Kiuruveden vaaliliitto

"Tekniset vaaliliitot auttavat kunnioittamaan äänestystulosta ja demokratiaa"

Äänestäjillä on huoli siitä, että vaaliliitot vääristävät heidän antamia ääniä. Haluamme valottaa tekemämme teknisen vaaliliiton taustoja ja tuoda läpinäkyvyyttä sekä selkeyttä tilanteeseen, jossa huhut ja mustamaalaus vellovat kiivaana.

Aloitetaan siitä, että tekemämme vaaliliitto on tekninen. Se tarkoittaa, että emme ole ideologian osalta yhdistyneet Perussuomalaisten kanssa. Perussuomalaisten tai Liike Nytin aatteet eivät vaarannu tai sekaannu tässä liitossa, vaan me haluamme yhdessä oikeudenmukaisuutta paikkajakoon.

Oikeudenmukaisuus taas tässä yhtälössä tarkoittaa sitä, että haluamme demokratian toteutuvan paremmin, kunnioitamme vaalitulosta ja huomioimme sen paremmin luottamusmiespaikkoja jaettaessa.

Tämä taas tarkoittaisi sitä, että Keskusta luonnollisesti saa sen 37 % paikoista, jotka heille äänestystuloksen mukaankin kuuluvat ja näitä emme ole heiltä viemässä. Myös puheenjohtajuuksien haluamme jakautuvan tasaisemmin eri puolueille.

Iisalmelainen vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Iivo Polvi kertoo Iisalmen Sanomissa 12.7. kuinka hän näkee Kiuruveden kuntapolitiikassa olevan tällä hetkellä Iisalmen 1980-lukua vastaava tilanne. Silloinkaan yksinkertaisen enemmistön menettänyt keskusta ei luottamuspaikkaneuvotteluissa halunnut luopua entisistä asemistaan ja näin muiden puolueiden täytyi muutos tehdä vaaliliittojen kautta. Hänen mukaansa ”Jossain tilanteissa on pakko tehdä teknisiä liittoumia vaalien jälkeen”. Iisalmessa tilanne oli 1980-luvulla ja Kiuruvedellä tilanne on v.2021.

Haluamme vaalimatematiikan ja vanhojen käytäntöjen sijaan hyväksyä paikkajaon, joka vastaa vaalitulosta. Kuntalaiset ovat äänensä antaneet, kunnioittakaamme sitä!

Leena Pöksyläinen
Mari Hiekkanen
Liike Nyt Kiuruvesi

3 tykkäystä