Kuopion keskustan liikenne ja elävöittäminen

Liike Nyt Kuopio on ottanut yhdeksi kuntavaaliteemakseen Keskustan kehittämisen ja etenkin keskustassa asioinnin helpottamisen. Meidän mielestä keskustassa asiointi tulee saada helpommaksi ja nopeammaksi kulkuvälineestä riippumatta. Tällä hetkellä autoilu keskustaan on tehty liaan vaivalloiseksi hankaloittamalla sinne ajamista ja pysäköintipaikan löytämistä. Samoin keskustaan tulisi saada pyöräliikennöinnin pääsuunnista erotetut pyörätiet, jotta pyöräily ja jalkankulku tapahtuvat turvallisesti omilla kaistoillaan. Lisäksi polkupyörille tulisi saada turvalliset ja säältäsuojatut säilytystilat.

Mitkä ovat sinun mielestäsi tärkeimmät Kuopion keskustan kehittämiskohteet?

Aukioloajat. Illalla ja viikonloppuisin, kun aikaa olisi, ei ole kaupat auki. Sunnuntaisin taitaa olla Tokmani ja Citypörssi. Myös ravintoloilla ja kahviloilla sama suuntaus - torin kahvilassa (SalaCavala? Se pyöreä lasirakennus) oli eräänä kesäisenä sunnuntaina TUNNIN jonot wok-annoksiin ja turistit etsivät auki olevaa ravintolaa… onneksi kahvilan myyjä osasi kertoa edes yhden auki olevan paikan heidän lisäkseen. Samoin Kahvila Kaneli on ruvennut tarjoamaan viikonloppuna keittoa - huikeaa ajattelua “boksin ulkopuolelta”, kun kaikki muut paikat kilpailevat ma-pe lounastuntimarkkinoilla.

Lisäksi parkkipaikkojen pysyttävä ainakin osittain maksullisina - muutoin parkkipaikan löytäminen on mahdotonta. Sokoksen parkkiin yleensä mahtuu, koska siellä pysäköinti maksaa ihan mukavasti. Pyörällä en juuri uskalla keskustaan tulla, vaikka lähellä asunkin, koska pyöräily keskustassa on yhtä eloonjäämistaistelua autojen ja jalankulkijoiden seassa.

Pitää vielä lisätä, kun keskustassa kävin. Meillä on keskustassa aivan mahtavia rakennuksia, ja sitten on niitä “lähiökerrostaloja” koko keskusta täynnä. Itsestäni kauneimmat paikat (=joita kehtaa turisteille esitellä) on lähinnä Kauppakatu ja sen reunoilla olevat puistot vanhoine rakennuksineen, sekä satama ja Vänäri. Aseman seudusta tykkään nykyään myös, se alkaa jo näyttää siltä että tullaan kaupunkiin eikä minnekään väliasemalle. :slight_smile:
Kannattaisi noita keskustan alueen puistoja ja yleisiä rakennuksia hyödyntää enemmän. Muutama viikko sitten oli Tuomiokirkon tornissa (musiikkiluokkalaisia?) puhallinsoittajia soittamassa pätkiä virsistä. Kuuntelin hetken ja jatkoin sitten rännikatua pyörällä asemalle päin - hienosti kuului soitto vielä hetken. Enemmän tuollaista! Soittoa ja laulua toreille ja puistoihin! Tietysti siinä tulee eteen se, että kuka maksaa soittajille - puistoja kun ei voi ihan tuosta vaan aidata ja kerätä pääsylippuja. Mutta meillä on hienoja musaluokkia, Lumit ja konsa, joten jos lähdetään keskustan alueen elävöittäminen edellä menemään, niin sitten oppilaitosyhteistyötä lisäämällä saadaan nuorille soittajille soittokokemusta.

Kunhan korona helpottaa, niin toki kävisin mielelläni myös keikoilla - Sille taidetaan ollakin jo tiloja ainakin suunnittelemassa, niin en ota kantaa sen enempiä.

Ja vielä yksi kehityskohde (niitähän tässä haettiin): Apaja. Voi ankeus. Onhan siellä muutama ravintola, mutta veisin sieltä pois te-keskukset ja terveyspisteet (se pää käytävästä on ihan kuollut) ja toisin tilalle kauppoja ja vaikka pikaruokapaikan vetämään asiakkaita. Nyt se on ihan ok läpikulkupaikka, mutta ei se houkuttele jättämään autoa torin alle parkkiin ja tekemään ostoksia ja viettämään aikaa, vaan toimii läpikulkupaikkana.

Apaja on kyllä kaikessa komeudessaan surullinen kokemus mutta kuitenkin hyvä osoitus siitä mitä tarkoittaa kun ihmisten ei ole enää helppoa ja mielekästä tulla keskustaan. Keskustassa myös pienten kulttuuritapahtumien järjestämistä pitäisi huomattavasti helpottaa, jotta niitä olisi enemmän. Miksi ei kaupunki voisi tehdä “verkkokauppaa” tiloistaa, josta yrittäjä tai yhdistys voisi helposti vuokrata tilan käyttöön ja saisi heti hinnan sille. Nyt tuo selvittely että miten jonkun puiston saa käyttöön jotain tapahtumaa varten voi pahimmillaan viedä kuukausia.

1 tykkäys