Liike Nyt -eduskuntaryhmä kysyy: Miten hintojen nousu on vaikuttanut arkeesi?

Miten hintojen nousu on vaikuttanut arkeesi?
Koetko tulevaisuuden näkymäsi muuttuneeksi?
Mikä helpottaisi juuri sinun tilannettasi?

Liike Nytin eduskuntaryhmä on saanut jo paljon palautetta asian tiimoilta ja nyt haluamme kuulla sinun kokemuksesi ja ratkaisusi. Kommentoi ja keskustele!

1 tykkäys

Energian hinnannousu on suoraan ostovoimasta pois. Jostain on siis tingittävä ja tämä ei ole vakavaa, jättää vain turhuudet kauppaan. Mutta on varmaa, että ravinnon hinta ottaa pian suuren loikan. Kuinka suuren, se jää nähtäväksi ja jopa pelottaa etukäteen. Nyt täytyisi viljellä itse ruokakasveja omissa puutarhoissa ja maatiloilla. Monellakin, kuten itsellä, työt vievät kaiken ajan. Ja koska perunoita vielä kaupasta saa, niin jotenkin ei ymmärrä tilanteen vakavuutta vielä.

2 tykkäystä

Hei hei!

Työssä, työssäkäymisen kustannukset nousseet hurjasti, polttoaineenhinnan nousun myötä. -polttoaineveron laskeminen ei kuulemma hyödynnä, ku varakkaampaa porukkaa

Sit ruokittavia, tulevia veronmaksajia taloudesta löytyy, ruokakulut kasvaneet, esim. peruselintarvikkeet, kana, liha ja leipä, mainitakseen. - kauppa käy ja kauppiaat pärjää ny liian hyvin, kokonaistilannetta ajatellen, alkutuotannonväelle ei jää ku rupia käteen.

Hirvittää, ku perustyönteolla ei meinaa hengissä pysyä:) - tämä on vaan seurausta, kiitos vihervasemmiston

Olen kuitenkin luottavainen tulevaan. Tulee aika, jolloin järki kasvaa yhteiskunnassamme, jolloin enempi käytämme paukkuja meidän omien kansalaisten eteen, minun ja sinun. Sen jälkeen, jos jää ylijäämää, harkiten maailmalle sitä lykkäämme sit. - Yrittäjät ja raskaantyönraatajat tulevat ratkaisemaan paljon epäkohtia tulevina vuosina. Kokoomus joutuu varmaan tulevassa hallituksessa vähä kiristää toimintoja, Liike Nyt ei taida keretä tähä urakkaan mukaan. Olisi järkevää, tarpeen ja jopa pakollista ottaa “Kekkosen keinoja käyttöön” työn ja tuottavuuden suhteen, keppiä ja porkkanaa käyttäen.

Jonkin verran ymmärrän, mikä hintoja nostaneet ja näil mennään. Lisää duunia vaan, sillähän kattaa jo enimmät katveet, perustoimintojen ylläpitämiseksi:)

Kiitos ja kesää odotellessa:)

1 tykkäys

Miten hintojen nousu on vaikuttanut arkeesi?
Kyllä, Hintojen nousu vaikuttaa todella paljon ja tuo lisäksi paineitta, talouden suunnitellussa ja arvioinnissa, joutuu todella paljon miettimään, kovan paineen alla, jotta pystyisimme pitämään talouden tasa- painossa, tulojen kanssa. Bensan hinnan nousu, näkyy kulutus tuotteissa ja sekä matkakuluissa. Tällä hetkellä joudun pohtimaan talouden kehitystä jatkuvasti ja harkitsemaan todella vakavasti mitkä hankinnat ovat tarpeellisia. Kevään aikana tehty talousarvion mukaan tulevaisuus näkymä ei näytä kovin hyvältä, Arvion mukaan työmatkaa ei enään ensi vuoden alusta alkaen pystyttä maksamaan olenkaan. jos ala mäki jatkuu tänä vuonna, arvion ennusteen mukaan rahat loppuisivat tämän vuoden 2022 loppuun mennessä, ellei talouskehitystä ja suuntaa saada muutettua paremmaksi. Tällä hetkellä kesäkaudesta olisi tulossa olosuhteisesti nähden hyvä, koska teemme jatkuvasti paranuksia taloushallinon kehittämisessä ja suunnittelussa. Eli suoritamme säännöllisiä päivityksiä, jotta saamme taloustilanteen hallintaan. Tästä kesäkaudesta odotan hyviä tuloksia jotta talousarvio näyttäisi vihreää valoa tulevaisuudelle.
Koetko tulevaisuuden näkymäsi muuttuneeksi?
Kyllä koen tulevaisuuden muuttuneen paljon ja vaikuttaa moneen asiaan, jossa löytyy paljon parannettavaa ja muutoksia, joita tulisi tehdä. Kuten kotimaan yhteisön tulevaisuuden kannalta, jossa isoja muutoksia tulisi tehdä. Panostaa terveyspalveluihin. Vanhusten hoitoon sekä kotimaan turvallisuuteen ja kotimaan ruoan tuotantoon tulisi tukea taloudellisesti ja sen takia suomen kansalaiset maksavat yhteisölle veroa, jolla ylläpidämme kotimaan yhteisöä pystyssä. Olisiko jo korkea aika pohtia yhteisön asioita uudelle pöydälle, jossa on selkeä ja järjissä oleva johtaja, joka osaa hoitaa kotimaan asioita oikealla tavalla, eikä sekalaisesti, kuten Sanna Marin. Pääministerinä on toiminut jolla ei ole selkeä johtamis- taitoja.
Mikä helpottaisi juuri sinun tilannettasi?

 1. Julkiselle ja työmatkalaisille sekä kotimaan tavaran kuljettajille polttoaine käyttöetu, jolla turvataan julkinen liikenne ja työmatkoja sekä tavara liikenne joilla on oikeus saada polttoainesta kohtulista alennusta. Jolla kulutus tuotteet ja matkahinnat laskisivat hiukan.

 2. Joka vuotinen palkan korotus, kokemuksen ja osaamisen perustella.

 3. Kansalaistuki, jolla tuetaan julkista liikennettä ja työmatkoja sekä tavara liikennettä, joilla ei ole varaa maksaa polttoainesta olevia kuluja, heitä tulisi silloin myös tukea kansalaistuella.
  Nämä kolme asiaa helpottaa tilannetta.

1 tykkäys

hei
ihan kamalaahan tää on työkyttömyyseläke ei kohta riitä elämiseen
t joni

Ei ole minun kohdalla vaikuttanut mikään, mutta koen asian tärkeäksi kun siihen liitetään myös nuorten näkökulma asiaan. Monilla nuorilla on huoli siitä että pystyykö pärjäämään oman työpaikan tai yrityksen kanssa näinä aikoina kun hinnat ovat noussut. Nuoret pohtivat myös sitä että riittääkö elämiseen (rahat, bensa, maksut) rahat ja kuinka paljon saa palkkaa jää käteen kun vero vie mennessään.

Ainakin sellaisten joilla on unelmana perustaa oma yritys ja muutenkin tekee unelma työn, mutta tämä näyttää siltä että uusi sukupolvi joutuu maksamaan kaiken sen mitä nykyinen hallitus on tehnyt. Näen itse ja myös muiden nuorten mielestä huonolta tulevaisuuden näkymältä korkeiden hintojen nousun takia.

Minun mielestäni bensavero, arvonlisävero ja sähkövero on laskettava johonkin kohtaan alas. Kun olen miettinyt että pitäisi tukea näinä vaikeina aikoina enemmän paikallisia ja maatalousyrittäjiä siten ettei kauppa nappaisi välistä vaan kaupassa asiakkaiden ostokset paikallisesta yrityksen tuotot menisivät enemmän yrittäjille. Jotta lähiruuan ostamisesta tulisi kannattavampaa.

1 tykkäys

Jep, lisään vielä tähän matkailu-, kulttuuri- ja viihdepalvelut, kuten baarit, hotellit ja ravintolat ja onhan näitä. Koska moni tällä hetkellä työssäkäyvät, onko sitten mitä työtä tahansa niin miettivät että pystyykö elättämään itsensä ja pysymään työpaikkansa ylivoimaisessa asemassa.

1 tykkäys

Hei Pekka,

Kiitos näkemyksestäsi!

1 tykkäys

Hei Juha,
Kiitos näkemyksistä.

Meiltä puuttuu osaavat johtajat - eduskunnasta, hallituksesta ja koko kansakunnasta. Suomalaisuus on enemmistön mielestä tasa-arvoista, eikä tarvita johtajia, mitähän nekin tekevät. Nyt se näkyy!

Olemme ajautuneet kriisin partaalle sosialismissamme, yhteiskuntamme on velkaannutettu, työ ei ole arvossaan, valtio kilpailee yritysten kanssa palkkojen suuruudessa, yrityksiä on ennätysmäärä siirtynyt ulkomaille /ulkomaiseen omistukseen. Kotimaista leiman saa nyt tuotteeseen kunhan se on myyty Suomessa.

Meillä on enää yksi öljynjalostamo ja ihmettelemme bensiinin kallista hintaa. Valtio ottaa siitä 2,50 euron litrahinnasta 1,75 euroa ja 0,75 euroa jää jalostamolle ja jakeluyhtiölle. Euroopassa bensiini maksaa 1,83 euroa, siellä on kilpailua ja pienemmät verot.
Kahvin hinta on Suomessa maailman korkein! Elintarvikkeet yleensä ovat EU:n kalleimpia. Meiltä puuttuu kilpailu. Miten se maatalous, sovhooseja tai kolhooseja suomalaiset maatilat ovat. Valtio antaa ropoja - jos antaa. MTK ja etujärjestöt sotkevat oman edun tavoittelussaan kansalaisten ja yrittäjien toimeentulon ja koko elämän. Laskekaa montako miljoonaa, 1000 milj on miljardi, näiden järjestöjen yhteenlaskettu vuosivaihto onkaan, ja verotonta. Tästä ei valtiokaan hyödy mitään.

Meillä oli aikoinaan bensiinikauppiaina ja öljyntuojina mm. Union, Gulf, Esso, Shell, - metalliteollisuus, teknologiateollisuus, metsäteollisuus, vaateteollisuus siirtyivät Aasiaan, Amerikkaan muualle “vihreimmille niityille”. Tähän kaikkeen me kansalaiset olemme tasa-arvoisena vaikuttaneet. Emme ole halunneet vaihtaa epäpäteviä johtajiamme, kirjoittelemme vain näitä huonoja kokemuksia, hintojen nousua ja tulojen pienuutta toistemme luettavaksi. Pitäisi varmaan tehdä jotain.

Nyt pitää ostaa se perunamaa, aloittaa “alkutuotannosta”. Kaupunkiasunnon hinnalla saa mukavan pientilan, saa rauhaa ja turvaa mahdollisia Putinin pommejakin kohtaan.
Voisi sitä johtajien vaihtoakin kokeilla.

3 tykkäystä

Miten hintojen nousu on vaikuttanut arkeesi?

 • yksinkertaisesti jää merkittävästi vähemmän rahaa pakollisten kulujen jälkeen eli mennään enemmän kädestä suuhun, kuin rahaa säästöön tai suurempaan lomailuun. Taitaa tulla tulla eteen kesälomasimulaattori eli lomalla ulkomailta tilattua viiniä parvekkeella ilman aurinkorasvaa, että kärähtää ja saa etelänloman tunnelman.

Koetko tulevaisuuden näkymäsi muuttuneeksi?

 • pandemia söi säästöt ja eikä tulevaisuus näytä ruusuiselta, lähinnä syksyiseltä

Mikä helpottaisi juuri sinun tilannettasi?
esimerkiksi bensanhinnan lasku. Täytyy huomioida, että se kertaantuu monta kertaa, nyt näemme:

 1. maanviljelijän tuotantohyödykkeet ovat kalliimpia, kuten lannoitteet
 2. traktorin polttoaineet maksavat enemmän ja siirtyvät hintoihin kyllä jossain vaiheessa
 3. viljan siirto myllyyn maksaa enemmän korkean polttoaineen hinnan takia
 4. jauhon siirto leipomoon maksaa enemmän korkean polttoaineen hinnan takia
 5. leivän siirto kauppaan maksaa enemmän korkean polttoaineen hinnan takia

Ratkaisuideoita kehitettäväksi:

 • Ukrainavero tuotteille, joissa on käytetty (valko-)venäläisiä raaka-aineita tai energiaa sen valmistuksessa. Vero voimassa kunnes Venäjä vetäytynyt 1993 rajoihinsa ja maksanut sotakorvauksia.
 • polttoaineveron tasoittaminen vuodenaikojen ja markkinahinnan mukaan. Kesällä voidaan järkevästi jonkin verran enemmän pyöräillä kuin talvella, jolloin polttoainevero voisi olla matalampi kuin kesällä. Samoin vero voisi laskea, kun esim myyntihinta ylittää 2 euroa, samoin lisää kun 2,25/2,5 tasoilla.
 • työnvastaanottamisen tukeminen, esimerkiksi (pitkäaikais)työtön voisi saada alennettua työttömyyskorvausta, kun aloittaa työnteon, kuin palkkiona, koska monen ei kannata ottaa työtä vastaan, 1-3kk vähentyen koko ajan.
 • joukkoliikenteen alv:n laskeminen talveksi esim viiteen prosenttiin kymmenen sijaan
 • terveellisten elintarvikkeiden (esim vihannekset, marjat) vapauttaminen alv:sta.
 • palkkaverotuksen keventäminen
1 tykkäys

Kuntoutus / hoidot

Käyn Salosta Turussa Tyksissä sairauden takia hoidoissa, ja yhdellä polttoainetankilla ajaa 5.1 käynti kertaa
Yksi tankillinen maksaa 118€ eli 15 Hoito kertaa maksaa 354 € kuukaudessa ja vie netto eläkkeestä 19.22% pois.
Kelan maksama korvaus per suunta on 11.90 € eli 30 matkaa on yhteensä 357 €, tästä omavastuu osuus on 300 euroa, eli omavastuu osuus nettopalkasta on 16.15%.
Pitäisikö näiden omavastuu osuuksien pienentyä näiden korotusten osalta, kun joutuu käyttämään omaa autoa.
Taksilla tottakai pääsee ja samalla Taksille kuitenkin korvataan n. 122€ Onko järkee vai ei.

3 tykkäystä

Mikä auttaisi?
• verotuksen merkittävä keventäminen (sähkö, polttoaine, ruoka, tuloverotus)
• reipas kotitalousvähennys esim. energiaremonteista
• sähkön perus- ja siirtomaksujen suitsiminen
• pidemmällä aikavälillä se, että valtio keskittyy sen ydintehtäviin, rönsyt karsitaan, jolloin ne ydintehtävät pystyy hoitamaan laadukkaasti matalammalla veroasteella

1 tykkäys