Nämä uudet uutiset Venäjän Ukrainalle uhittelusta rehellisesti huolestuttavat minua. Mietin, että jos ne lähtevät sotaan se myös tulee vaikuttamaan EU.hun kuin jenkkeihinkin.
Siksipä nostan ilmoille realistisen kysymyksen. Onko Venäjä Suomelle uhka vai mahdollisuus?
Me kumartelemme EU.lle joka lypsää meiltä verorahoja ja Brysseliin siirtyy päätöksen teko Suomen asioista kokoajan pikkuhiljaa. Onko tässä mitään järkeä? Ruotsi ei auttanut meitä maailman sodissa eikä tule auttamaan vastikäänkään. Muistanette edelleen, että Ruotsi valtasi Suomen historiassa ja yritti Ruotsalaistaa Suomen kansan. Venäjä ei tätä heti tehnyt toisin kuin Ruotsi.
Kysynpä siis, olisiko huono asia tehdä enemmän yhteistyötä Venäjän kanssa kuin EU.n ja Lännen kanssa? Jos Venäjä nyt aloittaisi sodan Suomea vastaan olisi Suomi miehitetty viikossa tai parissa.
Yhteistyöllä tarkoitan turvallisia aiheita kuten energia teknologiaa, kenties sopimus vapaa kaupasta Venäjän sekä Suomen välillä ynnä muita vastaavia toimia. Se, että aina media yrittää maalata Venäjästä vihollista ja näin ollen mentaliteetti, että Venäjä on uhka voi koitua Suomen kohtaloksi jonain päivänä.
Tälläkin hetkellä, jos Niinistö ottaisi yhteyttä Putiniin ja pyytäisi hänen apuaan Lukasenkan toimien pysäyttämiseksi, se voisi muuttaa asioita. Venäjä haluaa tulla tunnustetuksi suurena valtana. Miksi emme sitten tunnustaisi ja pienenä maana ystävystyisi tämän maan kanssa kunnolla?
Olen tietoinen MOT.n dokumentista Putinin korruptiosta ynnä muusta, mutta sillä ei ole merkitystä eikä Venäjän ihmisoikeus kysymykset kuulu Suomelle. Se ei muuta sitä faktaa, että moni asia saattaisi muuttua fiksujen molempia osapuolia hyödyttävien sopimusten myötä paremmaksi Suomessa jos Venäjän kanssa tehtäisiin enemmän yhteistyötä kuin EU.n.
En kannata tietenkään kammoksumista╱fobiaa╱irrationaalista pelkoa, muttei menneisyyttäkään kannata tosiaan unohtaa. Oli Suomelta iso virhe laajentaa Itellan liiketoimintaa Itäisvaltain puolelle, kun katsoo, miten Postilla on mennyt viime aikoina. Tällaiset on vaan hyvä pitää mielessä. Venäjä harjoitti ylilentoja kymmenkunta vuotta sitten ahkeraan ja tämähän oli usein meidän uutisissa. Toisin on nyt. Venäjä todennäköisesti tahtoi tuolla signaloida Suomelle, että Pitäkää nokkanne sitten kaukana, kun Ukrainaan tulee Janukin epädemokraattisten vaalien jälkeistä kriisiä. Miksi juuri Suomen pitäisi pitää nokka erossa? Siksi, koska meillä on vastuu Ukrainan rauhanneuvotteluissa siltäkin kantilta, että entisen itäblokin tilanteet tulevat heijastumaan jollain tapaa vielä Suomeenkin.
Janukin valtion kehitys voi toistua Lukašenkon jälkeisen Valko-Venäjänkin kanssa. Ukrainan kriisiä ei olisi kuitenkaan tullut, mikäli Suomi ja kumppanit eivät olisi 1990-luvulla neuvotelleet Ukrainalta ydinaseita. Sillä välin siis, kun Venäjä saa sellaiset pitää. Tuon seurauksena Suomen talous on ottanut pahasti hittiä kauppasodan ynnä muun sotkun vuoksi. Suomen on aihetta silti ilmaista Venäjälle, että Ukrainan suvereniteetin polkeminen ei ole myöskään hyväksyttävää. Vaan tämäkin sota oltaisiin voitu kaukaa viisaammilla poliitikoilla välttää. NATO-kortinkaan varaan en laskisi kaikkea. Itä-Suomesta ostetaan kalliilla erinäisiä mökkejä, joita oligarkit ja Putinin lähipiiri pitävät tyhjillään. NATO-hakemus kun laitetaan vireille, Venäjä voi ilmoittaa vaan vaikka, että Sotkamossa on kokonainen kylä, joka on itse asiassa Venäjän. NATO-hakemuksen kriteereihin kuuluu, että rajakiistoja ei ole. Koputetaan puuta, ettei tällaisia hölmöyksiä ei tule eteen. Niin ei se NATO-korttikaan niin varma ole. Puolustusvoimiin sen sijaan voi luottaa ja PV:tä kannattaa siksikin alati modernisoida.
Vastustan itsekin suurvaltana leikkimistä esimerkiksi Afganistanissa Suomen taholta, joka osoittautui virhelaskelmaksi kaikin puolin Irakin väitetyistä ydinaseista alkaen. Demarit savustivat Suomen ⒈ naispääministerin pihallekin sen vuoksi, kun hän yritti tuohon koalitioon liittymistä vastustaa ja jäi kiinni lopulta jostakin valheesta, jonka turvin demarit onnistuivat viemään meidät uusiin turhiin sotiin. Suomen kannattaisi vähintään siinä määrin sotkeutua Ukrainan asioihin, että mitä aiemmin tämä jäätynyt konflikti saadaan ratkaistua, sitä nopeammin idänkauppa taas puksuttaa ja mm. paperiteollisuutemme kiittää. Sen sijaan jos länsimaat osoittavat suurta välinpitämättömyyttä Ukrainaa kohtaan ja kaiken lisäksi pitkittävät konfliktia tarpeettomasti, silläkin on hintansa.
Nykyisin ulkomaanpaketeista pitää maksaa paitsi tullimaksu, myös vajaan kolmen euron käsittelymaksu erikseen Postille. Nuo roposet ovat mahdollisesti Postin epätoivoinen yritys kerätä Venäjälle menettämiään miljoonia takaisin. En tiedä mikä on tarkalleen tuon käsittelymaksun motiivi, mutta tunnistautuminen ja monen urlin kautta hyppiminen jonkin nimellisen korvauksen tähden tuntuu omituiselta. Kannattaa tutustua parin vuoden takaiseen Posti-kohuun, jonka turvin demarit saivat oman naispääministerinsä, kun demaripääministeri jäi vuorostaan kiinni jostain valheesta. Vaikkei Postin heikkeneminen kaikkiin suoraan vaikuttaisikaan, on varsinkin sen työntekijöihin ollut iso haittavaikutus Itellan takavuosien virheistä. Mikä näkemys Teillä on Pohjoisen jäämeren turvallisuuden suhteen? NATO-Norja on pärjännyt ainakin omillaankin eikä meillä ole Jäämereen käytävänkään kautta kosketusta, kun Koivisto ei ottanut sitä aikanaan asiakseen Neuvostoliiton hajottua.
Vapaa liikkuvuus on epäekologista, jollei kyseessä ole interrail. Jos ei moraalini jarruttelisi, niin ehdottomasti matkustelisin tuon tuosta ympäri ämpäri Eurooppaa ja kauempanakin. Onneksi meillä on kuitenkin internet tarjoamassa mahdollisuuksia. Siis interrail ja internet ovat kelpoja korvikkeita lentää letkuttamiseen. Eikö Suomen kannattaisi kuitenkin pitäytyä kaikkein eniten viiteryhmänsä eli Pohjoismaiden keskinäisessä yhteistyössä? Pohjoisnaapuriamme parempaa yhteistyökumppania saa hakea. Ruotsi hyötyy Norjan-suhteestaan aika paljon. Suomikin voisi hyötyä, jos tavan kansa ymmärtäisi verkottua sinne suuntaan. Työllistyminen Norjassa on suomalaiselle duunarille melko helppoa ja vielä rahakkaampaa, kuin ruotsalaisille, jotka suhaavat Norjan puolelle puolet ahkerammin pienemmälläkin palkkaerolla. Pohjola on maailman vähiten korruptioitunut valtiorypäs ja sikäli luottamuksen arvoinen. Venäjä ja Välimeren maat ovat siihen nähden paljon epävarmempia, vaikka omalla tavalla tärkeitä meille nekin. En hylkäisi länttä, mutten itsenäisyyttämmekään mielellään. Mikäli hylkäämme lännen, siinä saattaa vaan mennä myös lapsi pesuveden mukana. Oletteko matkustaneet kuinka Itäisvaltoihin tai tuleeko muutoin luettua kyrillistä uutismediaa?
Saisikohan Teidät jollakin ilveellä jäämään, tai mitä vaatisi? Haluaisin itsekin kunnolla nähdä Yhdysvaltain eri osavaltioita, kuten monet muut suomalaiset, mutten ole tyytyväinen näiden 10 pv:n pikalomiin. Jos haluaa nähdä Amerikan, sinne suopi muuttaa. Enkä tarkoita koko elämäksi, mutta edes joksikin aikaa. Osavaltioita on sen 50 kuitenkin. Tämä on paitsi ekologisempaa, myös sivistävää ja varmasti mahtava kokemuskin. Enkä glorifioi Yhdysvaltoja—kannatan vain tällaista erilaista turismin muotoa. Vastaavanlaistahan Tekin ilmeisesti olette aikeissa tehdä.
Pieni skeptisyys voi olla hyvästä valloillaan olevaa politiikkaa kohtaan, mutta kannattaa toden teolla tutustua venäläiseen kulttuuriin ennen kuin ohjeistaa suomalaiset tekemään radikaaleja muutoksia linjaamme. Itäjuna Pietariin ja Moskovaan on hyvinkin edullinen ja hintansa väärti. Ehtisikö tämä vielä ennen Taiwania, kunhan pandemia sen sallii? Arvelen, että näkemys voisi vähäsen muuttua johonkin suuntaan. Kveenihistoria on vanhastaan tuttu. Suomalaiset asuttivat Moskovan seudunkin jo ennen slaaveja Slovakiasta, jotka työnsivät meidät Suomeen, jossa vuorostaan liuta saamelaisia lähti napapiirille.
Suomi voi minun mielestäni käydä kauppaa ja tehdä yhteisiä asioita Venäjänn kanssa. Näkisin mielelläni Suomen ja Venäjän välillä enemmänkin kauppaa ja taloudellista sekä kulttuurista yhteistoimintaa. Esimerkiksi Karjalan asia on edelleen myös meidän asiamme, ovathan karjalaiset sukulaiskansamme. Suomi on myös yksi Karjalan tasavallan virallisista kielistä. Potentiaalia olisi varmasti muuallakin. Toiminnassa tulee kuitenkin pitää esillä sitä, että Suomi odottaa Venäjältä toimia demokratian ja ihmisoikeustilanteen kehittämisen suhteen. Suomen pitäisi liittyä myös NATOon. Kun turvallisuus on taattu, voidaan toimia toimia Venäjän suhteen vapaammin. Suomen tulee kaikkialla maailmassa puolustaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Olemme enemmistö ja olemme vahvoja. Emme saa luovuttaa.
Ei unohdeta myöskään sitä että EU on Suomen valinta, ja valtaosa kaupastamme on EU-kauppaa. Venäjä on kehitysmaa, eikä se ole muuksi muuttumassa ellei valta siellä vaihdu. Pärjäämme ilman Venäjää jos Venäjä ei halua tehdä meidän kanssamme yhteistyötä meidän ehdoillamme.
Riippumatta siitä mitä mieltä on, ei kannata jakaa Suomessa venäläistä propagandaa. Lakia siinä ei riko mutta maineensa ja uskottavuutensa siinä menettää. Olen itsekin täällä sanonut että toivoisin että Suomi ja Venäjä tekisivät enemmän asioita yhdessä, mutta sanon kuitenkin asiat siten kuin ne ovat ja pitäydyn propagandan levittämisestä.
Järjestänkö äänestyksen YYA-sopimuksen palauttamisesta voimaan täällä nettiparlamentissa? Näet sitten miten yleisösi suhtautuu noihin esittämiisi “faktoihin”? Voin laittaa pystyyn vielä tänään jos haluat?
Saksa ja Ruotsi ovat Suomen tärkeimmät kauppakumppanit. Voisitkin perustella miksei Suomen pidä olla EU- eikä Pohjoismaiden kanssa missään tekemisissä vaan sen sijaan Suomen pitäisi poistaa venäjäpakotteet ja olla pelkästään venäjämielisten kanssa tekemisissä.
Pohjattomassa venäjämielisyydessään viherpunikkein ja ryssiintrollein on hyvä muistaa jotta Stalinilla olisi ollut loppusijoituspaikka kaikille suomalaisille. Putin on Stalin-kultin herätellyt henkiin ja hän on lähes kansallissankarin asemassa Venäjällä, Staliniahan ei saa nykyisellään arvostella federaatiossa. Muutenhan Stalin oli suvakki kun halusi tasapuolisesti tapattaa kaikki.
Onko tämä joku testi, että lukeeko kukaan näitä kommentteja vai mikä juttu tää on. “Ilmaisemme Venäjälle että haluamme liittyä heidän kanssaan sotilaallisesti” !?? Sinne Ukrainan rajallekko haluat lapsemme työntää sotimaan tai sanoisinko trollata.
Seuraava EU:n ja siis myös Suomen haaste Venäjän kanssa tulevat olemaan vastapakotteet. Se arvattavasti tarkoittaa kyberhyökkäysten lisäksi energian saatavuuden epätasaisuutta.
Ja kuten olemme sähköhinnan heilahteluista huomanneet, vaikutukset pörssihintoihin voivat tulla kaukaa. Nyt suuri energiakauppias Venäjä pystyy heittelemään kapuloita rattaisiin.
Muutaman viikon huoltokatkot sähkön-, kaasun-, öljyn toimituksissa nostavat hinnat pilviin. Saattavat siinä ydinvoimaloiden uraanitangotkin pitkällä aikavälillä loppua.
Eli, onko aika katsoa sahat, kirveet ja turpeennostolapiot kuntoon, ettei ensi talvena yllätä holotna?
24.2.2022 ruotsinsuomalaisten päivänä tapahtuneen jälkeen tämä ketju nousee arvoon arvaamattomaan. Naila, ei liity sinuun millään tavalla mitä kirjoitan seuraavaksi.
2018 presidentinvaalien alla minulle eräs punikkivenäjätrolli julisti kuinka Sauli on tuhonnut Suomen venäjäsuhteet, Suomen pitäisi poistaa venäjäpakotteet ja olla pelkästään venäjämielisten kanssa tekemisissä.
Vieläkös suomalaiset venäjämieliset viherpunikit julistavat kuinka Sauli on tuhonnut Suomen venäjäsuhteet, Suomen pitäisi poistaa venäjäpakotteet ja olla pelkästään venäjämielisten kanssa tekemisissä?
Venäjällä on enää vain ja ainoastaan hävittävää. Vladimir ei tästä selviä enää voittajana. Eurooppa on yhdistynyt vastustamaan yksissä tuumin venäjämielisten imperialismia. Nyt on venäjätrollein aika muuttaa ihannevaltioonsa Venäjälle, Putte-setä valtaa elintilaa länsimaisille venäjämielisille parhaillaan.
Suomessa venäjämieliset viherpunikit ovatkin olleet varsin hiljaisia ja vain kaivautuneet entistä syvemmin poteroihinsa atomien ja ytimien pelossa. Vennään ohjus onko edelleenkin rauhan ohjus kuten edeltäjänsä Neuvostoliiton?