Euron ongelmat ja niiden ratkaiseminen

EU:n koronaelvytyspaketti on herättänyt keskustelua kevään mittaan niin täällä Nettiparlamentissa kuin mediassakin. Monet kokevat paketin epäreiluksi ja vahingolliseksi Suomelle. Hjallis on pakettia kritisoinut, eikä se saanut paljoa tukea täällä järjestetyssä äänestyksessäkään. Samaan aikaan muualla julkisuudessa on ruvennut kuuluumaan analyysia siitä, kuinka taloudellinen yhdentyminen (yhteinen budjetti ja verotus) ovat ainoa tie, jolla euro pysyy pystyssä. “Euro ja elvytykset ja eu tulevaisuus” -ketjussa aihetta on myös sivuttu, mutta jonkin verran eri näkökulmasta, minkä vuoksi ajattelin uuden ketjun olevan paikallaan. Tarkoituksena on keskittyä nimenomaan euron rakenteellisiin ongelmiin.

Olin toisena kirjoittajana analyysissa, jossa esitetään euroalueelle vaihtoehtoinen polku, joka ei vaadi pysyviä tulonsiirtoja euromaiden välille. Aihetta on vaikea paljoa tiivistää menettämättä oleellisia seikkoja enkä halua turhaan copy-pastettaa, joten alla on linkki blogikirjoitukseen. Motiivina kirjoitukselle oli se, että toimivasta eurosta olisi huomattavaa taloudellista hyötyä Suomelle, mutta Suomesta tahi Euroopasta yleisesti ei löydy halua jatkuvalle yhdentymiselle. Linkki kirjoitukseen: Korjataan euro – Olkiukkoja poterosta

Kirjoituksessa esittämämme mallimme on luotu ratkaisemaan eurojärjestelmän tärkeimmät viat: vaihtotaseiden epätasapainojen, euroalueen kriisinhoitokyvyn ja moraalikadon vaaran ongelmat. Ratkaisumme perustuu selviin sääntöihin, vastuun ja vallan oikeudenmukaiseen jakamiseen sekä EKP:n roolin selkeyttämiseen.

Käsittelemämme teemat eivät sinänsä ole uusia, erityisesti analyyttisemmassa keskustelussa. Teemat nousevat kuitenkin harvemmin esiin jokapäiväisissä poliittisissa puheissa, ja vielä harvemmin koherentiksi kokonaisuudeksi järjestettyinä. Mitä mieltä täällä nettiparlamentissa ollaan keinoista, jolla eurojärjestelmä tehdään kestävämpi ja tehokkaampi?

Hyvä esitys. EU pakettia pitäisi pystyä säätämään.