Vaalien siirron oikeudenmukaisuus

Nyt on tehty päätös vaalien siirtämisestä. Haluaisin tällä ketjulla herättää keskustelun siirron oikeudenmukaisuudesta, en muutoksen puolesta tai vastaan. 8 puoluetta 9 kannatti siirtoa.
Puoluerekisterissä on kuitenkin 20 puoluetta, eli 11 ei ole päässyt eduskuntaan. Kuitenkin moni on päässyt kunnanvaltuustoon ja kyseessä on kuntavaalit. Vertaa tilannetta, että Liike Nyt ei olisi eduskunnassa, eikä mielipidettä kuntavaalien siirrosta ole kysytty. Jos laki sallii muiden puolueiden ohittamisen, mielestäni demokratia ei ole toteutunut, ainakaan kunnolla kuntavaalien kohdalla.

3 tykkäystä

Vaalien siirron päättää eduskunta, joten on luonnollista että asiasta neuvottelevat eduskuntapuolueet. Toki olisi reilua kysyä myös muiden mielipidettä.

2 tykkäystä

On tämä nyt taas. Käsittämätöntä, ettei kukaan näe ongelmaa siinä, että eduskunnan yksinkertainen enemmistö (eli siis hallitus) voi yksin päättää, pidetäänkö vaaleja vai ei. Elämmekö banaanivaltiossa, jossa diktaattori järjestää vaalit vain silloin, kun hänelle itselleen sopii? Mitä jos eduskunta päättäisi että vaalit olisivatkin vasta syksyllä, tai ensi vuonna, tai vuonna 2036? Riittäisikö silloinkin yksinkertainen enemmistö?

Nyt menee kuppi nurin. En ole perussuomalaisten kannattaja, mutta tämä on niin perseestä kuin voi olla ja toivottavasti voittavat valtuustoissa vaikka 100% paikoista ja polttavat maan tasalla ne eduskuntapuolueet, jotka tätä kannattavat. Olisin mielelläni myös äänestänyt Liike Nytiä, mutta mikäli Hjallis nyt tukee tätä vallankaappausta niin en äänestä.

(Kyse ei ole siitä, olisiko koronatilanteen takia vaalit parempi perua, vaan periaatteesta, että 50% ei yksinkertaisesti riitä tällaisen mittaluokan asian päättämiseen. Jos sovittaisiin, että eduskunnassa vaikka 2/3 enemmistö olisi sopiva, niin sitten en olisi niin kriittinen sen suhteen jos joku edustaja äänestäisi vaalien siirtämisen puolesta.)

7 tykkäystä

Kyllä minusta tuo oli ihan riittävä enemmistö. Joka puolueelta ei minusta tarvitse kysellä.

Se, mikä minua pännii tässä vaalien ajankohdassa, on se, että Suomessa on ihan oikeasti vakava tilanne. Mutta estääkö se puolueita ajamasta sen verukkeella omaa etuaan (esim Perussuomalaiset jotka pitää hirveää meteliä ettei vaaleja saa siirtää)? Ei.

Jos minulla olisi diktaattorin oikeudet niin pistäisin kaiken politikoinnin ja p*jauhamisen jäihin kunnes rokotukset on kunnossa. Sitten saisi puolueet ja ehdokkaat taas kehua itseään sen minkä ehtii ja möyhätä ihan rauhassa.

1 tykkäys

Suomessa on edustuksellinen demokratia, jossa vaalien päätäntävalta on eduskunnalla.

Edustuksellinen demokratia toimii asioissa, joissa ei päätetä demokratian toimintaperiaatteista. Siksi meillä on mm. perustuslaki, jonka muuttaminen vaatii joko vaalien yli menevää harkintaa tai todella laajaan määräenemmistön. Mutta ei enemmistön pitäisi voida yksipuolisesti päättää, että vaalit siirretään koska gallupit eivät näytä niille hyviltä, tai koska ne eivät pääse vaaliteltoille tarjoilemaan kahvia ja makkaraa. Päätöksestä tulisi olla laaja konsensus.

Nyt konsensusta ei ole, koska persut änkyröi vastaan. Joten ainoa järkevä vaihtoehto olisi, että vaalit järjestetään ajallaan ja muut puolueet tekisivät selväksi että tämä oli perussuomalaisten syy. Kärsikööt kansan vihan, jos ei näissä vaaleissa niin seuraavissa.

4 tykkäystä

Liikkeen kannalta siirto on hyvä asia ja listoja saadaan täytettyä.

Hallituksen kannalta siirto on täydellinen farssi. Etenkin kun aikaa olisi ollut varautua. Lähes vitsi oli THL:n tuore “selvitys”, jota käytettiin perusteena. Siinä visioitiin jopa yli 11000 tartuntaa päivässä vaalien aikoihin. Oikein mitään perustetta ei ollut näille luvuille, ilmeisesti hatusta vedettiin luvut 1.15, 1.25 ja 1.35, jotka otettiin kertoimiksi eksponentiaaliseen kasvuun ja näin luotiin kolme eri mallia. Olisi ollut hyvä harjoitustehtävä lukion lyhyen matikan opiskelijoille, tieteen kanssa tällä ei tietenkään ollut mitään tekemistä. Koronaa en halua vähätellä ja siirrolle varmasti on perusteita, mutta tuo hallituksen THL:ltä pyytämä selvitys oli täydellistä kansan aliarvioimista.

Mutta nolo juttu hallitukselle ja toivottavasti hyvä Liikkeelle.

4 tykkäystä

Jos kyse olisi terveydestä, niin sitten riittäisi vaalipäivän siirtäminen ja ennakkoäänestysajan pidentäminen. Mutta lisäksi hallituksen ehdotus on siirtämässä myös ehdokasasettelun päivämäärää, minkä piti olla 9.3, huhtikuun loppuun. Tätä ei voi perustella terveyssyillä. Ainoa selitys on, että hallituspuolueet eivät ole saaneet kerättyä tarpeeksi ehdokkaita listoilleen ja haluavat lisää aikaa.

Häpeällistä. Aivan uskomatonta suhmurointia. Liike Nytin yksi kantava perusajatus on ollut että tämmöiset hämärissä kabineteissa sovitut sumplaukset ja korruptio pitää saada loppumaan. Pysyykö Liike periaatteissaan ja äänestää hallituksen esitystä vastaan?

6 tykkäystä

Oikeusministeriö ja THL lupasivat 1.10. suunnitella kuntavaalit turvallisiksi koronatilanteesta huolimatta. Ilmeisesti mitään ei ole tapahtunut viidessä kuukaudessa ja ainut suunnitelma on ottaa aikalisä eli siirretään vaalit 13.6.

Eduskuntapuolueista 8/9 äänestivät oikeusministerin ehdotuksesta vaalien siiirtämistä. Myös Liike Nyt tuki päätöstä. Data minkä perusteella puolueet tekivät valintansa oli virheellistä eikä puolueissa kukaan kyseenalaistanut dataa ennen kuin valtamedia alkoi aiheesta uutisoida.

Perussuomalaisia haukuttiin ja pilkattiin, koska he yksin puolustivat meidän oikeutta äänestää huhtikuussa. Eivät he halunneet vaarantaa ihmisten terveyttä vaan varmistaa toimiva demokratia ja turvalliset vaalit. Samat rajoitukset ovat kesäkuussa äänestyksessä kuin olisi ollut huhtikuussa. Kauppaan ja kouluihin turvallista mennä, mutta äänestää ei voi?

Nyt alkaa muidenkin puolueiden sisällä linja rakoilla kun huomasivat tulleensa petetyiksi… Esim. Kokoomuksen edustajat haluavat vaihtaa kantaansa.

Herää kysymys mitä muuta on päästetty läpi tutustumatta ja varmistamatta datan oikeellisuutta.

7 tykkäystä

Vihreiden Soininvaara on myös älähtänyt “laskuharjoituksista”:

https://www.soininvaara.fi/2021/03/07/kunnallisvaalien-siirto-perustui-vaarin-ymmarrettyihin-lukuihin/

1 tykkäys

Juurikin näin!!
Nyt on kyse kansalaisten terveydestä ei ne asiat siitä muutu että vaihdetaan "istuva poolitikko"toiseen…ensin tärkeimmät asiat kuntoon!!!

Tasan samaa mieltä!

Moi
Tässä tilanteessa…useimmat vanhat kunnan vaikuttajat ovat väsyneitä, vaalien siirto on perusteltua epidemialla, mutta uusien startti pitää olla raikas ja kannustava

Hei
Mä luulen myös ja toivon nytille hetki pistää

Minusta vaalien siirtäminen on väärin. Korona ei ole hyvä syy lykkäämiseen, vaalit oltaisiin voitu järjestää kokonaan ennakkoääniin perustuvalla äänestyksellä tai mielestäni jopa netissä, koska nykyään on olemassa vahvan tunnistautumisen järjestelmiä, joilla veroasiatkin hoidetaan, eikä vaalisalaisuuden rikkoutumisen uhka ole suurissa määrin todellinen vaikka joissain perheissä isäntä saattaakin vahdata akkaansa koneella että “äänestä ny persua”.
No jos nyt kuitenkin on pakko siirtää vaaleja, niin tasapuolisuuden nimissä olisi äärimmäisen tärkeää, että kaikki valtuustot ja hallitukset kunnissa muuttuisivat huhtikuussa vaalikauden päätteeksi toimituselimiksi niin pitkäksi aikaa kunnes uusi valtuusto on valittu. Yhtään, toistan, yhtään päätöstä ei saa tehdä jatkoajalla. Ja vastaavasti jatkoaika ei saa olla seuraavan valtuuston toimikaudesta pois. Näin kun toimitaan niin oikeusperiaate säilyy.

3 tykkäystä

Demokratia on sitä, että enemmistö tyytyy vähemmistön tahtoon.

1 tykkäys

Niin, siirto covid-pandemian aiheuttamista terveysriskeistä olisi ja on mun mielestä todella painava syy siirtää vaaleja. MUTTA, kuten tässäkin ketjussa, ja muualla medioissa, SoMessa jne onkin mainittua, oliko se sittenkään todellinen syy? Käytettiinkö sitä vain verukkeena? Kun tosiaan, ehdokaslistat on vajaita ja kannatuskin hallituspuolueilla horjuu… :thinking:

1 tykkäys

Hallituksen esitys kuntavaalien 2021 siirtämiseksi on tänään 16.3.2021 eduskunnan täysistunnossa lähetekeskustelussa. Voit tutustua esitykseen ja sen perusteluihin täällä: HE 33/2021 vp. Lähetekeskustelun jälkeen se siirtyy valiokunnan käsiteltäväksi. Koska eduskuntapuolueiden laaja enemmistö tukee siirtoa, käsittely tuskin vienee pitkää aikaa, ellei esityksestä löydetä vakavia puutteita.

Perusteluosiossa mielestäni huomionarvoista on viittaukset muissa maissa korona-aikana käytyihin vaaleihin. Äänestysaktiivisuus on pääasiassa laskenut. Kuntavaalien äänestysaktiivisuus on Suomessa ollut vaatimaton normaalioloissakin. Olisiko äänestäminen tässä tilanteessa heikentänyt sitä entisestään? Kyseessä ei ole myöskään ainoastaan turvallinen äänestäminen vaan myös vaalivirkailijoiden turvallisuus. Heitäkin tarvitaan lukuisia kaikissa kunnissa ja äänestyspaikoissa, myös kotiäänestyksessä.

Mielestäni vaalit voidaan järjestää terveysturvallisesti, jos niin halutaan. Aikaa valmistautumiseen olisi ollut, mutta uskoakseni se käytettiin virkamiesten valituskuoron lauluun, että vaalit pitäisi siirtää. Eli tässä kohtaa OM Henrikssonilla oli johtajuusongelma.
Nykyvalmistautumisella siirto oli oikea teko tällä hetkellä.

Tässä sitten vasta-argumentti tuohon äänestysaktiivisuuteen:
NLtimes 17.3 " An estimated 82.6 percent of eligible voters in the Netherlands were estimated to have cast a ballot in the 2021 parliamentary elections "
Ehkä suomalaisten pitäisi katsoa peiliin ja etsiä matalalle äänestysprosentille syytä muualta, jos normaalisti eduskuntavaaleissa äänestää alle 70% ja kuntavaaleissa alle 60% äänioikeutetuista.