Enemmistöhallituksen äänivähemmistö

ENEMMISTÖHALLITUKSEN ÄÄNIVÄHEMMISTÖ

1 529 748 (hallitus) - 1 529 856 (muut)

Tarkkaan ottaen hallituspuolueet saivat 108 ääntä VÄHEMMÄN eduskuntavaaleissa 2023 kuin muut puolueet (ja valitsijayhdistykset) eli 1 529 748 ääntä, muut: 1 529 856 ääntä, lisäksi voidaan ”muihin” laskea 14 434 hylättyä ääntä.

Kokonaan äänestämättä jätti puolitoista miljoonaa, tarkalleen 1 481 833, kaikkiaan äänioikeus oli 4 555 871:llä.

Siis puolitoista miljoonaa hallituksella, ripaus enemmän muille ja puolitoista miljoonaa ei sanonut kantaansa.

Hallitus ei suinkaan ole kansan enemmistön kannattama (virallisesti on kyllä enemmistöhallitus eduskunnan paikkojen mukaan), jos lasketaan äänien tarkkuudella. Vaalimatematiikkahan antaa isommille puolueille enemmän paikkoja kuin niiden prosenttinen ääniosuus on. Tällä kertaa suunnilleen plus kuusi paikkaa kummallekin päähallituspuolueille (Kok, PS).

Kommenttipalstoilla esiintyy mielenkiintoista tekstiä, kun ollaan ylpeitä ”koko kansan enemmistöhallituksesta”, kansan enemmistö on puhunut viisaasti. Kesällä lisäksi vielä esiinnyttiin kansantalouden tyytyväisinä asiantuntijoina, kun ei ole enää ”velkahallitusta” ja kuinkas sitten kävikään.

Siis puolitoista miljoonaa jättää äänestämättä, kolmannes niistä, joilla olisi oikeus. Olipa hallitus mikä tahansa ei olisi syytä ylpeilyyn näillä marginaaleilla. Ehkä toisaalta ne puolitoista miljoonaa äänestämättä jättänyttä ovat oikeassa, EVVK, ei voisi vähempää kiinnostaa.

Rafael Hellsten
Kanta-Häme

1 tykkäys

Se, että niin suuri osa jättää äänestämättä on demokratian toteutumisen kannalta huono asia. Näin tosin on ollut jo pitkään.
Periaatteessa on hyvä, että meillä on nyt oikeistohallitus korjaamassa edellisen jälkiä. En kuitenkaan ole kovin luottavainen Orpon kykyyn muuttaa suuntaa. Velkaa otetaan näköjään saman verran kuin mitä Marininkin hallitus otti. Kaikki tämä on lainaa tulevilta sukupolvilta.

Todella ikävä että taas otetaan velkaa.
Mutta millä ne edellisten ottamien velkojen korotkaan maksettaisiin ilman sitä ?

Ei voida suoraan vetää johtopäätöksiä, että vaalimatematiikka toi enemmän paikkoja, kuin prosenttiosuus. Pitäisi tutkia jokaista vaalipiiriä itsenäisesti.
Huolestuttavaa, että monet jättävät äänestämättä. Emme tietenkään tarvitse totalitaristen valtioden 99% äänestysvilkkautta.