Kehysriihi ja valtion budjettiesitys

Tänään on ollut hallituksen ulostulo uuden kehysriihen tiimoilta ja siellä toistuu sama laulu, aina vain ja uudestaan. Muutama mikä nopealla lukaisulla jäi silmille:

  • Velanotto kasvaa
  • Menot kasvaa
  • Vihreä siirtymä
  • Kehitysapu
  • Ukrainan pakolaiset
  • Puolustusmenot

Säästökohteina oli jälleen kerran suurimpina liikenne ja maa- ja metsätalous.

Päällimmäinen ajatus oli, kun tuota katsoi livenä, niin tietääköhän toi nykyinen hallitus oikeasti mitä ne tekevät?

Pitäisi saada nyt selkeitä ja suoria vastineita tälle ja oikeita toimivia ehdotuksia millä tämä maa saataisiin toimimaan ja tuottamaan. Miten voi pääministeri puhua onnistumisesta, kun velanotto kasvaa ja menot kasvaa samassa suhteessa? Kyllähän me tavan kansalaiset saadaan telkkaria ja puhelinta osamaksulla kaupasta vaikka kuinka, mutta se laulu loppuu lyhyeen jossain vaiheessa.

Olisiko Hjalliksella sellaisen ulostulon paikka, jossa tuodaan julki konkreettisia lukuja ja toimia, joilla tämä saataisiin toimimaan? Ensi vuonna EK -vaalit ja sinne täytyy olla jotain muutakin kuin nykyisen hallituksen mollaamista. Oikeita toimia, oikeita numeroita, sellaista mikä toimii ja saa tämän maan tuottamaan.

1 tykkäys

Aluksi olisi päätettävä tuetaanko työllistymistä vai työttömyyttä.

Sen jälkeen olisi valittava työllisyyden tukemiseksi rahoitus; lainalla vai verolla ja millä veronkorotuksilla, yritysveroilla vai kulutusveroilla, tai jos työttömyyttä hyväksyttäisiin; kuinka suuri työttömyys ja mitä muita työnantajien vastuiden kevennyksiä ja vastuita ts. työntekijöiden etujen vähentämisiä.

Ei tässä vaiheessa kukaan varmaan yllättynyt että hallitus menee kauden loppuun asti samalla kaavalla millä oli aloittanut. Joka kerta keksittty tekosyitä että voitiin välttää menojen leikkauksia tai muutenkin vastuuta ikävämmistä asioista.

Leikkaukset ei taaskaan kohdistu turhiin menoihin, vaan kansalta leikataan. Jälleen kerran oli tärkeämpää pitää kiinni, että ulkomaille valuu isoja summia tukia, kun kotimaasta leikataan. En taida edes hallitus tietää mihin rahoja käytetään ulkomailla.

Velka- ja verorahat palaavat suurimmaksi osaksi asioihin jotka eivät maksa itseään takaisin tai ole hyödyllisiä/tärkeitä Suomelle.

Ei näillä päätöksillä ihmisiä kannustetaan työntekemiseen tai yrittäjyyden pariin. Pienituloisten verotusta pitäisi keventää niin että on järkevämpää olla töissä kuin valita tukien parissa elämistä. Nyt verotuksella rangaistaan ahkeria ja tehdään työssä käymisestä taloudellisesti turhaa.

Nyt vaadittaisiin todella kriittistä taloudellista tarkastelua ja kaikki turhat kulut on leikattava pois. Rahaa ei ole, niin silloin ei lisätä pikku kiva projekteka, maailman pelastus hullutusta eikä pyöritellä mitään turhia kerhoja valtion varoilla.

1 tykkäys