Sairaaloiden yhteispäivystysten supistaminen

Olen erittäin huolissani tämän kaiken sote-sekamelskan keskellä nyt kun olemme menossa kohti hyvinvointialueita niin Tämä yhteispäivystysten lakkauttamis-uutinen on aivan absurdi-tilanne jo pelkästään ajatusasteella.

Toivon todella, että tässä päätöksessä ei tulla näkemään minkäänlaista puoltoa lakkauttamisen puolesta.

Esimerkiksi pk-seutu päivystyksineen repeilee jo nyt liitoksistaan
Ei enempää uppoavaa laivaa syvemmälle

Nämä supistus-riskien alla olevat Porvoon ja Lohjan yhteispäivystys sekä Malmin psykiatrian päivystys Helsingissä, ovat suuri riski niin potilasturvallisuuden kuin hoitoonpääsyn osalta.

Esimerkiksi Porvoon yhteispäivystyksen lakkauttaminen olisi todellinen katastrofi potilasturvallisuudelle. Laajat alueet saaristoineen …
Päivystyksellinen hoidontarve on aina se kiireellisen kohta. Siinä ei ole aikaa hukattavaksi, silloin tarvitaan turvata hoitoonpääsy mahdollisimman nopeasti.

Jo muutenkin kriisissä oleva psykiatrisen hoidon tarpeen lisääntyminen ei ainakaan helpotu sillä, että Malmin psykitarianpäivystys Helsingissä supistetaan niin minimiin ettei siellä yhden konsultoivan sh:n osalta palapeliä parempaan rakenneta. Haartmanin suuntaan potilasvirta ei kyllä mielenterveys perusteisin hoitoonhakeutumista auta jos mietitään jo esim pohjoisesta Helsingistä Haartmanin suuntaan kulkemista… onko ajateltu missä voinnissa ihminen sinne kulkee? Onko tässä myös yksi todellinen sisäinen turvallisuusriskimme?

Olen myös huolissani erikoissairaanhoidon eli juuri sen instanssin, millä pitäisi olla resursseja hoitaa juuri niitä spesifimpiä ja vaikeimpia tilanteita, on tällä hetkellä ylikuormittunut. Ylikuormittunut koska perusterveydenhuolto ei vedä eikä ole resursseja hoitaa… haasteet ja vaivat kasvavat ja vaikeutuvat…

Supistuksia ei voida osoittaa tällaiseen

Marjo Vacker
Sairaanhoitaja, psykitarian erikoissairaanhoito
Kaupunginvaltuutettu, Vantaa
Aluevaltuutettu, Vantaa-Kerava

Tässä vielä linkki Ylen uutisointiin

3 tykkäystä