Kuopion keskuskentän jalkapallostadion

Kuopion keskuskentän jalkapallostadion on ollut kaupungin päätöksenteon keskusteluissa jo monta kymmentä vuotta. Tällä hetkellä tilanne on se että suunnitelumääräraha kerran jo valtuustossa hyväksyttiin, mutta hanke ei ole liikahtanut mihinkään.

Millainen stadion Kuopioon tarvitaan ja mikä tulisi olla kenenkin osuus; A investoinnin kustannuksista ja B käyttömaksuista?

Tähän koitan kirjoittaa ensimmäistä kertaa, ihan vaikka kokeeksi.
Itseäni sylettää nykyinen politikointi jossa ajetaan omaa ja puolueen etuja… no se sikseen.

Kuopion jalkapallostadionin osalta en ole käyttäjä, olenko näin sitten puolueellinen vai en…
No kuitenkin näkisin että asiasta tulisi tuoda faktat pöytään, johon ei tulisi vaikuttaa onko fanaattinen penkkiurheilija tai urheilija.
Paljonko tällä stadionilla on käyttöä?
Mitkä ovat kulut?
Paljonko tulee suoranaista tuloa ja välillistä tuloa?
Entä aineeton, alueen “markkinointi” Kuopiosta tulee maailman luokan jalkapalloilijoita…??
Miten suurta osaa Kuopiolaisia tämä asiaa koskee?
Onko tällä laajempaa käyttäjäkuntaa kuin vain Kuopiolaiset?
Voiko tätä kustantaa verovaroin jos kaikki eivät tästä hyödy?
Onko oikeasti tarpeen? vai pitäisikö yhteiskunnan muuta osa alueet laittaa ensin kuntoon, jotka koskevat isompaa osaa kuntalaisia.
Ovatko Kuopiossa KAIKKI seurat yhdenvertaisessa asemassa vai saavatko toiset enemmän kuin toiset?
Nousevatko lasten harrastuskulut entisestään ja harrastukset ovat entistä harvemman ulottuvilla? Kuopiossa lienee jo ennestään kallista harrastaa, koska vuokrat (koulujen liikuntatilat) ovat ISOT.

Jouluterveisin -Jouni

Olen ehdottomasti samaa mieltä, että niin kuntalaisille kuin päättäjille pitää tuoda kaikki faktat nähtäville. Muuten mielipiteen muodostaminen on varsin hankalaa.
Stadionille on selkeä tarve, mutta millainen sen tulisi olla että siitä hyötyy niin kilpaurheilu kuin harrastajat. Samoin eri lajeja pitää kohdella tasavertaisesti ja vuorollaan parantaa kaikkien suorituspaikkoja. Selvää lienee että stadionin menot ovat suuremmat kuin tulot, eli veroilla joudutaan subventoimaan, kuten kaikissa liikuntapaikoissa. Varmasti tässäkin on kyse priorisoinnista, eli siitä missä järjestyksessä mikäkin investointi toteutetaan. Pääasia olisi kuitenkin ettei investointeja ja käyttömenoja aseteta vastakkain. Kehittyvän kaupungin tulee uskaltaa investoida uusin hankkeisiin. Stadion sinällään ei varmasti nostaisi harrastusten hintoja merkittävästi.

Kommentoin tähän nyt vielä reilu vuosi sitten stadionin aktiivikäyttäjiä edustaneen ominaisuudessa. Jossain vaiheessa ideoitu 8000 katsojan kapasiteetti on mielestäni tarpeeton hanke, jota ei ole järkevää kustantaa kaupungin varoin. Ennen koronan aiheuttamaa katsojamäärien romahdusta stadionin käyttöaste oli käsitykseni mukaan hyvä, mutta se ei antanut merkittävää painetta kapasiteetin kasvattamiseen.

Jonkinlainen uudistus kuitenkin tarvittaisiin vähintäänkin vanhan puukatsomon korvaamisen osalta, ja nähdäkseni kohtuullisen kokoisesta investoinnista voisi kaupunkikin kustantaa osansa, karkeasti linjaten maksimissaan kolmasosan investointikustannukista. Käyttömaksuista en ole järin hyvin kärryillä, mutta katson että suhteellinen osuusjako tulisi pitää entisellään mikäli käyttömenot kasvavat. Jalkapallo on erittäin hyvinvoiva ja monivuotisen harrastajan mututuntumalla arvioiden myös entisestään kasvava laji, jolle on asiallista suoda hyvät puitteet.

Nähdäkseni kaupungin ykkösprioriteetin tulee olla stadionin sijaan ruohonjuuritason lähikenttien tarjoamisessa, mutta kyllä Kuopio tarvitsee myös nykyistä vetovoimaisemman areenan.