Lahden kaupungin konserniyhtiöt

Lahden kaupungin konserniin kuuluu noin 60 yritystä, yhteisöä, kuntayhtymää ja säätiötä. Näihin kuuluu mm. taseyksiköt, tytäryhtiöt ja kuntayhtymät.

Kaikkien näiden tarpeellisuus tulisi selvittää perusteellisesti. Kaupungin tehtäviin kuuluu keskittyä perusasioiden ylläpitoon, hyvinvointiin ja palveluiden tarjoamiseen kuntalaisille.
Kaupungilla on osakkuuksia ja omistuksia hyvinkin erilaisissa yhtiöissä ja näiden tarpeellisuus on mielestäni kyseenalaista tai ainakin näiden tarpeellisuus sekä taustat on selvitettävä. Mielestäni kaupungin tehtäviin ei kuulu mitkään toisarvoiset tappiolla pyörivät tapahtumayhtiöt, joita rahoitetaan kaupungin kassasta. Turhista yhtiöistä ja osuuksista pitää hankkiutua eroon.

Lisäksi Lahdessa pitää lisätä riippumattomien hallitusjäsenten määrää kaupunkikonsernin yhtiöissä. Selvitysten perusteella Lahdessa 13 prosenttia hallituspaikoista on tällä hetkellä riippumattomilla jäsenillä. Mikä on vähemmän kuin esimerkiksi Oulussa tai Tampereella.

Oulussa ja Tampereella noin kolmannes hallituspaikoista on riippumattomilla jäsenillä. Jos otettaisiin näistä kaupungeista mallia, niin kaupungin yhtiöihin tulisi valita 42 uutta riippumatonta asiantuntijaa. Nyt riippumattomia hallitusjäseniä on 16. Luottamushenkilöpaikkoja konserniyhtiöissä on kaikkiaan 127.

2 tykkäystä