Köyhyys ja sen vaikutukset

Kun palkka ei riitäkään elämiseen vaan jäädään reilusti alle köyhyysrajan.
Millä tavalla saataisiin oikeasti tehokkaita tuloksia aikaan esim tuloverotuksessa, asumiskustannuksissa yms. Jotta ihmisen ei tavitsisi kärsiä olemalla jopa köyhyysrajan alapuolella töissä ollessaan? Ja kun rahat ei riitä laskujen ja verojen jälkeen perheen normaaliin arjen pyörittämiseen.
Niin kovin moni lämmitti jouluna kalapuikkoja mikrossa kun ei ollut varaa kunnon jouluruokaan.
Olisiko oikeasti aika nousta ylös ja tarttua härkää sarvista ja saada oikeaa muutosta aikaan! Köyhyydellä on pitkäaikaisia vaikutuksia ja hyvinvointivaltiossamme köyhyyden kitkeminen luulisi olevan ykkösprioriteetteja jo ihan taloudenkin kannalta.
Olen itse elänyt vuosia tilanteessa jossa jopa parhaimmillaan kahta työtä tekemällä en ole pärjännyt arjen maksuista ja olen erittäin huolestunut kehityksestä☝️
miksi minusta tuntuu että meitä ei ole kuin muutama? Asiasta puhutaan kyllä mutta sen eteen ei tehdä juurikaan mitään tehokasta.

Linkkiä aiheesta joka avaa asiaa vähän enemmän.

8 tykkäystä

Itsellä ei ollut mitään ongelmia tulla työttömänä toimeen tuilla, mutta heti kun alkoi ottamaan vastaan työtä alkoivat vaikeudet. Menetät tuet, vaikka työtulot eivät korvaisi tukien menetystä. Pahimmillaan ollut yli tuhannen euron edestä maksuja rästissä, eikä rahaa saanut mistään moneen kuukauteen. Nyt on maksut hoidettu, ei mennyt luottotiedot eikä katto pään päältä, mutta vaikeaa on Suomessa nousta köyhyyssuosta kun tuntuu että Suomi tekee kaikkensa sen eteen että kukaan ei edes yrittäisi parantaa tilannettaan. Omat henkilökohtaiset asiat ovat nyt hyvin, ja uskon että kehitys jatkuu. Useita kertoja kuitenkin ehdin ajatella että olisi päässyt helpommalla kun olisi vain nostellut loppuiän tukia eikä edes yrittänyt työllistyä. Mutta nämä on näitä, Suomessa kovin tavallisia ja arkipäiväisiä asioita.

3 tykkäystä

Juurikin tämä… Miksi se tehdään niin vaikeaksi🤔 asumiskustannusten ja muutenkin yleiseisesti hinnannousut jotka nousevat palkkaan nähden puolet kovempaa vauhtia… Ei auta asiaan.
Jollain tavalla on saatava tolkku siihen miten hinnat ja palkka ja asumiskustannukset +verot menisivät tasapainossa jotta ihmisillä olisi mahdollisuus halutessaan jopa luoda sitä puskuria pahan päivän varalle. Nykyään se on miltei mahdotonta.

2 tykkäystä

Ja vielä tämä tukiviidakko… On hyvä että ihmisillä on tukiverkosto mutta kun itse olin tuossa avustuksen piirissä sain enemmän rahaa kuin nyt töissä käyvänä mikä on aivan naurettavaa… Mutta aloillaan en osaa olla joten töihin koulun kautta kun en muuten löytänyt ja nyt sit asiat kans hyvin… Tosin harmittaa ku joutuu töissä käyvänä kitkuttelee enemmän kuin työttömänä

4 tykkäystä

Hienointahan tuossa puskurin keräämisessä on se että se on kiellettyä. Jos olet toimeentulotuen asiakas, et saa uutta tukea enne kuin olet kuluttanut kaikki näkyvissä olevat varasi, jos tilillä on rahaa, se vähennetään tuen määrästä. Onneksi kotietsintöjä ei tehdä siltä varalta onko säästänyt salaa sukanvarteen tukien nostosta huolimatta. Jos en olisi tehnyt niin onnistuneesti, olisi mennyt luottotiedot. En pidä ongelmana tukien riittävyyttä tai elämisen kustannuksia, ne ovat olleet järjestelykysymys. Ongelma on se että asioista pyritään tekemään asiakkaalle niin vaikeita että he luovuttaisivat. Paras esimerkki tästä oli se, että passi ja henkilökortti eivät kelvanneet todisteeksi iästä, vaan vaadittiin tietyn viranomaisen lausunto, ja sitä lausuntoa joutui odottamaan yli kaksi kuukautta. Tältä ajalta ei saanut mitään korvausta tai tukea, ennen kuin jälkeenpäin. Kuitenkin vuokrat ja muut maksut olisi pitänyt suorittaa normaalisti. Viranomaistahon oman lorvimisen tai virheen aiheuttamia kustannuksia tai muita kärsimyksiä ei korvata, joten viivästyskulut ja muut vastaavat joutui maksamaan omasta pussista vaikka ei ollut mahdollisuutta edes vaikuttaa tilanteeseen mitenkään. Ei niihin kuole, mutta kyllä parannettavaa on Suomella näissä asioissa.

3 tykkäystä

Eihän puskurin kerääminen ole laitonta mikäli on töissä ja tätä tarkoitin.

Köyhyys poistuisi varmimmin ja tehokkaimmin yksilölliseen ja toimivaan mielenterveys- ja päihdehoitoon ja -kuntoutukseen panostamalla. Terveellä mielellä nuori ihminen ajattelee elämäänsä sen verran pitemmälle, että kouluttautuu saadakseen työstä palkkaa, jolla tulee toimeen.

2 tykkäystä

Kaunis ajatus ja teoriassa toimiva mutta ei käytännössä. Ihan vaan siksi että monessa paikassa palkan suuruus ei vastaa todellisuutta ja monet vaikka kouluttautuu ei välttämättä saa alansa töitä johtuen yleisestä jakaumasta ja paikkakunnasta… Mielenterveys ja päihdekuntoutus sen sijaan kannattava kohde panostaa. Tästä varmasti hyötyä

2 tykkäystä

Hei kaikille. Perustulo ratkaisisi kannustinloukkut ja vähentäisi byrokratiaa sekä nostaisi ihmisarvontunnetta. Panostaminen lasteni ja nuorten henkiseen hyvinvointiin ja lastensuojeluun ovat aivan ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä kokonaisuudessa.

4 tykkäystä

Just näin, itse peruseläkkeellä. Ei riitä ruokaan ja lääkkeisiin, pitää jättää lääkkeitä ostamatta.

Olen kallistunut myös perustulon kannalle, kunhan se samalla karsii byrokratiaa ja byrokratialoukkuja. Tämä ehkä vähentäisi julkisen sektorin palkkakuluja sekä selkeyttäessään ja vähentäessään tukiviidakkoa lisäisi ihmisten aikaa suunnitella ja tehdä jotain tuottavaa tai luoda yhteistä hyvää.
On mainittu, että maassamme keskiluokka on pienentymässä ja siirtymä sieltä on pienituloisten suuntaan. THL:n mukaan “ylin tulokymmenys saa reilusti yli viidenneksen ja kolme korkeinta kymmenystä noin puolet kaikista tuloista. Kolme alinta tulokymmenystä taas saa vain noin 15 % kaikista käteen jäävistä tuloista.”
Palkka- ja palkkiotasot eivät ole pysyneet yleisen hintatason matkassa. Verotuksemme on edelleen maailman korkempia. Monilla kotitalouksilla on niukasti tai aika niukasti varoja elämisen perustarpeisiin (ruoka, asuminen, liikkuminen, terveyden hoitaminen) saati ylimääräisiin menoihin. Osalla tämä voi johtua myös mahdollisesti asuntovelasta ja osalla muustakin velkaantumisesta. Perustarpeetkin ovat nykyisin lisääntyneet mm. asioiden hoitaminen siirtyy koko ajan enemmän ja enemmän digitaaliseksi. Se aiheuttaa kotitalouksille laite-, ohjelmisto- ja käyttökuluja. Peruspalvelut ovat alkaneeet maksaa tai hinnat ovat nousseet mm. ihmisten pankkikulut ovat nousseet, korkotulot hävinneet (jopa miinusmerkkiseksi) ja oman rahan nostaminenkin maksaa tietyn ottokerran jälkeen pankkiautomaatista. Nostopalvelun omaavaan pankkiinkin voi joutua ajamaan kymmeniä ellei satoja kilometrejä mikä kuluttaa sekä aikaa, että rahaa.
Kokonaisveroaste nousee tuloihin nähden ihmisillä todennäköisesti korkeaksi, jos huomioidaan kaikki verot mitä he maksavat? Esimerkiksi polttoaineiden hinnat sisältävät huomattavan paljon veroa mikä nostaa ihmisten liikkumisen ja tuotteiden kuljettamisen kustannuksia pitkien välimatkojen harvaan asutussa Suomessa.

2 tykkäystä