Tässä on hyvä ja tärkeä aihe.
Tämän korostaminen etenkin nyt SOTE-uudistuksen myötä, on erittäin aiheellista.
Kotihoitoa lisätään.
Myös palvelutalo asuminen / yhteisöasuminen olisi ratkaisu.
Tampereella on olemassa kotikuntoutus-nimellä toimiva “palveluyksikkö”.
En vain nyt tiedä, keskittyykö se edelleen sairaalahoidosta kotiutettavien ihmisten palvelemiseen 
Ehdottomasti tämä pitäisi laajentaa koskemaan ehkäisevästi kaikkia, joiden kotonapärjääminen on tai ennustettavissa esim. olemassa olevien sairauksien myötä on heikentynyt tai heikentymässä.
Palveluiden vieminen kotiin on yksi ratkaisu ja mahdollisuus, jolla siirtymistä palvelutaloon tai tehostettuun palveluasumiseen voidaan ehkäistä ja siirtää pidemmälle tulevaisuuteen.
Toimintaterapeutin ja fysioterapeutin yhteistoimintaa kotikuntoutuksessa on mahdollista tehdä.
Sairaanhoitajan ja labran kotikäynnit + lääkärin konsultointi etänä, varmasti ehkäisisivät jopa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien kuormaa. Tämä toimintatapahan on jo ollut käytössä laitoshoidossa, koska lääkäri ei ole näissä paikoissa enää saatavilla 24/7, joten miksi emme loisi käytäntöä myös kotihoidon puolelle.
Toiveenani olisi kuunnella kotihoidon lähihoitajia, joiden tehtäviä voitaisiin delegoida juuri sh,ft,tt,labra ja keventää heidän vastuutaan ja kuormittumista. Lähihoitajan työ kotihoidossa on mielestäni se “sovitun perushoidon toteuttaminen”, mutta mm. hoidon tarkempi arviointi ja äkilliset ennalta-arvaamattomat tilanteet pitäisi saattaa esim. sairaanhoitajan vastuulle.
Kun lähihoitaja tapaa reitillään ensihoitoa tai lisäarviota vaativan asiakkaan, hänen aikataulunsa menee sekaisin, mikä johtaa muiden reitillä olevien asiakkaiden käyntien myöhästymiseen ja kiireeseen, kun esim. odotellaan ambulanssia.
Tässä tilanteessa olisi vaihtoehto hälyttää sairaanhoitaja paikalle hoitamaan tilanne loppuun, konsultoimaan lääkäriä puhelimella jne. Näin lähihoitaja pääsee jatkamaan perustyötään, ei tule kiire ja työn kuormittavuus vähenee.