Tasa-arvoiset kutsunnat

Morjensta. En nähnyt tästä asiasta vielä ketjua, ja uutena moukkana ajattelin osoittaa huolenpitoa Puolustusvoimain merkittävää osa-aluetta kohtaan. Velkahelvetti-Suomi on investoimassa 10 mrd. € todennäköisesti yhdysvaltalaisiin (rahan)hävittäjiin, joiden myötä pelkään pahoin, että ruohonjuuritason lukuisat hankkeet jäävät helposti lentokoneitten varjoon. Sikäli, ettei niitä pakosta koeta täten enää akuuteiksi. Carl Haglund lakkautti monta varuskuntaa viime vuosikymmenellä, mikä on omalla tavalla hämmentävää, koska ei sotia kuitenkaan varuskunnissa edes käytäisi. Tästä seurasi, että varusmiehen loma-ajasta miltei puolet saattaa nyt kulua bussissa istuskeluun esimerkiksi Kainuun prikaatista läksittyä. Syy noihin lakkautuksiin oli tietenkin alati vähenevät alokasmäärät. Tähän syy on mm., ettei Suomi ole ollut feministinen, kuin paikoittain. Vasta se, että on valmis tekemään uhrauksia arvomaailman eteen merkitsee, että kyse on todella arvoista eikä vain mielipiteistä: feminismistä eikä puhtaasti omasta edusta. Olen, itsekin, feministinen huolimatta siitä, että esitän tässä kritiikkiä. Tarve ylläpitää uskottavaa puolustusta on olemassa, kun Itäisvallat on 2⁄2⁄²² paikkeilla aloittamassa Yhdysvaltain tiedustelun arvion mukaan uusia tihutöitä Ukrainassa. Tuon jälkeen tietysti odottaa Valko-Venäjän tihutyöt siinä vaiheessa, kun Lukašenkon kansandemokratia päättyy. Minusta ei riitä, että kutsunnat saadaan naisille: pitää lisäksi taata, että siellä kerrotaan oikeat asiat. Kuten sen, että intti on pasifistin ja feministin paikka, ja ihan kiva elämyskin. Pasifistin siksi, että itsepuolustus sisältyy pasifismin määreeseen. Tasa-arvoinen intti voisi palauttaa miestenkin vähentynyttä uskoa järjestelmäämme ja siten lisätä epäsuorasti miesten osallistumista myös. Mikä on mielipiteenne naisten kutsunnoista—puolesta, vastaan, vai siltä väliltä? Sana on vapaa. Loppuun laitan tähän Teille pienen House 6 -sarjakuvani koskien e.m. presidenttiä.

Monessa NATO-maassa naiset pystyvät hakeutumaan armeijaan ja etenevät myös hierarkiassa kokoajan ylempiin upseerin tehtäviin, vaikka kenraaliksi ei Euroopassa taida vielä naisia ole ylennetty.
Suomessa on varusmiespalveluun ilmoittaudutaan karsintojen kautta, joten pidän luontevana laajentaa kutsunta prosessia myös naisiin.
Naisethan tässä mallissa saavat kieltäytyä kutsusta.
Pidän aitona tasa-arvoon pyrkimyksen osoituksena , että asteittain myös pakolliset kutsunnat koskisivat tulevaisuudessa sukupuolesta riippumatta kaikkia sukupuolia.

Vähintään tasa-arvoiset kutsunnat, mutta mieluusti täysin tasa-arvoinen asevelvollisuuslaki. Joko niin, että kaikki määrättäisiin palvelukseen tai siten, että valikoitaisiin tietty määrä ikäluokasta motivoituneimpia kutsuttavia.

Tasa-arvoinen asevelvollisuuslaki ei pelkästään parantaisi tätä lain epätasa-arvoista asetelmaa miesten ja naisten välillä, vaan se huomioisi myös muut sukupuolet ja transsukupuoliset. Esimerkiksi tällä hetkellä transmiehet ovat vapautettuja palveluksesta, mutta transnaiset eivät ole.

Uskoisin myös, että yhdenvertainen asevelvollisuuslaki muuttaisi yleistä asennoitumista toisiin sukupuoliin, kun “äijäkulttuuri” ei pääse rehottamaan Puolustusvoimissa. Yhteistupakokeilut ovat osoittaneet tämän uskomuksen ainakin toistaiseksi oikeaksi. Lisäksi muiden kuin miesten johtajuus normalisoituisi, sekä ajatus esimerkiksi naisten fyysisestä (tai henkisestä) heikkoudesta hälvenisi. Tällainen heijastelisi väistämättä muihinkin yhteiskunnallisiin rakenteisiin, kuten eri organisaatiokulttuureihin, eikä vain Puolustusvoimien sisäiseen kulttuuriin.

Mitä tulee suorituskykyyn, niin ainakin Norjassa suorituskyvyn on väitetty parantuneen valikoivan kutsuntajärjestelmän ansiosta. Osallistuin Pohjola-Nordenin Nuorisoliiton järjestämään webinaariin, jossa oli norjalaisia upseereita puhumassa tasa-arvoisen asevelvollisuuslain tuomista hyödyistä ja täten tämän lain puolesta.

Omana lisähuomiona voisin myös heittää sellaisen ajatuksen ilmoille, että kun emme kerta ole NATO-jäseniä, saisimme reserviä rutkasti kasvatettua kutsumalla kaikki sukupuolet palvelukseen. Ehkä lakkautetuista varuskunnista voitaisiin ottaa joitakin taas käyttöön, jolloin uusiakaan varuskuntia ei tarvitsisi rakentaa.

EDIT: Nythän on asian tiimoilta julkaistu myös kansalaisaloite, jota tukevat mm. Kokoomusnuoret, Keskustanuoret, RKP-nuoret, Vasemmistonuoret, Vihreät nuoret ja Demarinuoret. Myös Varusmiesliitto kannattaa aloitetta! Linkki aloitteeseen löytyy tästä: Yhteisvoimat – kansalaisaloite tasa-arvoisen maanpuolustuksen puolesta - Kansalaisaloitepalvelu

1 tykkäys