Työvoimapulan paikkaaminen maahanmuuttajilla

Ensinnäkin tarkoitukseni ei ole loukata ketään taustansa perusteella. Faktat ovat faktoja eikä niistä tunnuta otettavan opiksi. Päättäjä(t) tuntuvat tosiaan haluavan lisää vaikeuksia ja kenen tai millä kustannuksella.

Viime viikolla taidettiin taas vaatia lisää maahanmuuttajia paikkaamaan työvoimapulaa https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_76+2021.aspx .

Maahanmuuttajien kelakorvaukset vuonna 2018 olivat 1,36 miljardia euroa. Korvausten kokoluokka toistuu joka vuosi likimain samoissa euromäärissä. "Kotoutumista"ei tapahdu toisessakaan maahanmuuttajasukupolvessa – vaikka nämä henkilöt ovat syntyneet Suomessa. Eli lisää työttömiä ja valtionvelka kasvaa.

Tämän lisäksi on Suomen seuratessa Ruotsin mallia rantautunut samat ongelmat. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoi MTV3:n Rikospaikka-ohjelmassa 3.3.2021 ulkomaalaisten rikollisjengien toiminnasta Suomessa. Todella huolestuttavaa.

Jos tuosta kelakorvausten määrästä edes osan sijoittaisi seuraavasti:

 • TE-toimistojen toimintojen kehittäminen
  o headhunterit jotka toimisivat yhteistyössä yritysmaailman kanssa. Kantaväestössä sekä maahanmuuttajissa on varmasti potentiaalia jota ei ole hyödynnetty.
  Tällä hetkellä tuntuu siltä, että TE-palvelun piiriin päätyneet henkilöt ovat ja pysyvät siellä.
  Tarvitaan tietenkin satsauksia TE-palvelun henkilöstön lisäämiseen. Mutta Suomellahan tuntuu olevan varaa. Samalla tehostuisi myös nykyisen TE-henkilöstön toiminta. Puhumattakaan heidän työpaineistaan ja työmotivaatiosta.

 • yli 50-vuotiaat työttömät
  o yli 50-vuotiaana tai jopa alle 50-vuotiaana työttömäksi jäävän on todella vaikea päästä takaisin työelämään, vaikka halua, yritystä, ammattitaitoa ja kuntoa riittää. Silti puhutaan koko ajan eläkeiän nostosta?
  Ihmettelen minkä takia yritykset eivät työvoimapulan takia pyydä näitä työnhakijoita edes haastatteluun.
  Tarvittaessa työssäoppimisen koulutus tai jokin muu tarvittava lisäkoulutus. Kustannukset pieniä.

 • Terveydenhuolto-, poliisi- ja pelastusalan ammattilaiset
  o todella aliarvostettuja alansa ammattilaisia jotka on ajettu ahdinkoon henkisesti, fyysisesti ja psyykkisesti. Kaiken päälle taloudellisesti koska tuosta arvokkaasta työstä saatava korvaus on huono.

Työvoimapula johtuu mielestäni pääasiassa näistä seikoista.
Tässä muutama asia joista halusin jakaa mielipiteeni ja toivottavasti herättää keskustelua.
Aika usein tuntuu, että jotkut päättäjät päätöksiä tehdessään eivät ajattele tai osaa päätellä millaisen dominoefektin heidän päätöksensä saa aikaan, esim. työttömyyden lisääntymisen muodossa.

Ensimmäisenä olisi laitettava ”omat nurkat kuntoon”.

16 tykkäystä

Puhut 110% asiaa! Täysin samaa mieltä.
Mutta kuten jo tuossa alussa hieman viittasitkin, tämä aihe on kyllä niin tulenarka, eikä tästä juuri kriittiseen sävyyn passaa puhua. Toisin sanoen ongelmien ja tosiasioiden julki tuominen on kielletty…

Ihmettelen vaan miksi ja kuinka kauan kestää ennen kuin tilanne muuttuu? No ei ainakaan tämän hallituksen aikana…

3 tykkäystä

Eräs edesmennyt taksiautoilija ja entinen puolueveljeni Uudenmaan perussuomalaisista totesi jo rapiat kymmenen vuotta sitten, että hän ja useampi saman alan yrittäjäkollega ottaisivat jokaisen suomalaisen firmaansa taksirengin töihin, joka kävelee ovesta sisään ja suorittaa minimikurssin, mutta ketään ei ole ollut vuosiin tulossa. Tilanne on sen kuin pahentunut. Monissa ammattiryhmissä ja toimialoilla on valtava pula työntekijöistä ja esim. maahanmuuttajien massiivinen rekrytointikampanja ei ole tae siitä, että tekijöitä tai tekijöiksi koulutettavia Suomeen saadaan, niinikään ammattiin kouluttautuminen ottaa aikansa. Kuten sanoit, faktat ovat faktoja, eikä niistä tunnuta otettavan opiksi.

Perusongelma ainakin pääkaupunki seudulla on ettei maksettava palkka riitä edes asunnon vuokraan. Maahanmuuttajilla on omat Kela-asiantuntijat, jotka hoitavat suhteillaan Kelalta asunnot, varustuksen yms… harva suomalainen jaksaa tuossa kelan pyörityksessä ja ainakin espoossa on tilanne, että maahanmuuttajat saavat tyhjät vuokra-asunnot ennenkuin suomalainen. Niillä on joku etuajooikeus. Mehän sen maksamme veroissa. Rakennusalalla ammattitaitoinen virolainen saa 10e/tunti (de facto) mitään ylityö, sää, viikonloppu yms. korvauksia ei makseta.
Käytännössähän tämä johtaa siihen, että veromaksajat maksavat yhtiöiden palkkakustannuksia. Tähän varmaan yirtykset tähtäävätkin. Täällä ei olisi yhtään maahanmuuttaja töissä jos KELAn tuet laskettaisiin heiltä samalle tasolle kuin suomalaisilla.

9 tykkäystä

Työ- /opiskelu-visat kehiin nii alkavat kummasti tekemään elämällään.
Suomi on vaan aivan liian löysästi antanut asioiden kehittyä.

2 tykkäystä

Nämä urbaanit tarinat on aika koomisia. Oisko sulla lähdettä Kela-argumenttiesi tueksi?

On ihan itse koettu. Virolainen ammattitaitoinen kattomies oli töissä Jätkänsaaren kohteissa n. 5 vuoden ajan. Hän asui tämän ajan luonani, koska toinen vaihtoehto olisi ollut Volkswagen Transporter, mikä on talvella vähän kylmä. Hänet pakotti potkujen uhalla suomalainen työnjohtaja vetämään huopaa märän laudoituksen ja betonin päälle, kaikki saumat jätettiin viimeistelemättä suomalaisen työnjohtajan määräyksestä. Vie liikaa aikaa. Samalle työmaalle tuli näitä YIT:n alihankkijan palkkaamia ukranalaisia, jotka olivat ihan hukassa. Suomalainen työnjohtaja koitti selvittää suomeksi venäjää puhuville ukranaisille mitä näiden tulisi tehdä. Yksikään ei ollut koskaan ennen tehnyt rakennustöitä, asuivat kontissa ja palkka oli tuo 3e tunti. Miksi tätä asiaa pitää nyt ihmetellä kun se on normaalia toimintaa… ja sitten ihmettellään miksi rakentamien on kuin juosten kustua.

Jos joskus kävisit KELAssa niin tietäisit miten asiat menee. suosittleen vaikka seuraamaan tunnin ajan Espoon Iso Omenan Kelan toimintaa… ei ole mitään urbaania legendaa vain ihan tosi tarinaa. Mulla on kaveripiirissä yksi suomalainen, joka on etsinyt jo kolme vuotta vuokra-asuntoa Espoon jonossa? Jos on ulosottorekisterissä ei ole mitään mahdollisuutta suomalaisen saada vuokra-asuntoa vaikka olisi työpaikkakin osoitettavissa, ne menee maahanmuuttajille vaikka työpaikasta tai edes kielitaidosta ei ole tietoakaan.

1 tykkäys

Kelan tutkimus on varsin kattava ja siitä käy hyvin selville, että maahanmuuttajat omana ryhmänä saivat yhteensä 13 prosenttia erilaisista toimeentuloa turvaavista sosiaalietuuksista. Rahallisessa määrässä se on yhteensä 1,36 miljardia euroa ja vertailun vuoksi Suomessa syntyneille 9,32 miljardia euroa.
Kyllä tästä ilmenee sekin, että päätä kohden maahanmuuttajat saavat enemmän sosiaalitukea kuin Suomessa syntyneet, jota selittää esim. heidän keskimääräistä korkeampi työttömyysaste. Hyvää on se, että kotoutumisohjelmiin osallistuminen on kannattavaa yksilönkin näkökulmasta, kun toimeentulon turvaamisen lisäksi etuudet mahdollistavat niin suomen kielen kuin erilaisten työelämätaitojen opiskelun.

Varsin mielenkiintoista on sekin, että maahanmuuttajat näyttävät saavan huomattavasti vähemmän sairauspäivärahaa ja työkyvyttömyyseläkettä, joka selittynee ikärakenteella ja työmotivaatiolla. Monissa muissa kulttuureissa ei ole totuttu siihen, että yhteiskunta maksaa toimettomuudesta, mutta Suomessa tähän on jo pitkät perinteet.

Toinen silmiinpistävä seikka on perhe-etuudet, joita maahanmuuttajat näyttävät saavan keskimääräisesti huomattavasti Suomessa syntyneitä enemmän. Samaan aikaa kantaväestön osalta lasten syntyvyys on ollut laskussa jo pitkän aikavälin. Onko siis niin, että meillä on onneksemme kasvava maahanmuuttajapopulaatio, joiden varassa on suomalaisten määrän kasvattaminen? Annan tukeni mieluusti tälle kehitykselle myös perheenyhdistämisten avulla.

1 tykkäys

Maahan muutto järjestelmämme kaipaa uudistusta, esim turvapaikan voisi menettää jos syyllistyy johonkin kovaan rikokseen, iso huumetuomio, tappo,murha jne. Työperäiset viisumit käyttöön mitä näitä nyt on.

Espoo, Sunan koulun kentällä tällä viikolla 4 x 13-14v. kantasuomalaista poikaa pelaamassa jalkapalloa. Puukolla uhaten vietiin pallo. Itä-Afrikkalaiset taustaiset tekijät. Ei hyvää päivää, jos ei nuoret enää edes voi pelata/oleskella turvallisesti ulkona, pelkäämättä tullakseen puukotetuksi! 51 v. Helsinki/Espoo, nyt alkaa voimistua ajatus muuttaa pois PK seudulta.

ARA rahoitteisissa asunnoissa, siis Heka, Espoon Asunnot jne. asunnot jaetaan yleisesti noudatettavan tarveharkinnan perusteella.
Oleskeluluvan hakijat majoittuvat yleensä vastaanottokeskyksiin jne.
Oleskeluluvan saanut ulkomaalainen on teknisesti samalla viivalla asunnottoman kantasuomalisen kanssa ja heidän ollessa rinnan jonossa, työtön ja asunnoton ulkomaalainen on edullisempaa sijoittaa integroitumaan kunnan vuokra-asuntoon, koska kantasuomalainen työllistyy helpommin ja on s siten kannattavampaa tukea hänen asumistaan vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa.
Tämä ei siis ole mikään yleisohje, mutta näyttää useimmin juuri näin toteutuvan. Siis kyllä kantasuomalaisetkin pääsevät edelleenkin kohtuuhintaisen vuokta-asumisen piiriin.

Jos mennään otsikon aiheeseen, eli maahanmuuttajien työllistyminen, niin itsellä on pientä kokemusta maahanmuuttajien parissa toimimisesta. Työllistymisen ensimmäinen haste on kieli. Eli olisi osattava Suomen kieltä hyvin. Se on työllistymisen suurin este. Suurella osalla varsinkin korkeasti koulutetuilla maahanmuuttajilla on hyvä englanninkielen taito. Vaikka suomessa on paljon (asiantuntija)yrityksiä, joissa jo huonolla Suomen kielen taidolla ja hyvällä englanninkielen taidolla pärjäisi, niin se ei auta. Olen törmännyt vastaaviin tapauksiin keskustellessani korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien kanssa. Motivaatiota, yritteliäisyyttä ja asenneta olisi, mutta kun ei: kieltä on osattava ja toisekseen olisi oltava Suomen passi. Ne on olleet joissain tapauksissa ensimmäiset kysymykset työnantajilta. Kertooko tämä myös yritysten/työnantajien asenteesta? Ja myös siitä, että tilanne on vähän uusi kuitenkin?

Sitten korkeakoulutetut ihmiset turhautuvat ja menevät opiskelemaan uutta alaa esim. kokkikouluun, tai alkavat Wolt-yrittäjiksi yms. Ainakin korkeakoulutetuissa maahanmuuttajissa olisi iso potentiaali hyödynnettävissä ja tätä työllistymistä olisi tosiaan kehitettävä. Kenen tehtävä se olisi?

Sitten on toinen maahanmuuttajien ryhmä, jotka eivät osaa englantia ja/tai ovat kouluttamattomia. Haasteena on kielimuuri ja ammattiin oppiminen. Tyydyttävän Suomen kielen tason saavuttaminen vaatii aikaa, Suomen kieli kun on suht haastava kieli. Tässäkään ei ole kyse asenteesta.

Turhautuminen ja syrjäytyminen ovat seurauksia.

**

50+ työttömyys ja varsinkin 55+… tässä muutama linkki. Asiaa yritetään edistää. Ekonomistien tutkimuksessa palkan sivukulujen pienentämisellä olisi suuri vaikutus.

Tässä pari muutakin linkkiä 55+ aiheeseen:

1 tykkäys

Ei korotuksille.

Hmm…ongelma on ihan todellinen rikosjengien suhteen. Liian paljon annetaan ensin ns. “ilmaista rahaa” ja sitten kun nuora katkaistaan, niin monella ei ole edelleenkään koulutusta, eikä Suomenkielken osaamista. Mitä jää vaihtoehdoksi?

Toinen asia mistä ei puhuta, on se että kyllä suomessakin työntekijöitä olisi. Olen vuonna 2012 ollut työttömänä. Vaikka olin tällöin mielestäni kohtuu nuori työnhakija (36 vuotta tällöin) niin tuntui, että erityisesti työttömän työnhakijan piti olla halpa ja täydellinen… työhaluja oli ja on edelleen. Tällaisessa tilanteessa kummankin osapuolen pitää tuilla vaatimuksissaan vastaan, mutta vastaantuleminen ei saa olla vain yksipuolista…

Uskoisin, että kun saisi yrityselämän tarpeen yhdistettyä juuri yrityksen tarvitsemaan täsmäkoulutukseen, niin meilläkin suomessa työttömänä olevista saisi paljon töihin. Jos yhteiskunta osallistuisi koulutuksen maksamiseen vaikka 50 prosentilla ja yritys toisella 50 prosentilla, niin tällöin tulisi sekä yritykselle, että työnhakijalle intressi työllistää/työllistyä helpommin. Esimerkiksi niin, että saisit pienen bonuksen joka otetaan työttömyysturvasta ja jos tyäöllistyt, niin saisit nämä rahat.

Koulutusajalta ei tarvitsisi mielestäni maksaa täyttä palkkaa, mutta kun työntekijä otetaan koulutuksen jälkeen (mahdollisesti) töihin, niin tällöin pitäisi maksaa TES:n mukaista palkkaa.

Toisekseen ainakin itseäni houkuttaisi työssäolevana se, että saisin lomat esimerkiksi lomapankista mukaan kun vaihdan töitä. Se että saa muutaman satasen lisää uudesta paikasta ei oikein innosta vaihtamaan työpaikkaa, elleiväät edut oikeasti ole TODELLA paljon isommat ja harvoin ovat.

Se mitä yritän sanoa (hyvin epäselväati tosin) on se, että en usko maahanmuuton ratkaisevan työvoimapulaa. Asiantuntijoita tänne pitää saada enemmän töihin, mutta en usko että ns. halvan työn perässä kannattaa tänne muualta tuoda työntekijöitä. Yhteiskunta joutuu elättämään heitä mm. asumistuella, aivan kuiten pienipalkkaisille joudutaan tekemään jo nyt varsinkin pk-seudulla. Asuminen kun on niin kallista.

Pyh. Mitä jos koitettaisiin ihan kotimaisia työmarkkinoita ensin? Siis noilla vouhotetuilla asiantuntija-aloilla?

Ainakin minun rajatusta, akateemisesta tuttavapiiristä löytyy työtöntä DI:tä. Onko että ne ei kelpaa, koska ne on n. 50 vuotiaita, otetaan mieluummin joku ulkkari joka ei osaa yhtään mitään? Noilta tyypeiltä ei puutu osaamista, eikä ole vaikeaa oppia uutta.

Sanokaa nyt joku ihan suoraan!

//HS

2 tykkäystä

Hyvä avaus. Helpoiten näitä koulutettuja maahanmuuttajia työllistäisi opettamalla suomea ja järjestämällä mentorointia.
Sitten ne kouluttamattomat ja kieltä osaamattomat ovat oma lukunsa. Toisekseen monien maahanmuuttajakulttuureissa naiset ovat kotona hoitamassa perhettä.

Oikeita ammattilaisia tänne tarvitaan ja heille nopeammin lupa-asiat kuntoon.
Harmi etten tuota äskeistä A-studiota nähnyt kokonaan. Siellä kuitenkin puhuttiin kuinka maahanmuuttajia tarvitaan pienituloisiin töihin mm. Siivoukseen. Näin vasta paikallisen yrityksen mainoksen, jossai kaivattiin siivoojaa kiireest 15e/h. Jos tämä on pienituloista niin olen köyhä varastotyöntekijä.

Suurimpia ongelmia työvoimapulaan ovat mielestäni Kela:n vastikkeeton raha, henkilöstövuokrausfirmat ja pk-seudulla näkyvä elinkustannusten nousu. Palkat tuskin nousevat ja kaikki kallistuu.

Kaikki kykenevät töihin tai koulutukseen. Liian moni ±30-vuotias on omasta tahdostaan työtön ja tiedän monia.

1 tykkäys

Suomen koko palkkausjärjestelmän vinoutuma on vuodelta 1950 periytyvä työeläkemaksu. Niillä pakolla otettuilla eläkkeillä on rakennettu työeläkeyhtiöille marmoripalatsit ja leppoisat ikuisuus työpaikat. Työeläkkeet ovat suurin syy miksi suomalainen työntekijä on kallis (ei palkka) ja miksi pienyrittäjä ei ota eläkettä. Pienyrittäjän eläke tulee jos tulee kun hän saa firmansa myydyksi, yleensä ulkomaille. Suomi on ainoa maa, missä on nykyisen kaltainen kotikutoinen eläkesysteemi, josta kerman kuorivat eläkeyhtiöt. Miksi yksikään puolue ei aja eläkesysteemin uudistamista 2000 vuosisadalle? ilman sitä suomalaisen palkka on kallis vrt. muihin maihin. Vai onko se niin arka aihe myös Liike NYTille?

5 tykkäystä

Meillä suomessa 200000-300000 työtöntä ihan omasta takaa! Onko kukaan edes kalunut läpi ja tutkinut mitä porukkaa olisi tarjolla työmarkkinoille tästä porukasta?

Toisekseen, perusongelma on se, ettei kortistossa makaavaa voi pakottaa töihin ja heidän ei myöskään kannata mennä töihin! Tälle on pakko tehdä jotain ja pian!

Kolmanneksi, miksi joku todellinen ulkomaalaisosaaja tulisi suomeen? Jo maantieteellisistä syistä tämä on hyvin epätodennäköistä! Jos puhutaan esimerkiksi it -alasta joihin nämä osaajat useinmiten mielletään, todennäköisesti huippuosaajat hakeutuvat Silicon Valley paremman palkan perässä eikä meille suomeen! Täten nämä kohdassa yksi mainitsemani työttömät pitäisi kouluttaa it -työläisiksi! Sitäpaitsi koodata pystyy
Ihan vaikka sieltä kotimaasta!

Elikä meidän omien työttömien käyttö on avainroolissa tässä kysymyksessä eikä niitä ulkomaalaisia täten tarvita lisää!

1 tykkäys