Hyvät ja huonot Venäjä-pakotteet

Suomalaiset ovat olleet melko yhtenäisinä EU:n pakotepolitiikan takana ja vaatineet kovempia toimia, ja hyvä niin. Keväällä ilmassa oli jopa moraalipaniikkia, kun media perkasi, mitkä yritykset eivät ole vielä Venäjältä vetäytyneet. Kaiken tämän lomassa kriittiset ja pohdiskelevat äänet sen suhteen, mitkä ovat fiksuja pakotteita ja boikotteita, ovat jääneet vähiin. Vientiin ja tuontiin liittyvät pakotteethan ovat loppupeleissä symmetrisia, joten väistämättä toiset toimivat paremmin Venäjän ja toiset länsimaiden kurjistamiseen.

Olin mukana perkaamassa hyvien ja huonojen (talous)pakotteiden ominaisuuksia (linkki kirjoitukseen: Venäjä-pakotteet tarvitsevat viisautta – eivät moraalipaniikkia). Toiston välttämiseksi alla pari tiivistä pointtia kirjoituksesta:

  • Raaka voima, eli kaikkien mahdollisten pakotteiden käyttö, ei ole realistista, joten valintoja täytyy tehdä fiksusti
  • Pakotteiden tulee olla tavoitteidensa mukaisia (esim. hallinnon painostaminen, talouden tai sotilaallisen suorituskyvyn heikentäminen)
  • Esimerkiksi helposti korvattavien bulkkituotteiden valmistajien, kuten McDonaldsin ja H&M:n, äkillisiä vetäytymisiä aiheuttavat pakotteet ja muut toimet ovat tehottomia, köyhdyttävät eurooppalaisia ja pahimmillaan vahvistavat Venäjän sodankäyntimahdollisuuksia

Herääkin pari kysymystä: minkälaista pakotepolitiikkaa Liike Nyt ajaa, ja miten sekä pakote- että boikottipolitiikkaa saadaan käytännössä muutettua tehokkaammaksi?

En oikein pääse jyvälle mitä asiaa yrität kierrellä. 100% osto ja myyntikielto tuolle hyökkäyssodan alkajalle on ainoa tapa toimia. Jokainen osto sieltä rahoittaa hyökkäys sotaa.

1 tykkäys

Täydelliset kauppaboikotit eivät ole käytännössä länsimaille mahdollista, koska äänestäjät pistäisivät tällaisia kaavailevat hallitukset vaihtoon (katso esimerkiksi seuraava kyselututkimus: Alle puolet eurooppalaisista hyväksyy Venäjä-pakotteet, jos ne nostavat hintoja | Yle Uutiset) Toisin sanoen, jotta voidaan maksimoida pakotteiden negatiiviset vaikutukset Venäjälle, täytyy minimoida negatiiviset vaikutukset omassa päässä. Jos länsimaiden/Euroopan talouksia köyhdytetään tehottomilla pakotteilla ja boikoteilla, ei kansalaisilta enää löydy tukea pakotteille, joilla olisi oikeasti merkitystä Venäjälle.

2 tykkäystä

Kimmo yksi kysymys niin ehkä ymmärrän ajatuksenjuoksuasi. Käytkö tankkaamassa autosi Teboililla?

En.

Kannatat siis 100 % osto- ja myyntikieltoja Venäjälle. Näin ei ole Eurooppa tai edes Suomi kuitenkaan toiminut. Miksi ei? Koska eurooppalaiset eivät sitä kannata. Joudumme siis jättämään joitakin myynti- ja ostokieltoja pois niin kauan kuin demokratiassa elämme. Eikö tässä tapauksessa olisi fiksua ottaa käyttöön eniten Venäjän sodankäyntikykyä vahingoittavat kiellot ja jättää ne käyttämättä niitä kieltoja, jotka vahingoittavat eniten meitä itseämme?

Euroopassa on isoimmat ongelmat öly ja kaasu. Suomella ei niistä koidu niin suuria ongelmia.
Jokainen euro tai rupla venäjän kassaan on naula Ukrainalaisten kohtaloon.
Onneksi kaikki demokraattiset maat ovat auttaneet rahallisesti ja aseeita toimittamalla Ukrainaa.
Kimmo, tässä ei ole kysymys bisneksistä vaan moraalista.

Nämä pakotteet ovat kyllä vaikea aihe, kun asiaa vaikka kuinka ajattelee niin kolahtaa ne eurooppalaisiin kuitenkin. Jos ei olisi pakotteita venäjä vahvistuisi, kun on pakotteita niin osuvat ihmisten talouteen ja lujaa. Ja tämä pistää miettimään että saako Venäjä pienen voiton joka tapauksessa.

Suomalaiset yritykset vetäytyivät Iranista, vaikka EU ei sinne pakotteita asettanut. Yhdysvaltain pakotteet riittivät, koska USD on maailmanvaluutta,

Sama toimii Venäjän suuntaan, Yhdysvaltain pakotteet riittäisivät. Mutta EU yrittää näyttää, että niiden “pakotteilla” olisi jotain väliä: EU on ulkopoliittisesti yksi vitsi, varsinkin Brexitin jälkeen.

Joo, kyllä sen näkee miten naiivia porukkaa täällä on. Uskotte että näillä pakotteilla olis jotain merkitystä "Venäjällä "
No kuka vaan voi uskoa . Joulupukki on tms.
Mutta realismia olis kuitenkin uskoa että
Venäjän valtion johtoon nää pakotteet
ei vaikuta juuri mitenkään
Enemmän kylmä kivi kaivoon pudotettua
vaikuttaa. No jatkakaa nyt liikkeessä ne
Tätä 'ajattelua ', vaikk’ei se tosiaan Venäjän til.vaikuta, t.pete