Ammattikoulutuksen uusi suuntaus huolestuttaa

Ammattikoulutuksessa uusi suuntaus, Työpainotteinen opintolinja. Siinä opiskelijoilla teetetään palkatonta työtä 3 lukuvuoden ajan, 6h/Ppv, 5pv/VK. Esim kauppa alalla hyllyttävät tavaroita, työharjoitteleun nimikkeella, koska Laki sen sallii. Millaista kuvan tämä antaa nuorille tästä meidän yhteiskunnastamme. Ammattiliitto samoin olevansa voimaton, kun sen Laki sallii. Yksikään puolue ei kuulemma halua ottaa sitä asiaa esille Eduskunnassa.
Paljonko tällainen hyväksikäyttö motivoi nuoria ahkeroimaan työelämässä koulun jälkeen. Onhan se työnantajalle ISO säästö, mutta Mitä siitä seuraa pitkällä tähtäimellä??? Eikö syrjäytyneita nuoria ole Jo riittävästi???
Nuoret ovat Suomen tulevaisuus, Huolestuttavaa.

Toisinpäin ajateltuna työnantajat saavat koulutettua tuona aikana sellaista työvoimaa joka sopii heidän tarpeisiinsa. Kaupan ala on sinänsä huono esinerkki tästä koska bulkkityötä on paljon, mutta teknologian puolella mallista jossa, ainakin viimeisenä vuotena on paljon harjoittelua työpaikalla, on paljon etua. Totuushan on että ammattikoulutuksesta ei valmistu tekijöitä, vaan tekijöiden aihioita jotka yritykset kouluttavat omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Lisäksi se on yrityksestä kiinni maksetaanko tästä harjoittelusta palkkaa vai ei.

1 tykkäys

Kauppias ilmoitti koulun kieltäneen maksamisen. Kesällä tämä läheiseni oli palkkatyössä myymälän kassalla, mutta kun työharjoittelu syksylla jatkui niin työstä ei makseta palkkaa. Olihan hän jo Kaksi luku vuotta ollut hyllyjä täyttämässä. Kyllä ajatus on varmasti ollut, että myymälä kouluttaa ja se on hyllyjen täyttämistä. Ei se motivoi ainakaan nuoria. Tässä koulutetaan uusia työttömiä. Työn antaja ei ilmeisesti kehtaa vaatia paljonkaan ilmaiselta työvoimalta, näin saadaan aikana työmoraaliltaan ja motivatioltaan heikkotasoisia työntekijöita. Huomasin sen tästä läheisestäni. Ennen koulun alkua hän oli palkkatyössä kesän. Oli innostunut ja ahkera tekemään. Kävi myös minulle siivoamassa pientä korvaus vastaan, enää en häneltä pyydä apua, työn jälki oli sen laatuista. On ainakin oppinut lusmuilemaan.

Itse muistelen nähneeni joskus Seura -lehdessä selvityksen paljonko Suomessa tehdään ilmaiseksi töitä ja keitä he ovat.

Itselläni on myös kokemusta tästä, että joutuu ilmaiseksi tekemään ihan korkea-asteella harjoittelua ja olen joutunut itsekkin sitä tekemään toisen asteen koulutuksessa.

Se palaute mitä itse saan toiselta asteen opettajilta, että osa opiskelijoista ei jaksa tehdä koulussa mitään oppimisen eteen ja työantajat valittevat että ei saa motivoituneita ja kehittämiskelpoisia yksilöitä työpaikalle.

Nopeita ratkaisuja ei varmaa tähän ilmaistyön teettämiseen ole, kun Suomessa työntekijän palkkaaminen on iso riski, jos hän paljastuu työyhteisöön kelpaamattomaksi ja kehittämiskelvottomaksi. Toisaalta taas ei sekään ole oikein vain pitää ihmisiä ilmaistyössä ja pätkätöissä. Suomessa on kuitenkin progressiivinen verotus ja sitten kun alkaa tienaamaan, niin palkasta alkaa lähtemään veroakin ihan kunnolla.

Tässä maassa pitäisi kyllä palauttaa rehellisten työssäkäyvien ihmisten kunnia.

Jaa, asia joo on tärkeä, mutta eikö
Tämä suomal. Yhteiskunta ole
Kauttaaltaan täynnä tuon laista
“hyväksikäyttöä”, häh
No niin, palataan normaaliin taas
Ja niin edelleen. T. Pate 59v.