Poronhoitolaki

Avoimuus parasta yhteistyötä!

En ole poroja kuten muitakaan eläimiä vastaan, mutta vapaana kulkevat porot puhuttaa edelleen ja porokolareita sattuu useita kertoja kuukaudessa sekä porojen tuhoja kotitalouksien/mökkiläisten pihamailla.

Poronhoito on, ikävä kyllä, poronhoitoalueilla tosi ongelma!

Kaikilla kunnioituksella, ketään henk.koht. sormella osoittamatta, avaudun, koska moni ollut ko.asiasta minuunkin yhteydessä.

Paliskuntien täytyisi “aidata ongelma kohdat” ja usein olen ottanut esille mm. entivanhaset lumiaidatukset tiestöjen lähistölle
(estää myös yllättävien lumituiskujen tuomat nietokset tiestöille, kuten myös porojen ja oikeat metsäeläimet)

Kotitaloukset ovat tuskastuneet porojen tuomiin tuhoihi pihoilla, perunamailla, kasvimailla sekä kukkapenkeissä yms…myös kesämökeillä.

Miten toimisi jos karja- tai hevostaloukset pitäisivät karjojaan/hevosiaan metsissään vapaana?
Miltä tuntuisi jos lehmä tai hevonen lepäisi porstuassasi, kuten poroja makaa?
Ylämaankarjahan kestää karut pakkas-ja lumi olotkin.

Siitähän tulisi viellä suurempi älämölö…

Porohoitoalue laajenee ja jopa sekoittuu jo metsäpeura/kauriiden alueisiin.

Ei yhtään kiva eikä etes fiksua, porojen omistajilla vaatia kotitalouksilta/mökkiläisiltä “tee itse aita” tai tulla tekemään yksistään verkkoaidan/portin kotitalouksen (ei porotilallinen) portille!

Porot olisi hyvä porotilallisilla itsellä aidata poronsa, omille mailleen!

Porotalous elinkeino on hyvä, mutta täytyisi myös huomioida heillä ne suuret ongelmat toisille joita porot tuovat ja aiheuttavat.

Tähän porohoito toimintaan täytyy saada päivitetty laki (tähän päivään toimivaksi) jossa määriteltäisiin porojen laiduntaminen omilla mailla kuten muutkin kotieläimet täytyy olla aidattuna.
FB_IMG_1691652466543

Ei auta yhtään jos poronhoitajat/paliskunnat tuovat kesäisin poronsa valtionmaille!

Ei ne osaa (porot) kulkea ja ajatella onko mikä maapalsta valtion ja mikä yksityisen sekä mikä omaa!

Otteita poronhoitolaista:

Poronhoitolaki velvoittaa paliskunnat rakentamaan aidat tarvittaessa.

Tässä ote laista: " 32 §

Aitaamisvelvollisuus

Paliskunta on velvollinen rakentamaan aidan, muun laitteen tai rakennelman (aitaaminen) viljelysten ja muualla kuin saamelaisten kotiseutualueella myös puutarhojen, vakinaisten asuntojen pihojen ja muiden erityiseen käyttöön otettujen alueiden suojaamiseksi poroilta. Aitaamisvelvollisuuden edellytyksenä on, että aitaaminen on tarpeen vahinkojen estämiseksi ja että rakentamiskustannukset ovat kohtuulliset aitaamisesta todennäköisesti saatavaan hyötyyn verrattuna. (17.12.2020/1135)"

sekä

33 § (26.8.2011/988)

Aitaamisavustus

Aitaamisesta paliskunnalle aiheutuviin kustannuksiin myönnettävästä avustuksesta säädetään porotalouden ja luontaiselinkeinojen rakennetuista annetussa laissa (986/2011).

Toki on useita porotalouksia, jotka hoitaa velvollisuudet lain puitteissa ja kiitos heille siitä!

1 tykkäys

Olen omien tiluksien ja pihan herra!

Onko Koillismaan ja Kainuun alueilla porovahinkojen arvioimislautakuntaa?

Pihoja ja peltoja tärvelevät porot kuumentavat tunteita.

Useimmat maa ja hevos sekä lammastilalliset joutuvat rehevistä viljelyksistään huolimatta ostamaan paalattua heinää yms, koska porot ovat vallanneet pellot ja syöneet viljelykset mullalle.

Jännitteitä porollisten ja porottomien välillä on ollut pitkään.

Syytä löytyy kummastakin.

Porolaitumet ovat kaventuneet muun muassa hakkuiden, matkailun ja haaska kuvaukseien myötä.

Tästäkin syystä porot hakeutuvat pelloille ja pihoille, uimarannoille ja taajamiin.

Kuten somessa eräs henkilö mainitsee, että “…poro ei enää elä luonnossa vaan sitä ruokitaan pallo rehulla ja jäkälät roudataan etelästä…pitäisikö meidän olla ja elää aitojen sisällä että porot saa olla vapaana ja elää luonnossa?”

Niin totta!

Mitenkäs olisi jos esim lampaat tai hevoset kulkisivat samoin, tai kun koira karkaa ja siitähän tulisi valtava älämölö, vaikka ei olisikaan jatkuvaa kulkua.

Ongelma on se, että käytännössä poronhoito lakia ei noudateta!

Kun porot aiheuttavat vahinkoa pihoilla tai viljelyksillä, poliisin rooli on soittaa paliskunnan poroisännälle ja käskeä hakemaan eläimet pois mutta usein käykin siten ettei talollinen tohdi soittaa poliisille, koska on saaneet jo nyt aika uhkaavan sävyisiä vastaanottoa porollisilta.

Poro ei tule pihalle tai pellolle aiheuttamaan vahinkoa vaan syömään.

Laki ei ota huomioon tätä taloudellista hyötyä poron omistajille.

Aluehallintovirasto on se viranomainen, joka valvoo että paliskunnat noudattavat heille asetettuja velvollisuuksia, kun vahinkojen kärsijä jaksaisi ilmoittaa.

”Aineellinen vahinko ja rikos ovat eri asia. Moni ajattelee, että porojen aiheuttamat vahingot kuuluvat poliisille, mutta kun ne eivät kuulu. Niitä varten on porovahinkojen arvioimislautakunta” Rikoskomisario Risto Määttä kerrattain eräässä lehtihaastattelussa,

mutta Onko koillismaan ja/tai alueella porovahinkojen arvioimislautakuntaa enään?

Jos ei, se täytyy kaupunkien/kuntien pistää pikaisesti pystyyn ja jos on toimiiko se millä haarukalla?

Porot ovat kesyyntyneet ja oppineet, että pihoilta saa ruokaa. Asia ei korjaannu millään muulla kuin sillä, että eläimet pannaan poronhoitoalueen eteläosissa aitauksiin tai aidataan pihat ja pellot. Muuten eläimet tulevat takaisin!

Tiedoksi etelän ihmisille!

Me emme ole lappia johon kuuluu porotalous ihan pelkästään elinkeinona, se on harrastusta ja matkailijoiden houkutusta. Porot kuuluvat saamen alueeseen!

Nyt vain on poronhoito oletetun helppouden takia levinnyt ihan oulun kupeeseen, ja kainuuseen, harrastuksena ei elinkeinona.

Porokolareita yms.vahinkoja tulee meidän alueilla väistämättä ja kun poronhoitolakia uudistettaisiin tähän päivään toimivaksi, säästyisi paljon euroja valtion kassaan!

Tuskin Tekään tahdotte tulla esim. mökille jossa porot ovat vastassa kuistilla ja tavarat(matot) haisee poron kus×××e ja💩lle. Ymmärrettävää jo kerran kahdessa vuodessa saa sellaista kokea, mutta näillä alueilla se on osalla jo päivittäistä!

Entä kun soran/hiekan myyjille porot yöpyvät hiekkamontuilla…ja ei ne poistu puusto alueille virtsaamaan tai pudottamaan papanoitaan…vaan tekevät tarpeensa just siihen hiekkaan jota sinä olet oletetusti tilannut pihamaalle ja sitten tovin ihmettelet jotain outoa hajua…sora/hiekka/multa yrittäjät ei voi asialle yhtään mitään…kyllä nämä ongelmat ovat ratkaistavissa…näihin menee kauan, jos te etelän immeiset ette kuuntele meitä!

Poronhoitolaki on hyvä, kun sitä noudatettaisiin ja päivittäisiin tälle ajanjaksolle!