Kustannusarviot ja karu totuus

Rahaa on! Näinhän sitä sanotaan, kun omaa rahaa ei tarvitse käyttää. Esimerkiksi Helsingin kaupungin raideliikennettä kehitetään sadoilla miljoonilla, mm. Raidejokeri (400M€) ja huima raitikkasiltaprojekti Kruunusillat, jonka kustannusarvio on jo 350 M€.
Mutta arvio on vain arvio, joka tottakai on tehty sen verran pieneksi, että homma saadaan käyntiin. Ja sitten vaan pyydetään lisää rahaa. Summat voivat helposti jopa tuplaantua.

Vastaavasti esimerkiksi vanhustenhuoltoon ei löydy sitä rahaa millään.

Mitä mielipiteitä tämän tyyppinen rahankäyttö herättää? Omasta mielestäni tässä rakennetaan usein päättäjille “hienoja” muistomerkkejä, Hinnalla millä hyvänsä.

Kustannusarvio ja toteutuma eivät voi olla kaksi aivan eri asiaa.

4 tykkäystä

Henkilökohtainen mielipiteeni esimerkiksi pikaraitiotiehankkeesta on että laaja raideliikenteen rakentaminen pohjoiseen tai koilliseen hitailla raitiovaunuilla. Matka-ajat pidentyvät, vaunun rikouduttua tai radalle syntyvien esteiden tullessa liikenne pysähtyy.
Koillisen alueelta ei juurikaan ruuhka-ajan ulkopuolella pääse alle tunnissa keskustaa. Raitioliikeenteen ansiosta matka-ajat pidentyvät.
Raitiovaunu toimii varmasti keskustassa, mutta kehä ykkösen jälkeen ei mitään järkeä…

1 tykkäys

Kustannusarviot ovat tärkeitä, koska siitä näkyy että yhteiskuntaa pyritään kehittämään, ja pitämään tärkeät palvelut pystyssä.
M U T T A tällä hetkellä näyttää siltä, että maan taloutta on ylipäätään kohta miltei täysin mahdoton pitää kunnossa. Sillä rahaan liittyvät valtakunnan politiikan päätökset kuten esim EU-tukipaketti on kiireenvilkkaan hyväksytty; päätöksentekijöiden selvittämättä edes itselleen mitä sen hyväksyminen tarkoittaa, saatika meille keskiluokkasille veronmaksajille. (ylipäätään veronmaksajille).
Suomen talos sakkaa joka tapauksessa, mikäli päättäjien rahan käyttö jatkuu , kuin teinilasten touhulta , millään ei ole väljä, kunhan näyttää siltä, että teen oikeita asioita ja en jää kiinni.
Hallituksen pitäisi saada mahd nopeasti alas. Talouden rakenteet kuntoon. Meidän arvokkaille nuorille omilla jaloillaan seisova Suomi!

1 tykkäys