Maakuntavero

Näinköhän maakunta vero lyödään läpi kaikessa hiljaisuudessa, kun median kaikki huomio on EU tukipaketissa.

Jos kepu saa maakunnat, niin sitten tulee myös verotusoikeus ennemmin tai myöhemmmin. Keskusta nyt vaan puhuu Vanhasen suulla päinvastaista, koska tietää ettei maakuntahimmelillä ole juurikaan kannatusta muissa puolueissa ja verojen korotuksista ei sovi puhua ennen kuin se on runnottu läpi eduskunnassa.

1 tykkäys

Yksinkertaista olisi lopettaa kunnat (310) ja siirtyä maakuntiin. Jos joku kaipaa kuntia, niin sanassa maa-kunta, sisältyy se. Tämä ratkaisisi kaikki maakunta/kunta verotustappelu ja tervehdyttäisi (maa)kuntien talouden.

Kaksi kolmasosaa kunnista on pudonnut tappiolle , kertoo Kuntaliitto . Tulos painui viime vuonna (2018) negatiiviseksi peräti 196 kunnassa

Suomi on iso maa pinta-alaltaan, mutta pieni väestöltään. Samojen palveluiden tuottaminen joka niemeen ja notkaan maksaa eritäin paljon. Sähköverkko, netti, tiestö jne. Suomi kuluttaa huomattavasti enemmän rahaa näihin tärkeisiin asioihin kuin moni muu maa, mikä myös syö Suomen kilpailukykyä. Pitääkö valtion maksaa jokaisen mökin tie?

Soteuudistus.fi-sivustolla on tiivis vastaus siihen, miten uudistus rahoitettaisiin:

"Hyvinvointialueet saavat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen tarvittavan rahoituksen uudistuksen alkuvaiheessa valtiolta. Lisäksi hyvinvointialueet voivat periä voimassaolevan lainsäädännön mukaisia asiakas- ja muita käyttömaksuja.

Verotusoikeus selvitetään sote-uudistuksen valmistelun edetessä parlamentaarisesti. Hallitus on sitoutunut verotusta ja rahoitusta koskevan lainsäädännön valmistumiseen hallituskauden aikana sekä sen voimaantuloon viimeistään 2026. Asiaa tarkastellaan kehysriihessä 2022.

Hyvinvointialueiden väliset erot palvelutarpeissa ja järjestämisen olosuhteissa otetaan huomioon valtion rahoituksessa. Rahoituksen on turvattava perustuslain edellyttämällä tavalla riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen."

Edellä mainittu parlamentaarinen selvitysryhmä on oletettavasti - tosin ei pitäisi juuri olettaa - tämä komitea, joka tyrmäsi maakuntaveron käyttöönoton - toistaiseksi - maaliskuussa.

Sote-uudistus on toden totta edennyt koronatoimien ja elpymisvälinekeskustelun lomassa varsin huomaamatta. Jos vertaa edelliseen vaalikauteen, jolloin uudistus sai valtavasti huomiota, nykytilannetta voi pitää huonona. Jos ja kun tehdään uudistusta, joka koskettaa meitä ihan jokaista arjessakin enemmän tai vähemmän, olisi suotavaa puntaroida asiaa enemmän julkisesti. Nyt katseemme ovat olleet tiiviisti muualla, toki tärkeitä kysymyksiä nekin.

2 tykkäystä

Kyllä se riski on olemassa, että maakuntien verotus syntyy. Maakuntien sijaan olisi pitänyt paistaa laajoihin kuntaliitoksiin vaikka ymmärrän hyvin vastahankaisuudenkin. Suomessa taantuvien alueiden väestöpohjalle on vaikea rakentaa omavaraisesti toimivia saati rahoitettavia palveluita.