Liikennelääkärit

Nyt kun uusi eduskunta aloittaa, ja varmaan uusia lakialoiteitta viritellään, niin millaisia ajatuksia nettiparlamentilla on nykyisestä ajokorttia varten tarvittavasta lääkärintodistuksesta.
Käsitääkseni tällä hetkellä lähes kuka vaan lääkäri voi kirjoittaa todistuksen ajokorttia varten.
Ainakin täällä maaseudulla vanhusautoilijoiden keskuudessa hyvin tiedetään kuka lääkäri kirjoittaa todistuksen helpoiten, Monesti se on jo vakituisen lääkärityön lopettanut iäkäämpi lääkäri.
Itse omassa työssä ensihoitajana törmää lähes kuukausittain onnetomuuksiin jossa iäkäämpi autoilija aiheuttanut onnettomuuden , jossa tulee mieleen autoilijan ajokyky.
Olisko ratkaisu erilliset “liikennelääkärit” joilla olisi hieman enemmän tietoa ja vastuu kuljettajalle myönnetävistä luvista. Tällä hetkellä jos joku yksityislääkäri evää ajo-oikeuden, sana kiirii , eikä kyseiselle lääkärille enää mennä

Erilliset liikennelääkärit eivät ole minusta tarpeen. Tosin ei ole pahitteeksi jos tarjolla on tähän erikoistuneita lääkäreitä, joiden puoleen voi vaikka kääntyä jos on tarpeen sekä halua kääntyä tälläiseen keskittyneen lääkärin puoleen. Lääkäreistä on pulaakin ja tälläisiä erikoistuneita lääkäreitä ei riittäisi kuitenkaan riittävästi kaikkialle jokaisen ihmisen lähialueelle. Ei pidä vaikeuttaa tässäkään kohdin lääkäriin pääsyä.

Vastahan ajokortin uusimista helpotettin 70 vuotiaille, mikä on käsittämätöntä. Usein mm. . muistisairaudet ja näkökyky ovat tuossa vaiheessa voineet jo huomattavasti heikentää ajokykyä, mutta meillä se ohitetaan vaatimuksia helpottamalla. Onko tässä takana yleinen terveydenhoidon saatavuuden heikentyminen. Tulisi uusia hoidettavia, mutta näin ollen eivät tule tule kuormittamaan terveydenhoidon resursseja.

1 tykkäys

Toki ajokyvyttömiäkin senioreja on liikenteessä mutta enemmän vastuuttomia ‘bemarikuskeja’. Suhteessa enemmän onnettomuuksia aiheuttanevat kaahailijat, juopot, varomattomat tavalliset kuljettajat, vanhentuneen autokannan vuoksi romuilla ajajat, itsemurhakuskit, jne.
Kaikenlainen kustannuksia lisäävä byrokratia pitäisi vähentää ja estää. Liikennelääkärit olisivat yksi uusi kallis kulu. Maaseuduilta pitäisi matkailla sinne, mistä liikennelääkäri löytyisi.