Korruptio terveydenhuollossa

Tänään katsoin MOT jakson HUS:n hankintalain vastaisesta toiminnasta. Veikkaan että tuo on vain jäävuoren huippu pelkästään sairaalamaailmassa, puhumattakaan muista toimijoista. Miten tähän pitäisi puuttua? Sanktiot, niitä ei taida nyt olla, mikä riittäisi? Entä hankintojen julkisuuspakko, auttaisiko se? Miten kuntapäättäjät voisivat edesauttaa ko korruption vähenemistä???

4 tykkäystä

Kovin on hankala tilanne tuo. Resurssit eivät riitä. Liian vähän porukkaa töissä, mutta kustannukset nousevat pilviin, jos lisää otetaan ihmisiä töihin.

Avoimuutta tarvitaan lisää, jotta voi nähdä miten tarjoukset ovat menneet ja kenelle.

Vaikea setti.

Avoimuus ja “täysi läpinäkyvyys” varmasti auttaisivat asiaan.

Ei suoraan liity tähän, mutta olen ymmärtänyt, että eri tahojen on pakko hyväksyä tietyillä esi määritetyillä kriteereillä, kuten halvin, eikä esimerkiksi paras sopivuus ja hintalaatu suhde.
Näin taitava (ehkä myös ketku) osaa laatia tarjouksen joka on halvin, mutta sitten joutuaan ostamaan lisäpalveluja jossa onkin sitten “hyvä hinta”. Tämä on suuri onglema ja pitäisi olla ammatti ostajat laatimassa tarjouspyyntöä jota ei varmasti ihan joka kunnasta löydy… ainakaan sen perusteella kuinka sutta ja sekundaa ollaan ostettu… puhumattakaan projekti kulu ylityksistä.