Verotietojen julkisuus

Verotiedot ovat julkisia vapaassa demokratiassa, mutta miksi pitää nimetä kaikki yli 100000,- ansaitsevat nimeltä?
Tietoja tarvitaan jotta voidaan seurata tulonjakoa ja palkkatasa-arvoa kansalaisten keskuudessa. Eikö sitä voi tehdä ilman henkilöiden nimien julkaisua?

Pääministeri Sanna Marinin mielestä olisi hyvä julkaista kaikkien tiedot tuloista riippumatta.
Muutama tuhat henkilöä on halunnut salata tietojensa julkistamisen, enkä ihmettele sitä
. Mielestäni niitä voisi verrata terveystietoihin, jotka kuuluvat yksityisyyden piiriin.

Verotiedot saa halutessaan tietoon kuka tahansa ilman mediaakin. Media saa runsaasti julkistamisaikana lukijoita. Onko yksityishenkilölle tiedoista mitään todellista hyötyä, paitsi uteliaisuus naapurin tuloista?.

Itsellä ei sinänsä selvää kantaa tähän, joskin toki ihmetellyt tätä julkisuutta asiassa. Mutta en nyt täysin pois suljekkaan asiaa.

Verotiedot ovat julkisia. Mielestäni se on hyvä asia, mutta listaaminen tarpeetonta. Järkevää, että joutuisi tekemään yksittäisen kyselyn nimi kerrallaan, tai maksua vastaan listan mukaan. Tällöin jokaisen nimen kohdalle jäisi merkintä esimerkiksi toimittaja XZ on hakenut verotietojasi ja tämä tieto olisi henkilöllä sitten tiedossa.

Toisaalta voidaan kysyä, miksi listataan näitä verokuninkaallisia? Pitäisikö listata tasa-arvon nimessä Kelan suurimmat tuen saajat?

3 tykkäystä

Verotiedot on hyvä saada pyydettäessä ja niistä on kiva lueskella kaikenlaisia graafeja, mutta en näe tarpeellisena listata lehdessä nimeltä kaikki hiukan enemmän tienaavat. Heillä on oikeus yksityisyyteen jos niin haluavat.

Verotietoja oikeasti tarvitsevat vain tutkimuksia tekevät ja päättäjämme sekä tiivistelmä edellisten päätöksistä / näkökulmista / tulevaisuudesta kansalle.

6 tykkäystä

Jokaisen verotietojen julkistamisesta on ollut minulle suurta taloudellista hyötyä.

Minulla ei ollut mitään hajua palkoista kun aloitin työelämäni 80-luvun alussa dipl.työntekijänä silloisessa Imatran Voima Oy:ssä, H:gissä, samoin kuin moni muukin kurssikaverini.

Ihmettelimme miten samassa firmassa maksettiin erisuuruista lähtöpalkkaa skaalalla 2200 - 2700 mk/kk siitä riippuen kenen pomon alaisuudessa sattui olemaan.

Siihen aikaan kaikkien verotiedot julkaistiin Verokalenteri-nimisessä lehdessä. Sieltä sitten aikanaan näimme että niin tosiaan oli.

Valmistumisen myötä tuli aika hankkia oma asunto. Verokalenteri-lehdestä oli helppo selvittää firman eri tasoilla olevien henkilöiden palkat ja laskea niiden perusteella minkähintaisen asunnon lainalyhennyksiin minulla todennäköisesti olisi jatkovuosina varaa.

Ennuste oli niin kehno, että päätin myydä ekan asuntoni pois, mennä vuokralle ja odottaa asuntojen hintojen kääntyvän laskuun. Kuten sitten tapahtuikin.

Myöhemmin menin L-Saksaan töihin. Siellä oli tapsna laittaa firman seinälle reilusti kaikkien niiden työntekijöiden nimet esille, jotka saivat ns. 13. kk:n bonusrahan, samoin kuin summat. Suosittelen. Se poisti huhupuheet.

Verokalenteri eikä nykyiset verotiedot kerro mistä tulot muodostuu. Voi olla että henkilö saa palkkatuloja useammasta eri lähteestä jolloin yhden yrityksrn maksama palkka jää piiloon.
Vain julkisessa virassa ja luottamustehtävissä olevien verotiedot pitää julkaista nimellä kaikkien muiden tiedot ovat henkilökohtaisia eikä ne kuulu kenellekään muulle.

2 tykkäystä

Hei. Samaa mieltä Timon kanssa. En haluaisi naamaani iltasanomien lööppeihin.
T. Häry

Halukkaat saavat verotiedot muutoinkin, kuin lehtien palstoilta. Lehtien palstoilla niitä ei tarvitse olla

2 tykkäystä

En ole vielä koskaan tarvinnut lehtitietoja ihmisten tuloista tai veroista. Joskus on ollut tarvetta pyytää verotustiedot henkilön tarkenpaa selvitystä varten, mutta kenellä on aikaa, tai siis kuka näitä juorujuttuja katselee.

Ei ole mitään syytä jatkaa 1800-luvun venäjän tsaarinaikaista naapurivalvontaa. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus yksityisyyteen, naapurin urkkiminen on syyllistettävä. Itsenäisen valtion pitää kunnioittaa kansalaistensa itsenäisyyttä, yksityisyyttä, ja verotus on muutettava oikeudenmukaiseksi oikeusvaltioperiaatteita noudattaen.

Jyrkkä ei yksityisyyden rikkomiselle julkistamalla henkilötietoja.

Julkista valtaa käyttävien tietojen pitäisi olla julkisia, jotta mahdollisia sidonnaisuuksia pystyttäisiin arvioimaan läpinäkyvästi. Sen sijaan tavallisten ja puolueettomien ihmisten tiedoilla ei tule revitellä julkisuudessa.

Tervehdys,

Heittäisin tähän sellaisen näkökulman että mitä jos julkastaisiin maksetut verot?

Ja jotta asia tulisi riittävän maanläheiseksi niin suhteutetaan sitä euromäärää vaikka työttömyysturvaan:

Esim:
Erkki Esimerkki. — 2020 maksoi 400 henkilön työttömyysturvan

Päästäisiinkö täällä positiiviseen ajattelu maailmaan siitä mitä kukakin on tienannut?

Samalla kun veroja maksetaan niin jokaisen verokertymä voitaisiin korvamerkata ja ja itse saisi päättää prosenttuaalisesti mihin omat verorahat käyttää yhteiskunnassa. Arvaukseni on että liikennemerkkien muutokset sukupuolineutraaleiksi voisi jäädä toteuttamatta tai vaikka toteutettaisiin niin he maksavat ketkä kokee tärkeäksi. Ja tietenkin on olemassa asioita joista kansalainen ei voisi itse päättää että laittaako sinne rahaa vai ei mutta paljon on myös asioita mitkö jäisi tekemättä jos henkilön pitäisi oikeasti itse valita että minkäverran maksaa mistäkin asiasta.

Itseäni Ei kiinnosta kenenkään verotiedot. Mielestäni verotiedot ovat henkilökohtaisia eikä kuulu olla julkisia. Julkisten henkilöiden verotietojen julkistaminen lisää negatiivista kateutta. Jokainen tienaa minkä tienaa ja toivottavasti rakentavat yhteiskuntaa maksamalla veronsa. Lehdet myyvät verotulojen julkistamisella.

2 tykkäystä

No nykyisillä ansioilla voisin ajatella, että, aivan sama onko nimi lehdessä jos tienaisi yli 100k€ :thinking: