Terveysperusteinen ver

Olen saanut ensi keskiviikolle kutsun terveysveropaneeliin, jossa alustajana on professori Pekka Puska. Ehdokkaiden tulee vastata kysymykseen miten puolue edistää terveysperustaista veroa vai edistääkö? Liittyy siis käsittääkseni ainakin suolaa, sokeria ja kovia rasvoja paljon sisältävien tuotteiden verottamiseen haittaverojen ( alkoholi, tupakka) lisäksi. Mitä mieltä olet? Perusteltuja mielipiteitä puolesta/vastaan kaipaan.

Kyllä, terveydelle haitallisten tuotteiden verotus ovat hyviä verotuskohteita: suolaa, sokeria ja kovia rasvoja paljon sisältävien tuotteiden verottamiseen haittaverojen ( alkoholi, tupakka) lisäksi. Tähän lisäisin muut nikotiinituotteet. Nikotiinin max määr määrä tuotteissa ja verotus pitäisi olla pienempää mitä vähemmän sitä on. Tämä kannustaa nikotiinilääketuotteissa pienentämään nikotiinin määrää ja lopulta pääsemään siitä kokonaan eroon. 4mg on käsittääkseni nyt vahvin lääkenikotiini. 2mg ja edelleen 1mg tuotteet tulisi verotuksella porrastaa pienemmäksi. Näin hinta auttaa myös kannustamaan nikotiiniriippuvuudesta pois. Mitä mieltä olet?

Tässä pitää myös tosin olla tarkkoina…on paljon keinotekoisia aineita ja makeutusaineita, jotka ovat vieläkin haitallisempia kuin luonnollinen sokeri, suola ja voi.

Pitää ottaa huomioon, että keinotekoiset pitkälle prosessoidut tuotteet kun voivat olla huomattavasti vaarallisempia kuin edellä mainitut. Aspartaamit yms ovat esim. Jo todettu syöpää lisääviksi aineiksi.

Ehdottaisin verotuksen lisäämisen sijaan myös toista vaihtoehtoa. Näiden sokerin suolan ja rasvan Määrä nimittäin on se joka on ongelma. Verotuksella tai muilla määreillä voisi tuotteiden kokoon puuttua. Nyt iso sipsipussi tai iso karkkipussi on tavallisesti halvempi kuin pieni. Ja toisaalta välttämättä pieniä vaihtoehtoja ei edes ole välttämättä tarjolla.

Mikäli ns. Haitallisten tuotteiden pienemmät määrät olisivat halvempia kuin isojen kilohinnat ohjaisi se kuluttajia valitsemaan herkuttelutuotteiksi pienempiä kokoja. Toisaalta tuotteissa näissä tuotteissa ei tällöin voisi hyödyntää santsitarjouksia…eli jos ostat enemmän karkkipusseja saat halvemmalla. Oluissahan ei esim. Ole myöskään enään mäyräkoiraalennuksia…miksi pitäisi olla karkki ja sipsipusseissa.

Uskoisin tämän pitävän terveysnäkökulmasta katsottuna kansanterveydelliseksi edulliseksi.

Verotus Helpotuspuolella tulisi hevituotteiden ja muiden kasvispohjaisten elintarvikkeiden verotuksen alentamista. Varsinkin kotimaisten alkuperätuotteiden verotusta tulisi kasvistuotteissa laskea.

Lihan verotuksessa kotimainen liha ja kala voi pysyä verotukseltaan samana, ainakin toistaiseksi, mutta esim. Eu ulkopuolelta tullut liha verotusarvoltaan suuremmaksi. Perustelut: esim. Brassi naudanlihan massiovinen käyttö tuhoaa suoraan kallisarvoista sademetsää. Toisaalta tehotuotantoon tulisi suomessakin kiinnittää huomiota, jotta eläimillä paremmat olot. Meillä antibioottivapaata joka terveysnäkökulmasta myös hyvä asia vrt. Esim. Monet muut maat.

Lisäksi tuotteiden alkuperämerkintöjen ilmoittaminen näkyväksi ravintoloihin ja kaupoissa yms. Myyntipaikoissa, jotta kuluttaja tietää mistä tuotteet tulee.

kotimaisille hevituotteille ja kasvispohjaisille tuotteille voisi tehdä myös verohelpotusta. Näin tuetaan omavaraista tuotantoa.

Meidän tulisi myöskin kehittää tehokkaampia mittareita siihen, että pystymme arvioimaan tuotteiden kestävyyttä mahdollisimman monipuolisesti: ilmasto, eettisyys, luontokato, kestävyyspohjalta… nyt tätä ei voi arvioida luotettavasti…lähinnä puhutaa co päästöstä per tuote jne. Nämä pääosin silmänlumetta, koska niin moni asia vaikuttaa ns. Kestävään tuotteeseen ja myöskin co päästöarviota voi monella tapaa tulkita tuotteessa… kokonaisuus on monimutkainen. Lisäksi kestävään tuotteeseen vaikuttaa niin moni muukin asia kuin co.