Marinin hallituksen sote-uudistus

Nykyisen Marinin hallituksen SOTE uudistus on lähinnä uuden hallintotason rakentamista. Mikäli tavoitteena todella on kustannustehokkaat tasa-arvoiset palvelut, jossa ESH, PTH ja sosiaalihuolto on integroitu yhteen pakettiin, olisi loogisin kokonaisuus yliopistosairaaloiden (nykyiset ERVA alueet) hallinnoima malli. HUS on jo näyttänyt, että isossa organisaatiossa saadaan kustannuksia säästettyä. Näiden alueiden välisen ja sisäisen tasa-arvoisuuden takaamiseksi luodaan mittaristo, joka on julkinen ja viikkotasolla päivittyvä. Yliopistosairaala saisi järjestää alueen tai sen osan palvelut täysin vapaasti parhaaksi katsomallaan tavalla. Asiakkaalla olisi täysi valtakunnallinen valinnanvapaus. Tietojärjestelmä olisi sama koko alueella. Tavoitteena valtakunnallisesti julkisessa SOTE huollossa 1 järjestelmä.

7 tykkäystä

Juurikin näin. Uudistuksen tarkoituksena on saada kepulainen maakuntahallintohimmeli runnottua läpi vaikka väkisin. Kunnallisalan kehittämissäätiön hiljattain teettämässä kyselyssä vajaa 40% vastusti soten maakuntauudistusta. Vain 30% kannatti, lopuilla ei mielipidettä. Jälleen kerran hallitus säheltää uudistuksia, joita valtaosa alamaisista ei halua. Perusteena ilmeisesti se että koska on näin pitkään puuhattu, niin jotain valmista pitäisi saada.

Suomessa ei tarvita maakuntahallintoa. Turhaa byrokratiaa, jolla ei ole mitään tekemistä palveluiden saatavuuden tai tehokkuuden kanssa.

4 tykkäystä

Vastustan myös maakuntahallintoa, ellei sillä ole osoitettavissa selkeitä kustannussäästöjä. “SOTE-alueita” pitäisi olla huomattavasti vähemmän, jotta hallintorakenne selkeytyisi oleellisesti. Todellakin yliopistosairaaloiden mukaan voisi alueet tehdä. Yhtään enempää ei tarvitse kuin Keskusta.

3 tykkäystä

Tässä mallissa terveydenhoitoa voitaisiin ohjata integroiduista raskaimmasta erikoissairaanhoidosta aina perustasolle saakka eikä hoitoa hidastavaa porrastusta olisi. Kustannus säästöä tulisi myös hoidon tehostamisesta ja päällekkäisen hallinnon purusta. Ura- ha erikoistumispolut pystyttäisiin rakentamaan joustaviksi. Asiakaskokemus paranee, kun toiminta on integroitua. Toki resurssi olisi edelleen rajallinen, mutta parhaiten kohdennettavissa. Neuvostoliittomaista 4v välein tehtävää strategiaa ei tarvita, kun toimintaa mitataan jatkuvasti. Alueiden asukasmäärä olisi niin suuri, että tilastodatakin olisi luotettavaa. Tämän perusteella sitten fokusoitaisiin toimintaa.

7 tykkäystä

Juuri näin pitäisi SOTE-palvelut toimia eli erikoissairaanhoidosta perustasolle ilman lisähallintoportaita. Hyvää pohdintaa tässä ketjussa. :+1:

3 tykkäystä

Juuri näin. Olen alun pitäenkin ollut sitä mieltä, että soteuudistus tulee rakentaa ERVA-alueiden pohjalle, jolloin ei ole tarvetta rakentaa erilaisia himmeleitä eikä tehä asioita liian monimutkaisiksi. Tämä nyt tehtävä SOTE uudistus palvelee ainoastaan politiikkoja, jotka haluavat valtaa.

Mikä muuten on LN kanta soteuudistukseen? En löytänyt äkkiseltään. Sillä on iso merkitys kuntataloudelle.
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007991040.htm

1 tykkäys

Tuo sote vaikuttaa lähinnä Kepun omalta järjestelmältä, jonne saadaan kepulaisia istumaan. Tänään oli uutisissa puhetta, että puolueet värväävät tähän uuteen kepun byrokratia himmeliin ehdokkaita lähinnä kunnallisvaali ehdokkaista. Koska olen olen ollut kunnanvaltuutettuna eri lautakunnissa töissä niin ihan suora kysymys miten kunnanvaltuustoon kuuluva aikoo hoitaa hommansa, jos vielä haluaa maakunta himmeliin. Mielestäni yhtälö on mahdoton puhumattakaan jos on vielä kansanedustaja. Mihin tämä johtaa? hyvin selvä vastaus. Asiat hyväksytään kunnan virkamiehen esityksen mukaan sen enempään asiaan paneutumista. Ja kaiken huipuksi se virkamiehen esitys voi olla lainvastainen. Ja ketkä tätä maata johtavat? olen pitkään ollut sitä mieltä, että virkamiehet. Meillä pitäisi olla sama systeemi kuin jenkeissä. Eli valta vaihtuu myös ministeriöissä. Virkamies paikka ei ole enää poliittisesti suojattu ikuisuus paikka.

2 tykkäystä

Nyt SOTE-uudistuksen ja aluevaalien tulossa, olen ottanut vahvan kannan hoitohenkilökunnan peruspalkkojen korotuksiin, lisät, pyhä-, ja ylityökorvaukset neuvoteltava uusiksi tämän myötä.

Olen samaa mieltä alemmuuden tunteesta ja rohkeuden, osaamisen puutteesta monilla aloilla. Missä se suomalainen SISU!?

Työttömiä paljon, hoitoalalla ja ravintola-alalla lehtitietojen mukaan huutava pula.

Te-toimiston määräyksellä hätäaputöihin, avustaviin tehtäviin. Terve, maalaisjärki-ihminen osaa laittaa tiskit, kerätä lasit, tyhjentää roskat, vaihtaa lakanat, jakaa puurot lautaselle, syöttää jne. jne.
Koulutusta vaativat työt jätetään lähihoitajille ja sairaanhoitajille esim.lääkehoito,haavanhoidot,voinnin arviointi…
Baarissa asiakaspalvelut ja lupia vaativat työt jää ammattilaisille.

Näiden kahden alan on uudistuttava, jos asioista halutaan kannattavampia, säästää, lisää työntekijöitä. Politiikkaa tässä tarvitaan.

Aluevaaleihin ei missään nimessä kunnanvaltuustossa istuvia ihmisiä tai kansanedustajia.

Liike Nytin ehdokaslistat pitää saada täyteen! Tämä on vasta aluevaalien eka kierros, siellä on virkamiehiä ja avustajia joka tapauksessa neuvomassa ja antamassa esityksiä. Kuka vaan voi lähteä ehdolle

Soteuudistus jyrää vain eteenpäin eikä kukaan sitä saa näköjään pysäytettyä. Onko teillä tietoa kuinka paljon tämä “lysti” on maksanut ja kuinka paljon sillä rahalla olisi saanut lisää käsiä tai/ja korotettuja palkkoja terveydenhoitoon auttamaan apua tarvitsevia ihmisiä.

Täältä löytyy tietoa soteuudistuksesta:

Vuoden 2022 tasossa kuntien siirtyvät sote-kustannukset ovat yhteensä noin 20,16 miljardia euroa eli n. 3600 per asukas. Aikasemmin reilu 3200 euroa.

Sitten on kertaluonteisia menoja, kun järjestelmää uudistetaan, arviot vaihtelevat, mutta miljardeja, alle tonni per asukas varmasti.

Sote ei tule toimimaan millään tavalla kokemusta on viime kevään saatto Rumba hoidosta kun saadaa 6 eri puhelinnumeroa, kun pitäisi apua saada ja päätös tehtyä. Niin miten sotwessa on huomioitu kuurot yms jos kaikki palvellaan puhelimessa eli estettymyys?