Työkalu politiikan mittaamiseksi

Minulla on jonkin aikaa ollut mielessäni eräs tietotekninen “työkalu” politiikan avuksi. Nyt tein konkreettisen esimerkin esittääkseni, miten ideani toimisi.

Kannabis vapaaksi -ketjussa on hyvinkin eriävät mielipiteet. Pelkästään ketjua lukemalla on kuitenkin vaikea muodostaa kokonaiskuvaa siitä, mikä liikkeen virallinen kanta tai “oikea totuus” asiaan on. Asiaa pitäisi pystyä jotenkin “mittaamaan.”

Tähän olisi mahdollista kehittää seuraavanlainen ohjelma/nettisivu. Visualisoidaan työkalu vaa’aksi. Toisessa vaakakupissa on “Jaa” ja toisessa “Ei”. Lisäksi oheen liitettäisiin kummallekin puolelle puoltavia ja vastustavia perusteluita joita käyttäjät pystyvät lisäämään. Esimerkiksi näin.

Tuo olisi tavallaan siis “ylätason” vaaka, koska kyseessä on yksi poliitiinen asia, johon haetaan ratkaisua. Lisäksi tämän vaa’an alle olisi mahdollista avata ns. “alatason” vaakoja, joilla sitten voi punnita yksittäisiä perusteluja. Eli esimerkiksi klikkaamalla perustelua aukeaisi toinen “alavaaka”.

Eli työkalun avulla olisi mahdollista pilkkoa asioita pienemmiksi, helpommin käsiteltäviksi asioiksi. Jokaisella käyttäjällä olisi sitten mahdollisuus antaa jokaiseen vaakaan oma äänensä joko “jaa” tai “ei” kuppiin. Ääntään voi myös muuttaa vapaasti sitä mukaa kun mieli muuttuu. Ajan kuluessa sitten nähdään kumpaan suuntaan se vaakakuppi kellahtaa eli kumpi saa enemmän ääniä :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ja tällaisia vaakoja sitten voi tietysti tehdä mistä tahansa aiheesta mutta tuo kannabis ketju toimi selkeänä esimerkkinä.

Tälläinen visio minulla siis olisi. Valitettavasti en ehdi prototyyppiä juuri nyt tekemään, mutta toivotaan että idea käy tästä selväksi. Joku näppärä koodivelhohan voisi tällaisen ohjelmoida nopeastikin ja antaa liikkeelle käyttöön. Kertokaa mielipiteitä, ajatuksia, ehdotuksia ym. Saiko tästä lukemalla idean selville?

1 tykkäys

Vaa-an sijasta normaalit palkit prosentteineen kertoo mielestäni helpommin todellisuuden eikä olisi edes kovin vaikeaa toteuttaa teknisesti. Helpoin tapa hahmottaa kokonaisuus olisi kyllä/ei-mahdollisuus vastauksessa ja sivupalkissa tai ensimmäisessä postauksessa näkyisi kaikki tilanteet mitä halutaan seurata.

Jep, toki vaakakuppien yhteyteen tulisi prosentit ja absoluuttiset äänimäärät näkyviin. Tuo nyt on vaan tuommonen nopea paint väsäys, josta toivottavasti idea käy selville. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Samahan se kait on minkälainen visuaalinen ilme työkalulle lopulta muotoutuu, kunhan on selkeä. Itselle tuli vain mieleen, että tuolla tavalla vaa’alla visualisoimalla/“pelillistämällä” voisi saada huomion ja kiinnostuksen heräämään sekä ymmärtämään nopealla vilkaisulla mistä on kyse.

Kannatan tällaista visualisointia. :+1: toivottavasti tämä ketjun aloittajan idea saisi tuulta purjeisiin :grinning:

1 tykkäys