Suomen rakenteellinen korruptio ja hyvä veli -verkostot

Liike pyrkii tuomaan päätöksenteon avoimeksi ja täysin läpinäkyväksi kaikille. Tämä on yksi vahvimmista keinoista erottua muista puolueista täysin, joten on mielestäni ensiarvoisen tärkeää Liikkeen kaikkien jäsenten ja sitä lähellä olevien tahojen noudattaa tämän mission toteuttamista. Suomen rakenteellisesta korruptiosta ja hyvä veli -verkostoista on mielestäni pidettävä ääntä, jotta niitä saadaan julkisiksi ja äänestäjille tietoon.

Monissa tutkimuksissa on todettu, että Suomessa korruptio on vähäistä. Korruptio käsittää yleensä perinteisen “ruskean kirjekuoren” taktiikan, eli lahjonnan jota Suomessa on hyvin vähän. Rakenteellista ja poliittista korruptiota on sen sijaan merkittävästi vaikeampi havaita. Tyypillisimmin suomalainen korruptio esiintyy poliittisissa virkanimityksissä, julkisissa hankinnoissa, vaalirahoituksessa ja erinäisssä hyvä veli-verkostoissa. Rakenteellisen korruption estäminen on kuitenkin hankalaa, koska se on juurtunut jo niin syvälle yhteiskuntaan aikojen saatossa ja sitä pidetään maan tapana.

Ketään henkilöä tai puoluetta mollaamatta, nostan yksittäisiä esimerkkejä korruptiosta ja hyvä veli-verkostoista:

Oikeusministerin valtiosihteeri halusi estää pääkirjoituksen

Maria Ohisalo nostamassa Kirsi Pimiän sisäministeriön johtoon

Sanna Marinin hallitus nostamassa puoluetukea 30 000€/kansanedustaja

Sisäministeriön KRP:n johtajan hakuprosessi

Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki valvovat itse itseään (Tämä tosin ei taida enää pitää paikkansa)

Sote-uudistuksessa jätettiin asioita mainitsematta

Jos aihe enemmänkin kiinnostaa, suosittelen tutustumaan Vaasan yliopiston tutkimukseen:
Rakenteellinen korruptio

Itse näen asian usein niin, että lähtökohtaisesti tavoitellaan ensin omaa etua, sen jälkeen puolueen etua ja vasta viimeisenä äänestäjän etua. Osittain tämä johtuu myös ihmisluonteesta. Kuka ei tavoittelisi omaa etua jos siihen tulee mahdollisuus?

Mitä ajatuksia aihe herättää? Tähän ketjuun voisi myös nostaa esimerkkitapauksia suomalaisesta korruptiosta ja hyvä veli-verkostoista.

12 tykkäystä

-Osittain tämä johtuu myös ihmisluonteesta.

1 tykkäys

Onko rakenteellista korruptiota se että sijoittaja ostaa asunnon ja vuokraa asunnon opiskelijalle, työttömälle, pitkäaikais sairaalle jne… kuka maksaa, valtio. Miks se heikko-osainen ei sais tukee omaan asuntoon ja sitäkautta joskun omille jaloilleen toimeentulossa. Korruptiota mielestäni.

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Tuo ehdottamasi tuki olisi kai mietittävä ja siihen vaikuttaa onko henkilöllä luottotiedot ja maksukyky, siis maksukyky miten, milloin mahdollisesti järjestyksessä, myöntäähän pankit ym. tahot rahoitusta hyvinkin moninaisesti. Mielestäni nyt vuokralla-asuminen on hienosti järjestetty, on tosiaankin siitä itse mahdollisuus nousta jos ja kun asioiden hoidoissaan onnistuu, itsestä on niin moni asia kiinni…

Tämä puolueiden mafia on syynä, että olen karttanut politiikkaa koko ikäni. Muistan, kun lukiossa puhuttiin kavereiden kanssa puolueista ja politiikasta. Osa oli mukana teini-liitossa ja sen jälkeen nuoristotoiminnassa eri puolueissa.
Minulle kerrottiin silmät kirkkaina, että tottakai virat ja mahdolliset muut työpaikat jaetaan puolueitten jäsenille ja kannattajille. Siihen onko työhön paras ja pätevin, ei otettu kantaa ollenkaan. Tärkeintä oli puolueitten tasapaino oli sitten kyseessä kunta, kaupunki tai valtio. Minua asia kauhistutti. Ei siis ole ihme, että välillä tehdään aivan pähkähulluja päätöksiä kaupunkien virkamiesten selontekojen perusteella.

3 tykkäystä

Hjallis on puuttunut ammattiyhdistysliikkeen verottomiin osinkotuloihin. Pörssiin listautunut Kojamo Oy on veronmaksajien rahoilla toimintansa aloittanut kiinteistöalan yritys. Sen omistajina ova tänäpäivänä pääosin eri ammattijärjestöt ja eläkevakuutusyhtiöt, joita myös kontrolloi ammattiyhdistysliike. Kojamo tekee loistavaa tulosta perimällä ylisuuria vuokria kohteistaan. Asiakkaat hakevat tällöin vuoratukea Kelalta. Suomen vuokrista on 1/3 osa valtion maksamia. Tämä sopii Kojamolle. Loistava business malli. Ammattiliitot nostaa osingot verottomina. Eikö tämä ole korruptiota? Hjallis jatka tämän purkamista sitkeästi, kunnes tulee muutos.

9 tykkäystä

Suomen korruptio…

Suomessa on todellakin korruptiota monessakin muodossa ja se näkyy eri tavoilla eri asioissa. Yksi räikeä esimerkki on minun mielestä, että palkataan henkilökohtasia avustajia uskomattoman monta, esim. Sanna Marinilla on näitä 7kappaletta ja jokaisella on palkka 5000-7000euroa/kk. Palkka yli ministerin palkan. Tämä on jonkun asteista korruptiota minun mielestä ja siitä on tullut tapa ihan selvästi, matkitaan edellisiä. Toinen minun mielestä hyvä esimerkki on, että miten on mahdollista että valtion omistamien yritysten johtajat vaan aina nostavat isompia ja isompia palkkoja ja osinkoja? Sehän on valtion yhtiö, ei oma. Kuriin nämä korruptoituneet pomot ja vaihtoon samalla kaikki, sekä joku järki palkkoihin valtion yhtiöissä, sehän on valtion yhtiö , ei oma.

4 tykkäystä

Tein hiukan selvitystyötä yhdestä tyypillisestä suomalaisesta rakenteellisen korruption ja hyvä veli-verkoston ilmentymästä, eli S-ryhmästä. Otin tarkasteluun S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan, HOK-Elannon hallinnon. Tulokset ovat jokseenkin tyrmääviä.

HOK-Elannon 2020-2024 edustajisto koostuu 60 edustajasta. Tästä edustajistosta:

-2 henkilöä on ministerinä
-16 henkilöä toimii kansanedustajana
-32 henkilöä toimii kaupunginvaltuustoissa

Nopeasti googlaamalla valtuutetuissa ainakin 7 henkilöä oli samanaikaisesti myös oman kotikaupunkinsa kaupunkiympäristölautakunnassa, kaupunkisuunnittelulautakunnassa, rakennusten-, yleisten alueiden- tai ympäristöalueiden lupajaostossa :thinking:.

HOK-Elannon 2020 hallintoneuvosto koostuu 18 henkilöstö. Jäsenistössä on:

-5 kansanedustajaa
-3 kaupunginvaltuutettua

Osa edustajista ja hallintoneuvoston jäsenistä toimivat siis samanaikaisesti sekä kansanedustajana, että istuivat kaupunginvaltuustossa. Montaa sellaista nimeä listoilla ei näyttänyt muutenkaan olla, kenellä ei olisi ollut jonkin tietyn väristä puoluekirjaa.

Edustajiston tehtävistä sanotaan seuraavaa:

Edustajisto käyttää HOK-Elannossa asiakasomistajille kuuluvaa ylintä päätösvaltaa niissä asioissa, jotka sille lain ja sääntöjen mukaan on määrätty. Edustajisto muun muassa päättää osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen ja päättää ylijäämän käytöstä sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Lisäksi edustajiston jäsenet voivat tehdä hallitukselle aloitteita osuuskaupan toimialaan liittyvistä asioista.

Ehkä kaikista oudoimmaksi tilanteen tekee, että hallintoneuvoston 18 jäsenestä peräti 10 henkilöä istui jo edustajistossa. Olivatkohan valinneet itsensä hallintoneuvostoon? Samojen henkilöiden hallituspaikat olisi vielä kruunannut tämän kokonaisuuden. Siihen sentään tilintarkastaja saattaisi puuttua…Surullista tässä on, että tarkastelin vain yhtä Suomen monista alueosuuskaupoista, ja tulos oli jo tämä.

3 tykkäystä

Näitä AY-liikkeen verottomia tuottoja vastaan on kokoomuksella ja muilla puolueilla säätiöt ja niiden vastaavat veroedut. Vasta kun kaikki “erikoisedut” poistetaan kaikilta, niin voidaan puhua tasapuolisesta toiminnasta.

Säätiöt eivät ole veronmaksajien rahoilla perustettuja pörssiyhtiöitä, kuten Kojamo, jonka verottomia osinkoja ammattiyhdistysliike nostaa.

Ei varmaankaan, mutta ei niidenkään verottomuus voi olla sallittua, samaa hyvä veli porukkaa sielläkin on.

Suomessa Korruptio alkaa jo kunta tasolla.
Kaavoitus, lupa ym asioissa tämä on joka päivää.
Se tehdään vaan niin hienosti, ettei kansa sitä huomaa.

1 tykkäys

Käsittääkseni Kojamo on Osakeyhtiö ja Ammattiliitot yhdistyksiä. Yleishyödylliset yhtiöt voivat hakea lainaa asuntojen rakentamiseen ja peruskorjaukseen ARA:lta, joka on valtion rahoituslaitos ja se saa tuottonsa lainaamiensa korkotuotoista, joten valtion tai veronmaksajien rahaa ei juurikaan nykyisin siirry suoraan esim. vuokrataloyhtiöiden kassavarantoon.
On myös väärä käsitys, että Helsingin kaupunginasunnot toimisi kaupunkilaisten verovaroin. Hekan asukkaat maksavat vuokrissaan kaikki yhtiön toimintakulut ja vain vähävaraiset asukkaat, jotka eivät kykenisi vuokraa ja toimeentuloaan maksamaan, saavat asumistukea/toimeentulotukea.

tätä se on ollut pitkään ja tulee olemaan se ihmisen mieli muutuu kun ruetaan rahaa lupailemaan mitään tekemättä niin äkkiä ihmisten asiat unohtuu kun iskee ahneus

Ministereillä pitääkin olla avustajia, muutoin työmaa on vaikea hoitaa asianmukaisesti. Titteli “avustaja” voi pitää sisällään hyvinkin kovan asiantuntijan, joten palkan pitää olla samanmoisesti. Sipilän hallitus yritti säästää niin ministerien kuin avustajien määrässä, jotka ovat valtiotalouden kokonaiskuvassa merkityksetön seikka, mutta lillukanvarsi, johon äänestäjät puuttuvat. Tärkeintä on kuitenkin luoda toiminnalle asianmukaiset puitteet.

Tämä ketju ja aihe ei näytä ainakaan vanhentuvan. Lähes viikottain saa lukea uusista epämääräisistä tapauksista.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kotitilan lähelle satojen tuhansien tienparannus

Vihreiden Pekka Haavistolle eduskunnan luottamus. Haavisto äänesti myös oman luottamuksensa puolesta.

Tytti Yli-Viikarin eteneminen VTV:ssä.

Puolueiden tuolileikit ja virkanimitykset

Epämääräisyys ei tarkoita automaattisesti laittomuutta.