Lastensuojelussakin kamppaillaan päihteiden ja väkivallan suossa

Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt valtakunnallisesti, mutta varmasti myös paikallisesti. Siitä kertovat huostaanottojen kasvava määrä sekä uutisoidut alaikäisten tekemät väkivalta- ja henkirikokset.
Työskentelen erityistason lastensuojelussa, jossa karut faktat näkyvät päivittäisessä työssä. Jopa 12-vuotiaat käyttävät kovia huumeita suonensisäisesti eikä ole tavatonta, että 14- vuotias kantaa päivittäin asetta liikkuessaan kaupungilla. Lastensuojelulaki on tärkein lakimme lasten auttamistyössä. Sen tehtävä on varmistaa lapsen oikeuksien toteuttaminen. Lastensuojelulaki koskee kaikkia lapsia. Myös niitä, jotka eivät käyttäydy tuhovasti itseään tai ympäristöään kohtaan. Valitettavasti lastensuojelun puuttumiskeinot ovat juuri lakiin perustuen rajalliset. Tarvitsisimme lastensuojelulakiin päihdehoitolain kanssa risteävän lisäosan tai erityiset puuttumiskeinot sallivan soveltamisalan.
Mitä meiltä olette tästä? Millainen tilanne Lahdessa on alaikäisten päihteiden käytön suhteen?
Linkistä pääsee aiempaan tekstiini aiheesta:

https://kukalastasuojelee.blogspot.com/2019/10/temppu-ja-miten-se-tehdaan.html

2 tykkäystä

Lastensuojelulakiin tarvitaan erityiset puuttumiskeinot salliva soveltamisala vaikeiden päihde- ja väkivaltaongelmien kanssa kamppailevien lasten auttamiseksi ja kaikkien suojelemiseksi.

1 tykkäys

[Nuoret karkaavat lastensuojelusta eivätkä työntekijät voi tehdä mitään – kokenut päihdetyöntekijä: "Takaisin tulee raiskattu tyttö tai poika, jonka elämä on tärvelty" - MTVuutiset.fi]

Kokoomuksen kansanedustaja Kilpi on nostanut tämän asian esille jo marraskuussa. Mielestäni asiassa on pakko edetä jotenkin pian.
Kilven puheenvuoro:(https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Puheenvuoro/Sivut/PUH_144+2020+2.2+1+1.aspx)

1 tykkäys

Kyllä.
Lastensuojelulakiin tarvitaan erityiset puuttumiskeinot Lasten/nuorten auttamiseksi ja kaikkien suojelemiseksi.

Kymenlaaksossakin kirjoitellaan samasta asiasta:

[Lukijalta: Väkivallan uhka ja huoli sijoitetun lapsen voinnista painavat lastensuojelun työntekijöitä – "Näen työssäni lapsia, joiden jokainen hetki on ollut selviytymistä päivästä toiseen", lastensuojelun työntekijä sanoo - Kymen Sanomat]

1 tykkäys