20t€ perustulo ehdotus

Mitä mieltä olette tästä 20t€ perustulo ehdotuksesta?

Sosiaaliturva | Suomeen ehdotetaan uudistusta, joka räjäyttäisi nykyisen sosiaali­turvan – Näin toimii kaikille 20 000 euroa antava perustili: https://www.hs.fi/talous/art-2000008007115.html?share=31741d877f05bb0bc4e5b5c9333de144

Artikkeli on maksumuurin takana, mutta perusajatus

  • KAIKILLE 20 000 euroa vastikkeetonta rahaa, josta voi nostaa 650 euroa kuukaudessa. Työmarkkinatuki, peruspäiväraha, opintoraha ja opiskelijoiden tulorajat pois.
  • PERUSTILIN käyttöoikeus myönnettäisiin 18 vuotta täyttäneelle nuorelle, joka on suorittanut vähintään 25 opintopistettä tutkintoon johtavia opintoja tai tienannut vähintään 15 000 euroa vuoden aikana sekä muuttanut pois huoltajiensa luota.
  • Kuukaudessa saa tienata 500 euroa ilman että se vaikuttaa nostettavissa olevaan määrään. Jokainen tämän ylittävä euro vähentää nostettavissa olevaa määrää 0,5 eurolla. Käytännössä se tarkoittaa, että kun kuukausitulot ylittävät 1 800 euroa, perustililtä ei voi enää nostaa rahaa.
  • PERUSTILIN käyttöoikeus päättyy, kun tilin saldo menee nollille. Tällöin henkilö siirtyy osallistumistulon piiriin.
  • Suuruudeltaan osallistumistulo vastaisi nykyisen kaltaista etuustasoa eli opiskelijoilla opintorahaa ja työttömillä työttömyys­etuuksien tasoa.
  • Osallistumistulon piirissä olevien ihmisten kanssa laaditaan osallistumissopimus, jossa katsotaan, mitkä asiat parantaisivat pitkällä aikavälillä heidän todennäköisyyttään työllistyä.
  • Perustilin käyttöoikeuden voi myös uusia. Uusinta edellyttää, että henkilö on saanut vuoden aikana vähintään 15 000 euron tulot. Tällöin osallistumistulosta siirrytään takaisin perustiliin ja saldo alkaa ansiotulojen kertyessä kasvaa kohti enimmäistasoa.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan www.perustilisimulaatio.fi

Mielestäni tämä on erittäin hyvä avaus sosiaaliturvan uudistamiseen. Nykyinen käytäntö on sen verran monimutkainen kokonaisuus, että järjestelmän rattaisiin hukkuu helposti.

Koen, että tämän tilin käyttötapa ja kuinka sitä voi kerryttää on hyvin yksinkertainen ja helposti hallittavissa, mutta vaatii jokaiselta aktiivisuutta.

Kuulisin mielellään teidän mielipiteitä ja ajatuksia asiasta.

Kaikilta yhteiskunnan jäseniltä vaan ei löydy tähän tarvittavaa aktiivisuutta, mikä tekee järjestelmän soveltuvuudesta heille epäkäytännöllistä.

Kuinka muuttaisit järjestelmää tältä osalta?

Esitys on kuitenkin työn tekoon/ ansaitsemiseen kannustavampi kuin nykyinen järjestelmä.

Toki, olet oikeassa että aina on ihmisiä, joille syystä tai toisesta ei löydy sopivaa tapaa työn tekoon, jotka jää ns. yhteiskunnan vastuulle.

Perustili-iidea on hyvä. Tuohon kommenttiin: “Kaikilta yhteiskunnan jäseniltä vaan ei löydy tähän tarvittavaa aktiivisuutta”: tällaisen kommentin voi esitttää ihan mihin tahansa asiaan.
Eihän se niinkään voi olla, että mikäli joku asia ei natsaa täydellisesti kaikille, sitä ei pidä tehdä.

Tämä malli käytännössä mahdollistaa ihmisille valita, että ns. vapaa matkustajana / “oloneuvoksena” voi halutessaan yhteiskunnassamme elää vaikka koko elämänsä. On aina ihmisiä, jotka tyytyvät tähän, jos kukaan ei vaadi muuta.

Ei yhteiskunta kehity näin.

mm. Sosiaaliturva, terveyspalvelut, ruoka-apu jne. ovat erityisen tärkeitä ja niitä jokainen saattaa joskus tarvita, mikäli elämä välillä näin vie.

Ei suomi voi olla kuitenkaan ikuisuuden pankki, joka antaa rahaa (perustuki) kehdosta hautaan vastikkeetta ja samalla tarjottaisiin maailman parasta sosiaali ja terveyspalveluita tueksi sekä muut tukipalvelut…ihmellä itsellään ei olisi näin siis mitään vastuuta mistään vaan muut tukevat elämää… (vauvoja emme ole ikuisesti)

Mikäli on sairas ja työkyvytön tuki ja turva on erityisen tärkeää, jotta jokaisella olisi hyvä elämä täällä. Moni hyvällä tuella pääsee myöskin takaisin työelämään.

On tärkeää, että byrokratia ei ole este avun saamiselle - mutta tärkeää on muistaa, että jokainen työkykyinen on myöskin vastikkeellinen yhteiskunnassa asuvana saamalleen tuelle. Apua tarvitsevia tulee auttaa, mutta rahallista tukea tarvitsevat työkykyiset tulee tukea työelämään, mikäli siihen tarvitsee apua… - tämä on etu, porkkana - ei keppi.

Palkalla tulee pystyä pärjäämään niin hyvin, että jokainen voi hyvinvoida sillä. Ei ole niin vähäpätöistä työtä ettei jokaisen sillä tulisi päästä elämään.

Iso aihe…mielenkiintoinen on kuitenkin aihe…en usko kuitenkaan tällaisenaan kannustamaan ihmisiä tekemään työtä… tai jos kannustaa niin silloin kaikki muu eläminen kallistuisi todennäköisesti siinä rinnalla… Isoja vaikutuksia olisi odotettavissa työmarkkinoille ja työntekemiseen ja verottamiseen sekä yrityksiin ja yrityksien toimintoihin…

3 tykkäystä

Mun mielestä saattaisi olla hyväkin asia. Tosin se muun himmeliviidakon karsintapuoli pitäisi tehdä huolella. Tässä olisi myös tapa saada selkeästi pienennettyä julkista sektoria. Mikäli järjestelmän kustannus ei olisi juurikaan nykyistä kalliimpi, mutta olisi selkeämpi, niin yläpeukkua.

Vaikutuksen arviointia pitää juurikin tehdä sieltä missä tuet ovat oikeassa paikassa auttamaan pahimman yli.

Mitä kaikkea ihmisen pitää kustantaa tuolla perustulolla. Pitääkö sillä kustantaa oma terveydenhuolto kokonaisuudessaan lääkkeineen, ruoka, vaatetus, vuokrat, yms. vai mitä sillä kustannetaan.

Jos ensi alkuun käyttää tuon perustulon tyhjäksi vaikkapa railakkaaseen elämään niin sen jälkeen on perusturvan piirissä ja silloin maksetaan mm. terveydenhuolto yms.
On muitakin aukkoja tuossa perustulo ehdotuksessa. Ensinnäkin se ei vähennä byrokratiaa vaan päinvastoin kasvattaa sitä. Sitten on liuta muita ongelmia.

En pidä tuota onnistuneena ratkaisuna millään muotoa. Tämmöisten perustulo hömpötysten sijaan pitää keskittyä siihen, miten saadaan Suomeen lisää tuottavia työpaikkoja. Suomella on ratkaistavanaan vain ja ainoastaan yksi tärkeä asia ja se on, miten saadaan Suomeen lisää tuottavia työpaikkoja ja lähinnä vientisektorille. Toiseksi tärkein asia on se, miten saadaan suomalaisten syntyvyys kasvamaan. Väestönkasvu ei voi nojautua vain maahanmuuttoon.

Haudatkaa tämä todella onneton perustulo, se on huono ratkaisu ja kallis sekä sitä tulevat hyödyntämään maahanmuuttajat ylivoimaisen tehokkaasti.

1 tykkäys