Yliopiston siirto Raksilaan, lisäarvo vai toimimaton visio?

Tämä Oulun Yliopiston siirtäminen Linnanmaalta Raksilaan puhuttaisi varmasti nykyistäkin enemmän jos Yliopiston hallitus antaisi hankeen suunnitelmasta lisää faktatietoa.
Nyt yliopiston selvityksen antamiselle on määrätty takarajaksi 31.3.-21, tuosta on enää 18 vrk kuntavaalipäivään. Ennakkoäänestys on 7.- 13.4.-21.
Nyt joudumme spekuloimaan asiaa tiedon rippeiden pohjalta.

Suunnitelman perusteita ovat ainakin Oulun keskustan elävöittäminen ja Oulun yliopiston kiinnostavuuden lisääminen.
Nämä perusteet jäävät heppoisiksi, ainakin jos pitää paikkansa että Raksilaan muuttaisi vain hallinto ja kirjasto.

Mikäli tämä yliopiston siirto on tarkoitus tehdä vaiheittain, niin että lopputuloksena olisi koko yliopiston siirtyminen Raksilaan, voidaan aiheesta pelätä Raksilan puutaloalueen tulevaisuuden puolesta.
Koko yliopiston siirtyminen romuttaisi todennäköisesti koko pohjoisen Oulun kehittämisen. Kaijonharjun alue ja Linnanmaan opiskelija-asunnot jäisivät kuitenkin paikoillensa, kuinka niiden kanssa toimitaan?
Kulkisivatko opiskelijat tulevaisuudessa Linnanmaalta Raksilaan?
Nyt Oulun kaupunki on rakentanut ja juuri saanut valmiiksi uutta tie infraa miljoonien edestä Linnanmaan suuntaan, olisin EUn rahoittamana mutta kuitenkin. Valuisivatko nuo investoinnit hukkaan?

Hankkeessa on mukana keskusliikkeet S ja K, on hyvin perusteltua olettaa että nämä keskusliikkeet järjestäisivät kaikki tarpeelliset palvelut tuohon Raksilan yliopistokompleksiin ja tämä taas romuttaisi ajatusta siitä että yliopisto Raksilassa elävöittäisi ydinkeskustaa.

Hallinnon työntekijät tulisivat pääosin moottoritien kautta sekä julkisulla Raksilaan, tekisivät työnsä, käyttäisivät kompleksin palveluita ja lähtisivät kotimatkalle, käymättä ydinkeskustassa lainkaan. Tämä on villi veikkaukseni.

Se mitä siirto tekisi yliopiston houkuttelevuudelle tai opiskelun laadulle, siihen en osaa sanoa mitään. Sen jätän alan ihmisille.
Arviointini perustuu siis niihin niukkoihin tietoihin joita julkisuuteen on annettu.
Uuden tiedon valossa olen valmis puntaroimaan asiaa uudelleen, tottakai.
Tähän kuulisin mielelläni mahdollisimman laajasti näkemyksiä ja asiasta tullaan varmastikkin järjestämään nettiparlamentissa myös äänestys myöhäisemmässä vaiheessa.
Sana on vapaa.

3 tykkäystä

Lyhyesti voisin sanoa että kaiken sen suunnittelun ja suurlinnanmaa puheen jälkeen,varsinkin kun infraa on jo sen eteen tehty siirtoajatus on hullu. Ouluntauti näkyy tässäkin suunnitelmassa.

2 tykkäystä

Helsingin yliopisto taitaa olla suomessa ainut joka sijaitsee alle porchella kuljettavan matkan päässä kaupungista jossa opisto nimensä mukaisesti kertoo olevan. Jos vierailee Kaijonharjun paikallisessa kuutio pubissa saa hyvin kiinni siitä mielentilasta joka alueella vallitsee. Se ei ole millään tasolla toiveikas ja tulevaisuutta kehittämään inspiroiva ,kuten yliopisto miljöön voisi toivoa olevan. Opiskelijat on hyvin pitkälti aikoinaan dumpattu halvimmalle mäntykankaalle ja jätetty selviytymään oman onnensa nojaan. Se, että paikallinen puuhapete on kaivurillaan tehny linnanmaalle kolme uutta bussipysäkkiä ei ole mikään veruke jättää opiskelijoita sinne metsään. On korkea aika korjata vanhat virheet. Tuo siirtohan vie väkisin parikymmentä vuotta jolloin ne muutamat lähiöksi kutsutut betonikuutiot on muutenkin jo käyttöikänsä päässä. En tunne Raksilaa kovin hyvin, mutta voisin veikata, että ilman kansallisromantiikka ei niissäkään puutaloissa ole paljoa säälimisen arvoista. Jos haluaa uutta on uskallettava luopua vanhasta. Oulu olisi elävä kaupunki jos kaikki asuisi noin valkeen ja toripoliisin välissä. Etenkin teekkarit.

En tiedä Oulun taudista, mutta Suurlinnanmaa ajatus on kyllä hullu. Oulu on pieni. Tiivistäminen on ainoa realistinen vaihtoehto. Onhan ne punaset pyörätiet aika tuninkeja, mutta eikö nekin hoida enempi oiretta kuin itse tautia.

Mitä tarkoitat suurLinnanmaalla?

En tiiä mitä se meinaa…Mikko siihen viittasi

Se tarkouttaa ilmeisesti Pohjoisen Oulun kehitämistä.
Jos Yliopisto siirtyy kolmessa vaiheessa Rakdilaan, sellaistakin huhua on liikkeellä, niin sillä on vaikutuksensa.

Noin 22 tuhannen ihmisen päivittäinen liikkuminen Raksilaan on yksi haaste.

Toinen haaste on tarvittavat neliöt. Nyt niitä on Linnanmaalla 100 tuhatta neliötä. Joissakin keskusteluissa on sanottu että se on liikaa ja se syö budjettia opetus ja tutkimustyöstä. Se on asia johon en voi ottaa kantaa koska tuo arvio on yliopiston itse tehtävä.

Jos ajattelemme että Raksilaan tulisi kolme rakennus vaihetta ja oletamme että yliopiston neliöiden määrä supistuisi kolmanneksella, se tarkoittaisi noin 66 000 neliötä.

Miten se saadaan mahtumaan tuohon alueelle, ilman että puuRaksila purettaisiin pois?
Nuo rakennukset rivät ole hökkeleitä, vaan niistä on pidetty huolta. Raksilalsisten oikeudet adumiseensa on myös otettava huomioon.
Itse en kannata puuRaksilan tuhoamista, olen kokenut puuTuiran purkamisen ja se oli täynnä draamaa.

Näillä olemassa olevilla tiedoilla jatkaisin pohjoisen Oulun kehittämistä, se olisi varmasti Oulun kasvulle hyväksi.

Keskustan elävöittämiseksi pitää tehdä oma suunnitelmansa, se pitää tehdä niin että siinä kuunnellaan muitakin kuin keskusliikkeitä.
PK-sektori on kehittämisessä se joka pitää olla keskeisessä roolissa.

Nythän on niin että tämä keskustan autioitumisen syyt ovat moninaiset, mutta yksi tekijä sille on Valkea, joka on sinällään hyvä.
Nyt pitäisi kuitenkin saada lihaa luiden ympärille ja miettiä kuinka Rotuaari saataisiin tuohon kehitykseen mukaan.

Mielestäni Rotuaarin kattaminen pääosiltaan voisi olla yksi vaihtoehto.
Myös kadunvarsi pysäköinnin karsiminen on väärä suunta koska se rokottaa juuri näitä keskustan kivijalka liikkeitä. He tarvitsisivat lisää tienvarsille tunnin paikkoja, jolloin ihmiset voisivat käydä helpommin toimittamassa asiansa noissa liikkeissä.
Nyt se tapahtuu monesti
Valkean kautta ja se on liian vaivalloista.

2 tykkäystä

Yliopiston siirto Raksilaan on ajatuksena varsin hyvä ja radanvarressa lienee tilaa ainakin ylöspäin ja vanhat marketit joutaa alta pois. Puuraksila pitää ehdottomasti säästää. Yliopisto ja mahdollinen uusi monitoimiareena kauppoineen toisi keskustaan tarvittavaa pöhinää ja mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille kaupan ja kulttuurin saralla. Oulun keskustaa vaivaa pienuus koska tällä hetkellä keskustaan voi lukea lähinnä rotuaarin ja Valkean kauppakeskuksen. Hallituskatu ja Isokatu Heinäpään suuntaan on kauppapaikkoina tällä hetkellä huonoja koska luontaista liikkumista on vähäisesti. Asuntojen rakentamista keskustan ruutukaava alueelle pitää jatkaa , jotta saamme asukkaita ytimeen. Uskon, että Yliopiston myötä myös asuntorakentaminen saisi oivan piristysruiskeen.

Raksilan radanvarressa on tilaa itseasiassa niukasti. Poliisi- ja oikeustalo kun puretaan pois niin sen verran on tilaa, siihen on hankala kuvitella monitoimiareenan mahtuvan.

Tuon suunnitellun Raksilan yliopiston yhteyteen tulevien kauppapaikkojen on hankala nähdä lisäävän Oulun ydinkeskustan vetovoimaa, pikemminkin se on päin vastoin.

Jos ajattelemme yliopiston siirron nostavan kiinnostusta keskustan asuntoja ja lisärakentamista kohtaan, niin kuinka ajattelemme käyvän Linnanmaan opiskelija-asunnoille?
Se on totta että keskustassa asuu edelleen vähän ihmisiä, kuitenkin keskustaan tulee uutta asuntotuotantoa kokoajan.
Keskustan populaatio kasvaa kokoajan.

On hankala nähdä, yhteiskunnan näkökulmasta viisaana että keskustan kalliit asuntoneliöt olisivat opiskelija-asunto käytössä.
Näen että vain lisäisi yhteiskunnan kustannuksia vuokratukien muodossa, joilla opiskelijat osin vuokransa kystantaisivat.

Keskittyisin mielummin Linnanmaan opiskelija-asuntojen päivitykseen. Olisi huomattavasti edullisempi ratkaisu. Vuokratkin olisivat alhaisemmat.

Hankala nähdä tässä yliopistohankkeessa keskustaa elävöittäviä tekijöitä.

Kävin tässä vasta keskustelua yliopiston vetovoimatekijöistä.
Sijainti ei ole ensimmäisenä kun valitaan yliopistoa johon haetaan, vaan opetuksen laatu ja yliopiston menestys kansallisessa- sekä kansainvälisessä vertailussa olisivat paljon suuremmassa roolissa.

1 tykkäys

Linnanmaan yliopiston siirto keskustaan on väärin koska suurin osa opiskelijoita asuu Linnanmaalla… Tässä on takana asunto sijoittajien saaminen Etu-Lyötyssä olevien osakkeiden vuokraaminen. Miksi yliopisto pitäisi siirtää koska Linnanmaalla on mm. Vtt sekä muita it alan yrityksiä kuten tämän päivän 28.12 2020 oli artikkeli elektroniikka tuotteista olevista tuotteista, Linnanmaalla on myös vesitutkimus laboratorio joka tutkii veden juoma kelpoisuutta. Jos yliopisto siirtyy Raksilaan niin varmaankin opiskelijoiden asuttamat rakennukset puretaan ja tilalle tehdään uusia tornitaloja ja asunto sijoittajat saavat jälleen kerran tuloja jotka ovat varmaankin korkeammat kuin nyt ovat. ja Oulun vetovoimaisuus vähenee , ei kasva.

4 tykkäystä

Tämä asia on takuulla kuntavaalien kuumin kysymys Oulussa.
Itse en näe yliopiston minkään osan muutolle mitään tarvetta keskustaan.

2 tykkäystä

Sotketaan myös Nokia tähän ketjuun

“No­kial­le laa­di­taan ase­ma­kaa­va Lin­nan­maal­le – mah­dol­lis­taa mit­ta­van toi­mi­ti­la­ra­ken­ta­mi­sen, luon­nok­ses­sa ra­ken­nus­oi­keut­ta lähes 80 000 ne­liö­met­riä”

1 tykkäys

Yliopiston on hyvä kasvaa ja kehittyä Linnanmaalla eikä tulla Raksilan sumppuun, jonka liikenne on muutenkin jo kaaos aina kun jotain tapahtuu. Ainut mitä näkisin hyvänä olisi esim yliopiston kirjakauppa / kahvila Oulun keskustaan samoin kuin Kampissa on Helsingissä.

3 tykkäystä

Tuo on hyvä idea, kannattaa viljellä eteenpäin.

1 tykkäys

Mielestäni siirto tuohon Raksilaan ei toimi. Logistisesti liian pieni alue. Näin pohjoisen kaupungissa pitää olla sitä metsää ilmanpuhdistajana ja ihimisten voiman haku paikkoina, vanhaa rakennuskulttuuria muistutuksena ilmanlaatuasioista, ja noita pyöräteitä jotta väki pääsee kuntoillen kulukemaan!
Siis EI siirrolle Raksilaan!

2 tykkäystä

Mielestäni Raksila on yliopistokampukselle väärä paikka. Ensinnäkin toivottu ostovoima ei ”köyhien” opiskelijoiden toimesta kohdistu Oulun keskustaan ja toisaalta, ahdasta tulee Raksilassakin jos kaikki tiedekunnat sinne siirretään. Miten opiskelijoiden kulku Raksilaan, mistä opiskelija-asunnot jne.
En tiedä mikä on nykyisen kampuksen kohtalo Linnanmaalla, kun sinne opiskelijoiden tiloihin rakennetaan mm. isoja ravintola- ja lääkärikeskusketjuja…? Ihmetyttää tämä koko touhu, haluaako tässä joku nyt jotain julkisuutta ja nimensä historiankirjoihin?
Oulua pitää toki kehittää, mutta järki käteen, tässä ei ole mitään ideaa!

2 tykkäystä

Tuskin opiskelijoita toivotaan Oulun keskustaan pitämään ostovoimaa korkealla, lähinnä lienee kyseessä keskustan elävöittäminen, nythän siellä ei ole oikein ketään. Miten kävisi joukkoliikenteen? Vai asuisivatko opiskelijat edelleenkin Linnanmaalla ja kulkisivat sieltä Raksilaan julkisilla? Kyllä opiskelijat ennen kulkivat keskustassa Linnanmaaltakin, nykyään kaikki käyvät peltomarketissa ja istuvat kotona pelaamassa tai katsomassa suoratoistopalvelujen tarjontaa. Sen kerran kun sitten vaivaudutaan Oulun Energia Areenalle sitä peliä katsomaan, niin ahdistutaan parkkipaikan etsinnästä ja puoli tuntia kestävästä ruuhkasta ylettömästi.

1 tykkäys

Tämä aihe on tulevan valtuuston käsiteltävänä ja tämä myös jakaa mielipiteitä vahvasti.
Yliopisto toki itse päättää omista siirroista, mutta kaavoituksesta päättää Oulun kaupunki.

Jos puhutaan keskustan elävöittämisestä, niin siihen on ihan toiset eväät, eli matkakeskus, jossa hotellit, ravintolat, erikoiskaupat ja tietenkin monitoimiareena.
Siinä on sitä millä keskustaa elävöitetään.

2 tykkäystä

Huomenna maanantaina Oulun kaupungin valtuusto saa kuultavaksi hankkeen tämän hetkiset suunnitelmat. Tämä seminaari järjestyi, kun 25 valtuutettua allekirjoitti asiakirjan, jossa tätä vaadittiin.
Hanke jakaa edelleen mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Itse olen edelleen hanketta vastaan, sillä tämän hankkeen kustannukset kaupungille on yhtä tietämättä. Liikennejärjestelyt kaatuvat veronmaksajien syliin.
Enkä usko hankkeen tuovan eloa keskustaan. Lisäksi kaupunki on investoinut isosti Linnanmaan alueen kehittämiseen.

Siksi yliopiston paikka on jatkossakin Linnanmaalla.

2 tykkäystä

Yliopiston paikka ON Linnanmaalla!

Järjen köyhyyttä ajatellakkaan Raksilaan!

Autoparkit ja autoliikenne vain kasvaisi, muutoinkin jo tukissa olevassa raksilassa!

Linnanmaa on teknologia kylä ja ainoa oikea paikka heille!