LN ja valtion tuet erilaisille yhdistyksille

Valtio tukee monenlaista yhdistystoimintaa. Tämä asia nousee esiin yhä enenevissä määrin, jos Veikkauksen rahat siirretään valtiolle ja tuet myös.

Mikä on Liike Nytin kanta ja millaista toimintaa valtion pitäisi tukea?

Nyt Ukrainan sodan myötä, otetaan esimerkiksi Suomi-Neuvostoliitto -seura, nykyinen S-Venäjä -seura. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Suomi-Venäjä-Seuralle avustusta 878 500 euroa vuodelle 2021. Edeltävinä vuosina keskimäärin 1,3 miljoonaa. Mitä he oikein tekevät rahalla?

Toinen esimerkki on vertailu rahoituksista. Suomen maanpuolustusjärjestöt saavat rahaa alle euron per jäsen, kun samaan aikaan rauhanjärjestöt saavat 85 euroa per jäsen. Maanpuolustusjärjestöt tekevät arvokasta koulutustoimintaa Suomen maanpuolustuksen eteen, varsinkin kun kertausharjoituksia on ollut vähän. Mielestäni rauhanjärjestöt eivät ole tehneet suurempaa koulutustoimintaa. Eikö maanpuolustus ja rauha ole samanarvoisia vähintään?

Ideoita rahoituskriteereiden yhdenmukaistamiseksi ja toiminnan tukemiseksi:

  • yhdistysten pitäisi lähtökohtaisesti rahoittaa toimintansa itse. Valtio voisi myöntää erillistä tukea esimerkiksi yhteisön toimitilojen remonttiin. Energiaremontit sitten erikseen vielä.
  • ei poliittiset ja ei-puoluesidonnaiset yhdistykset saisivat enemmän tukea, eli kyseessä ei olisi suojatyöpaikat eduskunnasta pudonneille poliitikoille.
  • nuoriso(liikunta) toiminta saisi enemmän tukea. Tämä on investointi tulevaisuuteen ja tukee myös esimerkiksi mielenterveyttä siinä sivussa.
  • koulutustoimintaa tuettaisiin enemmän, koska se edistää suomalaisten osaamista. Tällöinkin tuki laskettaisiin kohdistaen koulutuksiin.
  • erilaiset “kivaa” tai “poliittinen” yhdistystoiminta, kuten Suomi-Venäjä-seura, maksimituki olisi euron per jäsen.

Pyrittäisiin yhdenmukaistamaan tuet myös, ettei tukea saa enemmän, jos hallituksessa on kavereita ym.

Minkälaisia ideoita sinulla olisi?

2 tykkäystä

Ei unohdeta Suomen Somaliyhdistystä joka saa myös millin verran vuodessa kulttuurinsa yms. Edistämiseen verovaroja, paikallisyhdistykset vielä lisäksi joille kanavoituu kunnilta ja ainakin Hgin kaupungin varoja. Yhdistyksiä on useampia, ilmeisesti heimotaustoista tai uskonlahkoista riippuen, eivät mahdu saman katon alle.

Ymmärrettävää, ettei klaani/heimotaustaiset mahdu samaan yhdistykseen. Sama on nähty Suomessa, kun eri taustaiset eivät ole mahtuneet samoihin urheiluseuroihinkaan. Suomen Työväen Urheiluliitto TUL esimerkkinä erotuksena SVUL:sta.