja voi tuosta vaan mennä muokkamaan ja lisäämään tekstejä ruotsiksi. Tässä on aivan liian paljon synnytystuskia ollut Liikkeen käynnistämisessä. Esimerkiksi vaaliehdokkaiden sivut ovat todella rajoittavat, eivätkä erityisen myyvät. Myös toimimattomia linkkejä olen raportoinut. Tämä kahden kuukauden lisäaika täytyy todellakin käyttää tehokkaasti hyväksi, jottei Liike menetä yhtään kannastaan epävarmaa äänestäjää harrastelijamaisilla sivuilla. Och samma på svenska och engelska.

Olen aivan samaa mieltä, sivuille pitää ehdottomasti saada ruotsinkielinen ja englanninkielinen käännös! Uskon että monet jäsenet voisivat auttaa tässä projektissa jos puolueella ei muuten riitä resursseja siihen tällä hetkellä.

3 tykkäystä

Ruotsinkielinen tiivistelmä on lisätty sivuille: Rörelse.nu kort sagt | Liike.

1 tykkäys

Text är förnuftig och förståerlig. Tack

2 tykkäystä

Kyllä kaikki Kielet ovat tärkeitä. Mielestäni alueellisesti varsinkin Kielet tulisi olla mukana puolueessa. Pohjoisessa saami ja esim. Kakskielisissä esim. Rannikko alueet…
PK seudulla kieliä onkin sitten jo monia… Mielestäni englanniksi olisi hyvä kertoa liikkeen asiat yleisesti ja alueellisesti sitten niin kuin tarvis. Suomen kieli on kuitenkin pääkieli ja siihen valtakunnallisesti perustettava kokonaisuus.

Mielestäni kielipolitiikka on eri asia.

Suomen tulisi kielissä korostaa suomen kielen taitoa ja sen jälkeen monikielisyyttä jokaisen mieltymyksen mukaan. Tarvitsemme monikieliosaajia tulevaisuudessakin vaikkakin englanti tulee nostamaan globaalissa kanssakäymisessä roolia.

Ehdottomasti suomi ja ruotsi. Englanti ei ole virallinen kieli eikä saamenkieli. Raja on helppo vetää.

1 tykkäys

På både Finlands officiella språk, så på finska och på svenska, ingen jävla engelska för fan.

Liike Nyt pitää kannattaa kumpaakin Suomen virallisista kielistä. Kielten opiskelu on ehdottoman tärkeää ja nykyisen suomen, ruotsin ja englannin opetuksen lisäksi tulisi lisätä muiden kielten opetusta. Esimerkiksi neljäs vapaasti valittava kieli jokaiselle kolmen aiemmin mainitun lisäksi, halutessaan voi toki opiskella useampaakin. Kielten opetusta ei missään nimessä tule vähentää nykyisestä päinvastoin laajentaa kielivalikoimaa.

Euroopan unionissa on nyt enemmän äidinkielenään tanskaa kuin englantia puhuvia brittein EU-eron jälkeen. Euroopan unionissa englannin kielen merkitys tulee vähenemään tämän seurauksena. Saksan kielen opiskelu on romahtanut Suomessa eikä (vapaasti valittavien) kielten opiskelukaan vaikuta olevan suosittua. Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeimmät kauppakumppanit, ostaa voi millä tahansa kielellä myydä voi äidinkielellä sanotaan. Kansainvälistyvässä maailmassa englannin kieli tietenkin säilyy merkittävänä joten sen oppii joka tapauksessa, suomalaisten englannin kielen taitohan on maailmanlaajuisesti mitattuna varsin hyvä. Tiivistettynä ja kärjistäen englantia osaa (lähes) kaikki, muu kielitaito on valttikortti.

Hej.
Jag kom med i partiet för några månader sen. Är glad över att vi har också en sida pä svenska.

2 tykkäystä

En ole ollenkaan varma ruotsin tarpeellisuudesta kaikissa ammateissa. Suomalaisruotsi poikkeaa aika virallilsesta Ruotsista mitä opetetaan, jota taas ei ymmärrä ruotsalaiset eikä suomenruotsalaiset. Ruotsi oli joskus tärkeä maa, mutta ei enää. Ja silloin,kun ex-firmai omistajaksi tuli ruotsalainen yhtiö niin yhteinen kieli oli englanti ja se oli myös dokumenttien kieli. Tottakai, jos kauppaa tehdään useaan maanosaan niiin paikallisen kielen osaaminen on iso plussa “work out” tapaamisissa, Mutta ruotsinkielen asema on turhan korostettu nykyisin Suomessa eikä siihen ole muuta perusteita kun historia (kun Suomesta annettii ruotsalaisille upseeristolle tiluksia ja suomalaisista tuli käytännössä orjia eli torppareita). Nykyisin ruotsinkielisten asiaa pitävät yllä eri ruotsinkieliset säätiöt, jotka muistavat jakaa rahaa aina vaalien alla. Itse ruotsinkielen vaalimisen perustelut ovat itsepetosta. Paljon tärleämpiä kieliä ovat englanti, saksa, ranska, espanja (jos haluaa myydä jotain Keski- tai Etelä -Amerikassa).

2 tykkäystä

Liike Nyt voisi profiloitua kansanpuolueeksi tai siis on jo sellainen, joka nostaa myös suomenruotsalaisten tarpeita esiin. Minun mielestäni pitäisi puuttua ruotsinkielisten kuntien epäkohtiin, kuten vastakkainasettelun kitkemiseen. Mitä ruotsin kielen politiikkaan tulee niin sitä voidaan arvioida raha- ja henkilöstö resurssien, paikallisten toiveiden ja muun asian suhteen riippuen paikkakunnasta, minkä jälkeen tehdään hyvä päätös.

1 tykkäys

Ruotsissa vuoden asuneena ja työskennelleenä voin kertoa jotta Suomessa opiskellulla kouluruotsilla, lieneekö kyseessä suomalaisruotsi, pärjää mainiosti Ruotsissa.

Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeimmät kumppanit, ruotsin, kuten myös saksan, osaamiselle on perusteet. Ehdottomasti vastustan englannin kielellistä ja kulttuurista imperialismia.

Tiedän useamman suomalaisen yliopistokoulutetun jotka jatkuvasti vinkuvat siitä kun Suomessa puhutaan ruotsia. Lopuksi tohtoristason tutkinnon omaava oikein ylpeilee kuinka reputti ruotsin yliopistossa kunnes lopulta rimaa hipoen läpäisi. Suomalaisten kollektiivinen Ruotsin vihaaminen on täysin perusteetonta. Absurdimpaa ei olekaan kuin täysin perusteettomasti Ruotsia vihaava sekä varauksetta Neuvostoliittoa ja/tai Venäjää ihannoiva suomalainen yliopistokoulutettu.

1 tykkäys

Oman kokemuksen mukaan Ruotsissa pärjää erittäin hyvin englannilla. Pienenä siis teletappi ikäisenä en koskaan ymmärtänyt ruotsalaisia, kun jokaisessa nakkikioskissa myytiin lämpimiä korvia “varm korv” outo kansa kun syö korvia…

https://svenska.yle.fi/a/7-10021099

https://abounderrattelser.fi/som-sannfinlandare-ber-jag-om-ursakt-for-sannfinlandarnas-nya-sprakprogram-jag-ar-mycket-ledsen/

Liike Nyt puoluejohdon tulee ottaa kantaa persujen viimeisimpään ulostuloon. On mahdollista saada persujen äänestäjiä äänestämään Liike Nyt. Olisi paljonkin asioita joiden perusteella voisin äänestää perussuomalaisia mutten missään tapauksessa äänestä puoluetta joka vastustaa Ruotsia ja kannattaa uskontoa riippumatta uskonnosta.

Persut julkaisivat kielipoliittisen ohjelmansa joka on pelkkää propagandaa, arvatenkin kollektiivisesti täysin perusteettomasti Ruotsia vihaavien suomalaisten mieleen.

Samaisen julistuksen yhteydessä persut ilmoittivat myös haluavansa peruskouluihin enemmän ideologista uskonnon tuputtamista. Kielten opetus ei ole turhaa sen sijaan aivan turhaa ja täysin hyödytöntä on uskonnonvapauslain vastainen pakkouskonto. Mielestäni uskonto on ongelma riippumatta uskonnosta. Muuten mikä on Liike Nyt kanta pakkouskontoon?

Tiedoksi: Liike Nytin ruotsinkielinen yhdistys on perustettu ja rekisteröimisprosessi on käynnissä Patentti- ja rekisterihallinnossa (juuri tänään korjasin muutamia kohtia, joita PRH:n juristi pyysi täsmentämään).
Tästä tulee tiedotusta piakkoin!

Vi är ett tvåspråkigt parti i ett tvåspråkigt land! :wink:

2 tykkäystä