Korona ja liikkumisrajoitukset

Olen erittäin tyytyväinen, että Hjallis Harkimo ja Liike Nyt ei ole liikkumisrajoitusten kannalla. Sen pitäisi olla viimeinen ja äärimmäinen keino. Liikkumisrajoitukset ymmärtää todellisessa kriisitilanteessa. Kuitenkaan epidemiatilanne EI OLE viimeisen kahden viikona aikana lainkaan huonontunut, hiihtolomista huolimatta. Ajoitus on siinäkin mielessä surkea.

Mitä haittaa siis mahdollisista uusista liikkumisrajoituksista olisi?

  • Ihmiset ryntäisivät lähipäivinä sankoin joukoin kauppoihin ja ostoskeskuksiin, jotta ehtisivät tehdä hankintoja “luvallisesti” ennen rajoituksia. Puutarhamyymälät, huonekaluliikkeet yms. täyttyisivät huikealla tavalla. Saataisiin aikaan mahdollinen tartuntapiikki.

  • Ravintolayritykset, jotka nyt ovat kuin ihmeen kaupalla onnistuneet myymään ruokaa ulos kannattavasti, joutuisivat entistäkin ahtaammalle.

  • Monien alojen yritykset, jotka jollain lailla ovat nyt sinnitelleet, joutuisivat vaikeuksiin.

  • Ihmiskontaktit vähenisivät hieman, mutta toimenpiteen vaikutus tartuntoihin olisi hyvin pieni.

THL:n ja STM:n päätelmät ovat ajoittain tarkoitushakuisia ja asiantuntiijuudeltaan ohuita. Hyvä esimerkki oli täysin tieteeseen ja tutkimukseen perustumaton “laskuharjoitus”, joka johti vaalien siirtämiseen. Hyvin erikoinen asiantuntijaselvitys, vaikka itsekin pidin lopputulosta eli vaalien siirtämistä järkevänä ratkaisuna. Luultavasti pääministeri Marin ja hallitus menee pian julkaistavien uusien “selvitysten” taakse ja niillä tulevat perustelemaan mahdollisia rajoituksia.

Ilolla olen kuitenkin seurannut esimerkiksi muutamien Vasemmistoliiton ja RKP:n edustajien ja jopa ministerien näkemyksiä asiasta. Eli myös hallituksessa on järjen ääntä tässä asiassa vielä jäljellä.

2 tykkäystä

En vaan ymmärrä, että mikä autuaaksi tekevä asia tuo hjalliksenkin rummuttama negatiivinen todistus on. Sehän kertoo vaan sen hetken tilanteen ja testin oton jälkeen on voinut se korona tarttua n+1 paikasta, kun sen testin oton jälkeen on matkustettu vielä suomeen. Ainoa millä rajat oikeasti saadaan valvontaa on pakolliset testit rajalla ja maahan ei asiaa ennenkuinnegatiivisen tuloksen saa.

En tiedä onko kansanedustajilla oikeutta vaatia lainkäsittelyn yhteydessä THL:ää päivittämään heidän skenaariolaskelmat, jotka näyttävät pohjautuvan parin viikon takaiseen tilanteeseen. Pari viikkoa sitten HUS:n alueella korona levisi vielä nopeasti ja sen jälkeen leviäminen on kääntynyt hienoiseen laskuun. THL:n kaikissa skenaarioissa maaliskuun lopussa on noin 600 päivittäistä tartuntaa HUS:n alueella. Tällä hetkellä toteutunut näyttäisi olevan lähempänä 400 tapausta. Skenaariot muuttuisivat oleellisesti maltillisimmiksi, jos THL päivittäisi kuvat ensiviikon eduskuntakäsittelyyn.

2 tykkäystä

Hei Mika

Toki kansanedustajat tällaisia laskelmia varmaan vaativat sekä suorasti että epäsuorasti, mutta ei toisaalta taida olla mitään syytä epäillä etteikö laskelmia myöskään päivitettäisi. Lakiesitystä kirjoitettaessa on toki nojattava sen hetkiseen arvioon. Liikkumisrajoituksista puhuttaessa on myös muistettava se, että ei millään tapaa ole varmaa että niitä edes otettaisiin käyttöön mikäli tilanne kehittyy suotuisasti. Koska emme tulevasta tiedä, on hyvä, että lakia kuitenkin viedään eteenpäin ja tällä en ota kantaa sen yksityiskohtiin. Onhan kuultu arvioita siitäkin, että lainsäädäntömme ylipäätään eri osilta ei ole ollut valmis tällaiseen tilanteeseen. Paljon päivitettävää jää tulevan varalle, voimmehan kokea vastaavaa toistekin.

1 tykkäys

Liikkumisrajoituksia on välttämätöntä tehdä, koska ihmiset eivät suosituksia noudata.

166014377_10161435388503079_8304442390861226415_n

1 tykkäys

Nyt olisi syytä laittaa jäljitys ja kontaktointi, sekä mm koronavilkusta tulevan altistusilmoituksen ohjeet kuntoon.

Yksinkertaisesti ei ole hyväksyttävää, että ilmoitus ja jäljitys saattavat alkaa vasta, kun tauti on jo sairastettu. Ja ettei jäljittäjillä ole edes tietoa jo todetuista positiivisista koronatuloksista.

Tällä hetkellä toimiva ja leviämisen ehkäisyyn pystyvä järjestelmä perustuu ainoastaan yksityishenkilöiden väliseen (ja onneksi varsin hyvin toimivaan) viestintään ja tiedonvaihtoon.

Harmillisesti tiedot eivät kuitenkaan tavoita aivan kaikkia. Päiväkodin asettaminen karanteeniin voi osoitetusti kestää yli viikon todetun tartunta- ja altistumisketjun alkamisesta.

Kyllä juhlinta ja ostareilla maskitta notkuminen on syytä pyrkiä estämään. Ja varsinkin siten, että toimet kohdistuvat sinne missä ongelma on.

Mutta korjataan nyt ensin tämä ensimmäinen suurin ongelma oikeilla välineillä. Ei yritetä peitellä tätä epäonnistumista silmänkääntötempulla.

Jos tiedossa on tartunta ja sen johdannaisena esim koko koululuokan altistuminen, miksi jäljittämisen aloittaminen kestää yli viikon? Miten on mahdollista, että koululuokkaa ei aseteta karanteeniin ollenkaan, vaikka sairastunut on haettu kotiin suoraan koulusta ja testiin? Ja tässäkin tapauksessa tartunta on saatu suurella todennäköisyydellä alunperin koulusta, koska luokalla on ollut koronaan sairastuneita heidän vanhempiensa yhteydenoton perusteella.

Jos ilmoittaa jäljittäjälle (joka soittaa siis useita päiviä positiivisen koronatuloksen jälkeen) liikkumisistaan, hänen tehtävänsä on jäljittää ja kontaktoida altistuneet. Tämä ei nyt käytännössä joko toimi ollenkaan, tai siinä on yli viikon viiveitä. Vastuullisesti toimimaan pyrkivät ihmisetkään eivät pysty näissä oloissa edistämään taudin leviämisen estämistä. Ei koulustakaan voi vaan olla pois.

Koronavilkku toimii toki myös altistuksia seuraten. Mutta se toimii vain, jos sen on asentanut ja tartunnan saanut käy itse syöttämässä saamansa koodin järjestelmään. Vilkun altistumisilmoitus ei myöskään ohjaa karanteeniin. Se kehottaa vain välttämään kontakteja, jos mahdollista. Koronavilkkuyritys on jäänyt aivan torsoksi. Sen potentiaalia ei juuri käytetä virallisesti ja se jakaa jopa väärää informaatiota. Tämä pitäisi korjata välittömästi.

En ole tyytyväinen siihen, että jäljitysresurssit mahdollistavat toimimisen vasta useita päiviä todetun tartunnan jälkeen. Ja kattavat tiedot saatuaan ei kuitenkaan pystytä edelleenkään toimimaan. Tieto jäljityksen, testaajien ja tartuntatautilääkäreiden välillä ei liiku. Tämä hukkaa valtavan määrän resurssia.

Jos kontaktointi ja jäljitys toimisivat edes muutamassa päivässä, tartuntaketjut jäisivät paljon pienemmiksi. Ei tarvitsisi keskustella yleisestä liikkumisen rajoittamisesta ja sikäli resurssin käyttämisestä aivan väärään asiaan.

1 tykkäys