Taipuuko tekoäly politiikkaan?

Mitä hyötyä tekoälystä voisi olla politiikkaan?

Eduskunnan kyselytuntien ja täysistuntojen puheenvuorot voisi hyvin kirjoittaa tekoäly, laadun ja sisällön juurikaan kärsimättä.

Tekoäly voisi jakaa Puheenvuorot ja keskeyttää ne tarvittaessa, mikäli puhe olisi rasistista, herjaava jne. Tekoälyllä voisi saada isojakin säästöjä aikaan hallitustyöskentelyssä, mutta ovatko poliitikot valmiita sen käyttämiseen jos omat ansiot pienenevät :thinking:. Epäilen että eivät, koska joka kerta kun on äänestetty omasta palkasta on se aina noussut :sweat_smile:.

Valtaosa eduskuntatyöskentelystä tapahtuu valiokunnissa, enkä saa ihan kiinni siitä miten tekoäly toimintaa edistäisi? Palkkiotoimikunta, johon kuuluu puheenjohtajan ja kaksi muuta jäsentä, joista kukaan ei voi olla kansanedustaja tai eduskunnan virkamies, valitsee eduskunnan puhemiehistö neljäksi vuodeksi, vahvistaa edustajanpalkkioiden määrät ennen uutta eduskuntakautta. Toisin sanoen istuvat kansanedustajat eivät päätä omista palkkioistaan.

Äkkiseltäään tulee mieleen 3 esimerkkiä/ideaa:

  1. Vaaliviestintä jne.Tällä hetkellä tekoälyä käytetään politiikassa ainakin mainonnan ja viestinnän kohdentamisessa. Tulevaisuudessa tekoälyn rooli tässä tulee olemaan isompi.

  2. Datapohjainen päätöksenteko. Asioissa joissa päätöksiä voi tehdä datan perusteella tekoäly auttaa löytämään parempia ratkaisuja.

  3. Faktantarkistus. Tekoäly voi auttaa nopeasti selvittämään onko esimerkiksi kansanedustajan puheilla mitään pohjaa. Tekoälyä voisi mahdollisesti myös käyttää lakien analysointiin ja esimerkiksi arvioida onko laadittava lakiehdotus perustuslain mukainen.

Katos perhana näköjään en ole tässä palkkio/palkka asiassa ytimessä vaan ovat näköjään sen ulkoistaneet. Pahoitteluni vanhaan tietooni perustuneesta kommentista :blush:.

Toivottavasti Liike Nyt tästä pystyisi tulevaisuudessa ottamaan hyödyt ensimmäisenä