Kouvolan uuden Uimahallin sijainti

Käynnistetään keskustelu siitä, että missä mahdollisesti rakennettavan uuden uimahallin tulisi sijaita. Asian tullessa aukanaan äänestykseen valtuustossa suoritetaan tässä nettiparlamentissa äänestys eniten kannatusta saaneiden vaihtoehtojen välillä.

Jonkin suuren taajaman yhteyteen. Marjoniemen terveyskeskuksen paikalle, jolloin tänne pääsisi parin vuoden kuluttua suoraan tulevalta Tanttarin liittymästä ohitustieltä.

2 tykkäystä

Sinne, missä muutkin urheilupaikat ovat, esim. Kouvolan tai Kuusankosken urheilupuisto. Eri urheilupaikkojen lähekkäinen sijainti mahdollistaa perheiden harrastamisen, vaikka perheenjäsenet harrastaisivat eri lajeja. Kun matkaa tulee yhteen suuntaan uimahallille 35 - 40 km, ei uuden sijainnilla ole niin suurta merkitystä kuin sillä, että Kouvolassa säilyisi uimahallit myös etelässä ja pohjoisessa. On pidettävä huoli että Inkeroinen ja Valkeala säilyvät myös.

2 tykkäystä

Urheilupuistossa on jo uimahalli joka on syystäkin suojeltu. Siksi uusi uimahalli tulisi sijoittaa muualle. Asiaa on hyvä alkaa ajattelemaa.

1 tykkäys

Marjoniemi on hyvä vaihtoehto. Tosin se soveltuu hyvin myös kaavaillun opiskelija-asunnon paikaksi.

1 tykkäys

Synergiaedut ovat kiistattomat. Viimeisen päätöksen mukaan Valkealan ja Inkeroisten halli ollaan ainakin toistaiseksi säilyttämistä.

1 tykkäys

Toisekseen sinne saa kerhoja, treenikämpällä yms tilaa. Kolmanneksi urheilupuisto on hyvin lähellä.

1 tykkäys

Valkealassa tuleekin käytyä talvisin avannon takia. Se on kyllä erinomainen ja tulee säilyttää toiminnassa. Ei kaikkea tarvitse ydin keslustaan keskittää.

Mietin Haanojan tilojen purkua ja uuden pystytystä.

Hyvää pohdintaa. Tästä on hyvä jatkaa.

1 tykkäys

Käsitykseni mukaan kyseessä on vain jatkoaika ja näiden hallien tulevaisuus otetaan uudelleen käsittelyyn 2028. Tässä pitäisi nyt ottaa huomioon muutkin kuin liikunnan toimiala: koulut. Uiminen on elintärkeä perustaito. Valkealan uimahalli sijaitsee 5 min kävelymatkan päässä koulukeskuksesta. Ei tarvita bussikyytejä liikuntatuntien uimaopetukseen.

Kerronpa tässä myös mistä lähtökohdista katson asioita. Asun Tuohikotissa, lapset muuttaneet pois kotoa, mutta tuoreessa muistiissa seuraavat asiat: Aamulla poika, pojan kaveri ja tytär kyytiin: pojat Inkeroisten jäähallille harkkoihin, tytär Voikkaalle Hirvelän koulun kentälle jalkapallopeleihin, poikien nouto Inksasta kotimatkalla tytär kyytiin Valkealasta, johon toimitettu pelikaverin vanhempien kyydissä. Kilometrejä auton mittariin 175 km, eikä kertaakaan poistuttu Kouvolan alueelta. Paljon helpompia päiviä oli, kun vei pojan Kuusankoskelle jääkiekkotreeneihin, tytön siihen viereen Hyypiä-areenalle jalkapallotreeneihin ja itsekin ennätti uimaan. Kilometrejä noin 80 km, mutta kolme perheenjäsentä samalla reissulla harrastuksiin - ei paha. Valkeala oli myös hieno homma: poika jäähallille, tytär Kajon jalkapallotreeneihin, itse Kajon jumppaan tai uimaan ja ISONA bonuksena uimahallin kautta avantoon. Kilometrejä noin 50 km - taas kolme perheenjäsentä samalla reissulla. Eikä Kouvolassakaan paha vaikka autolla siirtymiset pidemmät ja veivät aikaa omalta uimareissulta. Tätä noin 15 -20 vuoden rumbaa ajatellen kouvolan asukkaita palvelisi parhaiten useampi monipuolinen urheilukeskittymä eripuolilla kaupunkia. Tiedän, että raha eivät riitä kaikkeen, mutta kaiken keskittäminen vähentää maksavia asiakkaita eli palveluiden käyttäjiä, eivät kaikki lähde - eikä kaikilla ole mahdollisuutta - ajaa samanlaisia kilometrimääriä harrastusten perässä.

Alkuperäiseen aiheeseen: kun Kouvolan vanha uimahalli suojeltu, niin onko oikeasti järkeä ylipäätään järkeä rakentaa uutta? Kuusankoskellakin iso toimiva halli.

2 tykkäystä

Todella hyviä käytännön näkökulmia, kiitos.

Pahoittelen pitkästä vuodatuksesta, mutta halusin ihan käytännön tasolla tuoda esille, miten tärkeää olisi että uusi halli tulisi rakentaa lähelle muita liikuntapalveluja - ja täältä maalta katsottuna ei ole niin väliä, sijaitseeko halli Kouvolan tai Kuusankosken suunnalla. Suunnitelma, että Kouvolassa on tulevaisuudessa kolme hallia: yksi suuri, kilpaurheilunkin tarpeet huomioiva ja pienemmät etelässä ja pohjoisessa on erittäin hyvä. Vähän vain pistää miettimään tuo Kouvolan hallin suojelu, että jätetäänkö rakennus tyhjilleen ränsistymään vai johtaako se siihen että Kouvolan keskustan tuntumassa onkin kaksi hallia ja se taas lisää paineita että Valkeala tai Inkeroinen lakkautetaan. Ihan mahtavaahan olisi jos tuo vanha halli saataisiin myytyä jollekin yksityiselle joka kehittäisi siihen jotakin kylpylätoimintaa…

2 tykkäystä

Hyvää ja arvokasta pohdintaa @kirsi . Olen kanssasi kyllä hyvin paljon samaa mieltä. Uimahallin myyntiä tulee pohtia. Tuossa on mielestäni hyvä mahdollisuus jollekkin kehittää uimahallille kylpylä- ja ravintolatoimintaa.

Tykkimäki olisi mielestäni sopiva paikka uimahallille/monitoimihallille. Hyvät yhteydet kun suurin osa käyttäjistä kulkee omalla autolla.

1 tykkäys

Tätä vaihtoehtoa en ole pohtinut. Parkkipaikkoja määrä on myös otettava huomioon. Marjoniemi olisi hyvä paikka, mutta minne mahtuu autot?

Tykkimäki on myös hyvä kohde muualta tuleville. Etelästä ja idästä tuleville hyvä yhteys valtateitä pitkin.

Pitää kuitenkin muistaa, että Kouvolassa monella ei ole omaa autoa käytössä. Mistä olet saanut tiedon, että suurin osa käyttäjistä kulkee omalla autolla?

Kouvola on halkaisijaltaan melko iso kaupunki. Jos halli sijoitetaan vaikka tykkimäkeen on sinne esim. Enäjärven perukoilta reippaasti matkaa. Ja onhan tarkoitus, että sitä käyttäisi muutkin kuin " city kouvolalaiset". Vai onko ?

1 tykkäys

On totta, että kaupunki on laaja. Siksi kolmen hallin malli on optimaalinen. Tilanteessa, jossa rahaa ei yksinkertaisesti ole kolmeen halliin, tulee miettiä että minne uusi halli sijoitetaan. Myös joukkoliikenne pitää kulkea halliin.

Miltä kuulostaisi idea, jossa bussilipulla saisi lipun hinnan verran alennusta uimahallilipusta?

1 tykkäys

Tuo lippujuttu on hyvä.

1 tykkäys

Uuden uimahallin paras paikka olisi Kuusankosken urheilupuiston alue.