Kuka johtaa USA:ta tällä hetkellä?

Joe Biden – herra on siis juuri valittu USA:n presidentti – on aiheuttanut poliittiselle vastapuolelleen iloa kompuroidessaan kolmeen kertaan noustessaan presidentin Air Force One lentokoneeseen. Video kiertää somessa ja republikaanimyönteisissä medioissa. Presidentinkanslia pahensi tilannetta selittäessään, että kyseessä oli tuulinen ilma. Hän myös aiheutti pienimuotoisen kansainvälisen selkkauksen kutsumalla kuluneen viikon aikana Venäjän presidentti Vladimir Putinia tappajaksi/murhaajaksi. On epäselvää, oliko haastattelussa annettu määrittely oma päähänpisto vai taustaryhmän sanelema kannanotto. Asiasta uutisoitiin niin USA:ssa kuin Euroopassa laajalti.

Suomalaiset mediayritykset sekä YLE seurasivat USA:n presidentin tekemisiä neljän vuoden ajan suurella mielenkiinnolla. Hän oli otsikoissa jatkuvasti. Jostain syystä mielenkiinto kyseisen maan politiikkaan ja sen presidenttiin on tammikuun kuudennen päivän tapahtumia lukuun ottamatta hiipunut, vaikka vauhtia ja vaarallisia tilanteita on todellakin ollut koko alkuvuoden.

Tammikuussa virkaan astunut presidentti Joe Biden on aiheuttanut kotimaassaan paljon uutisointia epävarmalla ja sekavalla esiintymisellään niissä harvoissa tilanteissa, joissa hän ylipäänsä on ollut julkisuudessa. Hän huolestuttaa jo osaa oman Demokraattipuolueen sisäpiiristä. Yksi esimerkki tästä oli hänen helmikuun alussa saama avoin ja mediaan vuodettu kirje 31 oman puolueensa edustajalta. Siinä asetetaan kyseenalaiseksi se, onko Joe Bidenin syytä olla henkilö, jolla on ydinaseiden ns. laukaisukoodit yksin hallussaan. Huolta aiheuttaa hänen selkeä kognitiivinen vajavaisuutensa.

Joe Bidenin alku on ollut täynnä pieniä ja vähän suurempia virheitä. Hän aloitti kautensa allekirjoittamalla presidentin asetuksia (executive order) ensimmäisen viikon aikana enemmän kuin 10 aikaisempaa presidenttiä yhteensä. Kuka ne oli määrännyt allekirjoitettavaksi, on hyvä kysymys. Joka tapauksessa hän mm. kuuluisalla allekirjoituksellaan teki n. 11.000 työtöntä lopettaessaan ”Keystone pipeline” työmaan. Kyseiset hitsaajat yms. perheineen hänen mukaansa löytävät uusia työpaikkoja esimerkiksi aurinkopaneelien valmistuksesta. Keystone oli iso uutinen USA:ssa ja se aiheutti paljon keskustelua mediassa ja somessa.

Uusi presidentti on politiikallaan saanut aikaan kaaoksen Mexicon vastaisella rajalla. Hän putkenrakentajien lisäksi laittoi työttömäksi myös rajalle rakennettavan aidan rakentajat. Uutisvälineet näyttävät kuvia ihmismassoista, jotka ovat tulossa Mexicon läpi USA:n puolelle. Heille on kerrottu, että kaikki saavat tulla.
Niin rajan lähellä olevien kaupunkien johto kuin rajavartioviranomaisetkin ovat vedonneet presidenttiin, että alueella on kaaos. Isot mediatalot kertoivat aikaisemmin, että edellinen hallinto mm. eristi lapset vanhemmistaan ja laittoi häkkeihin ja kontteihin. Tarina oli hyvä ja myyvä, mutta todellisuudessa lapset tuotiin ihmissalakuljettajien toimesta ja ne kontit olivat Obama-Biden hallinon ajalta. Nyt nuo kalteroidut kontit ovat taas täyttyneet kahden kuukauden ajan lapsista.

Varapresidentti Kamala Harris on hoitanut yhteydenpitoa muiden maiden johtoon. Joe Biden itse on puheenvuoroissaan erehtynyt monesti kutsumaan Harrisia presidentiksi. On hyvä muistaa, että Kamala Harris ei ole nauttinut edes Demokraattipuolueen sisällä mitään suurempaa kannatusta. Hän juuri siitä syystä jätti kesken puolueen sisäisen presidenttikisan. Hänet nostettiin varapresidenttiehdokkaaksi nimenomaan Demokraattipuolueen radikaalisiiven toimesta. Miksi hän nyt on varapresidentti ja miksi hän todennäköisesti on USA:n presidentti seuraavan 24 kuukauden aikana, on hyvä kysymys.

Joe Biden on historiallinen presidentti monella tapaa. Hän on aloittaessaan parin viikon aikana kirjoittanut presidentin asetuksia enemmän kuin kymmenen edeltäjäänsä yhteensä. Hän ei ole myöskään kahden kuukauden aikana pitänyt yhtään lehdistötilaisuutta. Yleensä presidentit haluavat niin pian kuin mahdollista julistaa sanomaansa lehdistölle. Viimeisimmän tiedon mukaan tilaisuus on nyt tulossa torstaina 1.4.2021. Odotamme mielenkiinnolla.
Täytyy kysyä samoin kuin pääministeri Mauno Koivisto Suomessa aikoinaan Kekkosen loppuvuosien aikaan: Kuka maata oikeasti johtaa?

1 tykkäys

Hyvä ettei Suomen media tuhlaa aikaa Biden portaissa kompuroinnista uutisointiin ja muuhun turhaan. Meillä on omiakin huolia, esimerkiksi se kun Marin jäi jumiin Ylen pyöröoviin. Mikäs sen tärkeämpää?

Pikaisella tarkastuksella yllä olevasta Timo Kalliojan vuodatuksesta löysin useita asiavirheitä. Esimerkiksi se, että siinä demokraattien “avoin ja vuodettu” kirje (mikä on sinänsä ristiriitaista, sillä jos se olisi avoin, ei sitä tarvitsisi vuotaa) ei sisällä mitään viittauksia Bidenin kognitiiviseen vajavaisuuteen, vaan päin vastoin siinä vedotaan siihen että Trumpin jälkeen pitäisi olla selvää ettei presidentillä yksin pitäisi olla ydinaseiden laukaisuvaltaa. Toisekseen väite että Biden olisi allekirjoittanut “kahden viikon aikana enemmän asetuksia kuin 10 edellistä presidenttiä yhteensä” on naurettava. Maaliskuun puoliväliin mennessä Biden on allekirjoittanut 37 asetusta. Enemmän kuin edeltäjänsä, mutta ei enemmän kuin edeltäjänsä yhteensä. Suurin osa näistä on vain Trumpin asetusten kumoamisia.

En tarkastanut muita ns. “faktoja” Timon viestistä, mutta eiköhän nekin ole ihan samanlaisia Fox Newsiltä, OANN:lta ja Newsmaxista revittyjä valeuutisia. Hyvin kuvaavaa trumpisteilta, että uskotaan kaikki mitä Hannity tai Tucker puskee ilman mitään lähdekritiikkiä.

Onko Biden sitten seniili vai ei? Aivan sama vaikka olisi koomassa. Trump oli ihan yhtä seniili, mutta arvaamattomampi. Biden ja Harris ovat paluuta vanhaan normaaliin ja hyvä niin. Mitä vähemmän jenkkien poliittisesta melodraamasta jauhetaan suomessa, sen parempi.

(Lähteet: Snopes, Wikipedia)

1 tykkäys

En halua ajautua “juupas/eipäs” keskusteluun, mutta koitan kommentoida silti.

KIRJE
Ei tietenkään sisällä mitään viittauksia kognitiiviseen vajavaisuuteen, koska se on oman puolueen kärkiedustajien tekemä.
Trump tuli ja meni. Hän ei enää ole presidentti. Hänen vuokseen ei tarvitse säätää mitään. Hän ei itse asiassa - historiallisesti - aloittanut mitään suurempaa aseellista konfliktia ulkomailla.

ASETUKSET
Niitä on todellakin enemmän kuin kymmenellä presidentillä yhteensä.
Ne ovat osoitus melko lailla diktaattorimaisesta otteesta. Muutamia on osavaltioiden oikeudet joutuneet perumaan.

FOX yms.
Seuraan lukuisia USA:n medioita. En myöskään tunnista itseäni miksikään “trumpistiksi” - jos se nyt oli väite alun alkaenkaan? Poliittinen melodraama ei kosketa vain “jenkkejä” vaan myös sitä enemmistöä USA:n kansasta.

1 tykkäys

En halua olla ennustaja, mutta Trump siivoaa tällä hetkellä republikaanista puoluetta itselleen sopivaksi.Uskon, että hän palaa valtaan 2024 Bidenin 4 -vuotiskauden jälkeen. Bidenin vihreä, vasemmistolainen ympäristö/vero/sosiaali -politiikka ei sovi suurimmalle osalle jenkeistä ja Biden on ollut julkisuudessa heikon näköinen johtaja verrattuna räiskyvään Trumpiin. Bidenilla on tosin neljä vuotta aikaa osoittaa olevansa tarpeeksi “tough” johtamaan suurvaltaa.

Strumppa toki toivoo olevansa tuleva presidentti uudelleen, mutta todennäköisesti, tai ainakin toivottavasti republikaanit eivät halua ottaa uudelleen sitä riskiä, vaan pyrkivät löytämään uuden varteenotettavan ehdokkaan Valkoiseen taloon.

Amerikan Yhdysvaltojen nykyistä hallintoa pyörittää demokraattiset naiset, presidentin toimiessa heidän keikkuvanaan.