Säästöt lääkekorvausjärjestelmässä

Tähän uutiseen viitaten:
Lääkkeet | Suomen lääke­korvausten määrä kasvaa vuosi vuodelta, ja taustalla on talous­tieteilijän mukaan ”turmiollinen” järjestelmä: https://www.hs.fi/talous/art-2000008967870.html?share=6a145314e88bfdd5446558024b56435a

Mulla olis muutama ehdotus:

  1. Peruskorvauksia ei enää makseta lääkkeistä, joiden tukkuhinta on alle 10€. Neljän euron ja sitä pienempien korvausten maksaminen 3 kk:n lääkeannoksista on turhaa. Nämä saisivat kuitenkin kerryttää vuosittaista lääkekattoa. Tällöin he saisivat vuoden lopussa lisäkorvauksia, joilla lääkekustannukset ylittävät vuosittain sen n. 600€.

  2. Jos ihminen syö lääkettä lääkärin ohjeen vastaisesti säännöllisesti, vaikka lääke on määrätty käytettäväksi vain tatvittaessa, hän ei saa korvausta lääkkeestään. Tällä voitaisiin samalla puuttua tehokkaammin esimerkiksi bentsodiatsepiinien ja mietojen opiaattien säännöllistyneeseen käyttöön. Tämä tuo jo yhteiskunnalle muitakin kuluja esimerkiksi lonkkamurtumien muodossa.

  3. Lasketaan kalliin lääkkeen hintaraja esim. 600 euroon. Kalliin lääkkeen hintaraja on tällä hetkellä 1000€. Jos lääke on kallis, sitä saa toimittaa max. 1 kk annos kerrallaan. Tällä hetkellä lääkekatto mahdollistaa sen, että voit ostaa 3 pakkausta alle 1000€:n lääkettä samalla hinnalla kuin yhden pakkauksen huolimatta lääkkeen hinnasta. Annan esimerkin: pistos X maksaa 700€ per yksi annos. Pistoksia annetaan yksi annos kerran kuussa. Potilaalle omavastuu on sama, ostaa hän sitten yhden pistoksen vai kolme pistosta kerrallaan. Potilas ostaa ensimmäisellä ostokerralla 3 kk:n annoksen ja saa ensimmäisestä annoksesta allergisen reaktion. Tällöin loput korvatut pakkaukset hävitetään lääkejätteeseen. Potilaan lääkekustannuksia korvattiin täysin turhaan 1400€ edestä.

  4. Sellaisten lääkehoitojen, jotka helpottavat oireita, mutta eivät paranna potilaan ennustetta, vuosittainen tarpeen arviointi. Esimerkkinä tästä vaikka sepelvaltimotautipotilaiden pitkävaikutteiset nitrot. Ja toki ylipäätään lääkehoitojen säännöllinen arviointi, mutta tää vaatisikin vähän enemmän resursseja.