Kuntavaalit siirrettävä syksyyn

Kuntavaaleihin on vajaa kaksi kuukautta ja koronarajoitukset sen kuin tiukentuvat. Vaalityö on tärkeä osa kuntavaalien prosessia, jossa edistetään niin ehdokkaan kuin poliittisen ryhmän ja ennen kaikkea yhteiskunnallisen osallistumisen markkinointia. Suomessa kansalaisten äänestysaktiivisuus on ollut pahasti laskusuunnassa ja meidän on ennemmin etsittävä keinoja sen nostamiseen. Kuntavaalien järjestäminen nykyisessä koronatilanteessa on huonosti ajoitettu.

3 tykkäystä

En kannata vaalien lykkäystä. Vastahan ne siirrettiin syksyltä keväälle, kun poliitikot eivät halunneet kampanjoida räntäsateilla. Aina löytyy jotain tekosyitä, miksi vaaleja pitäisi siirtää, ja juuri siksi niin ei pitäisi koskaan tehdä.

3 tykkäystä

Vaalit ovat demokratian ja siten myös Suomen Tasavallan kulmakivi, missään tilanteesa ei tule hyväksyä vaalien siirtoa.

2 tykkäystä

En aiemmin ollut siirron kannalla, mutta alkaa vaikuttamaan siltä, ettei kaikki pääse äänestämään. Jos äänestämismahdollisuutta ei voida järjestää karaanteenissa oleville, sairastuneille jne., tulisi siirtoa harkita vakavasti.

Jos näet koronan tekosyynä, niin olemme täysin eri planeetoilla.

Vaalien siirtäminen ei heikennä demokratiaa, vaan ennemmin vahvistaa sitä, koska kaikkien osallistumiselle annetaan paremmat edellytykset. Eivätkä kunnat jää pulaan, sillä kansanvallan veturit eli nykyiset luottamushenkilöt jatkavat toimissaan kunnes uudet on valittu.

1 tykkäys

Entä jos siirrettäisiin äänestäminen nettiin?

2 tykkäystä

Siirto syksystä keväälle eli aikaistus tehtiin, jotta uusi kunnanvaltuusto ehtisi aloittaa työnsä vuoden 2021 aikana ja päättää kuntien vuoden 2022 budjetin toisin kuin vanhassa systeemissä, jossa vaalit olisivat olleet 2021 syksyllä ja valtuutetut aloittaneet tehtävässä 1.1.2022. Räntäsateeseen tuolla nyt enemmän jouduttaisiin kuin jos vaalit olisivat lokakuun alussa :wink:

1 tykkäys

Ajatuksena totta kai hyvä ja moderni, mutta. Ensinnäkin ongelma on aika eli kuukaudessa ei maata siirretä täysin kattavaan nettiäänestykseen, ei infran puolesta eikä kansalaisten ohjeistuksen puolesta. Puhumattakaan että nettiäänestyksessä on omat ongelmansa olleet tähän asti aina läsnä, ja vaalisalaisuudesta varmistuminen on käytännössä mahdotonta. Miten esim varmistetaan ettei joku pakota sinua avaamaan konetta, tunnistautumaan, ja sitten äänestä sinun puolestasi?

Yhtälailla joku voi estää äänestyspaikalle menon tai käskeä äänestämään haluamallaan tavalla.

1 tykkäys

Kuntavaalien siirto on vain politikointia, maailmalla on ollut useita vaaleja korona aikana, kaikki ovat menneet hyvin. Toki jos vatulointi suomessa on yes, niin siirretään sitten, mutta muuten ei.

1 tykkäys

Onko se demokratiaa jos äänestys prosentti jää 20%. En kannata siirtoa mutta tilanne voi sitä edellyttää tänä keväänä. Sekin on ehkä hyväksyttävä

Ehkä tulevaisuudessa näin on. Nettiäänestys on ollut pohdinnassa vaalien osallistumisen yhtenä muotona, mutta jäänyt toteutumatta ongelmiensa takia.

En kannata vaalien lykkäämistä, enkä varsinkaan kannata vaalien siirtämistä nettiin.

Eihän siirtäminen olekaan hyvä, mutta se voi olla välttämätöntä tässä tilanteessa.

Demokratiaa on, että jokaisella on mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan. Jos eivät käytä, se on heidän valintansa ja silloin alhainen äänestysprosentti on hyväksyttävä, vaikka yhteiskunnan yleisen legitimiteetin kannalta ongelmallinen.

Ongelma tulee kuitenkin siinä, jos on valtava määrä ihmisiä (viisinumeroinen luku tai enemmän) jotka eivät voi käyttää äänioikeuttaan eli heille kerrotaan ettet saa äänestää koska olet eristyksessä. Luonnollisesti näitä on aina, koska ihmiset voivat vaipua esimerkiksi koomaan, mutta tällä kertaa määrä on ennen näkemätön.

Siksi kannatan ehdottomasti vaalien siirtoa syksyyn. Lisäksi kun otetaan huomioon että kyseessä on kuntavaalit, joilla ei ole vaikutusta esimerkiksi hallituspaikkoihin tai valtion lainsäädäntöön ja merkittävin vaikutus on, että nykyinen valtuusto saa tehdä kuntiin ensi vuoden budjetin, niin siirron haitat ovat huomattavasti pienemmät kuin tämän sekasorron keskellä vaalien pitäminen.

2 tykkäystä

Huomattavaa tässä on se, että kansanedustaja Harry Harkimo (Liike Nyt) oli ainoa, joka eduskuntapuoluetasolla kritisoi turvallisten vaalien mahdollista toteutumattomuutta, ja jonka seurauksena oikeusministeri Anna-Maija Henriksson (rkp) aktivoitui prosessia selvittämään ja jonka lopputulemana vaalit sitten päätettiin kesäkuulle siirtää.

Koronaturvallisten kuntavaalien järjestämisen puitteet eivät siis olleet pääministeri Sanna Marinin hallituksen tai edes eduskunnan agendalla, eikä persuilla vieläkään. Vasta kansanedustaja Harkimon lausunnot vaalien siirtämisestä kiinnitti hallituksen huomion.

1 tykkäys

Kannatan vaalien siirtämistä kesälle, koska nähtiin viimme kesänä korona lukujen lasku kesällä. Mielestäni tässä kohtaa on täysin oikeaa kuunnella terveysalan ammattilaisten suosituksia.

Toisaalta samalla vaivalla ois sitten mennyt elokuulle, jolloin rokotekattavuus jo kohtalainen.

1 tykkäys