Äänestys: pitäisikö kuntavaalit siirtää?

Tämän hetkisen tiedon mukaan kuntavaalien vaalipäivä on 18.4.2021.
Ehdokaslistat on jätettävä 9.3.2021
Koronatilanteen vuoksi kuntavaalien järjestämiseen liittyy monenlaisia haasteita.
Tulisiko kuntavaalit mielestäsi siirtää myöhempään ajankohtaan?

  • Kyllä
  • Ei

0 äänestäjää

7 tykkäystä

Turvallinen äänestäminen nykytilanteen valossa voi olla haasteellista järjestää siten että kansalaisten yhdenvertaisuus ei vaarannu

5 tykkäystä

Korona tilanne on nyt todella paha.Ihmiset eivät välttämättä jaksa nyt ollenkaan keskittyä vaaleihin.Hyvä kun jaksavat nyt vaan tämän arjen.
Jos ajattelee Liike Nyt kannalta niin kerkeää hyvin vielä vaikka saada muutamia muita paikkakuntia mukaan.Esim Lohja joitakin muita myös.Saada vielä enemmän esille Liike Nyt ajatuksia monille.Uskon että monet voivat olla kyllästyneitä hallituspuolueisiin.

2 tykkäystä

Olen kuntavaaliehdokkaana monessa viestissäni kirjoittanut, että mikäli koronatilanne on vaalien alla niin paha, ettei voida turvallisesti vaaleja viedä läpi, niin siirretään äänestyspäivää turvallisempaan ajankohtaan, mutta ei peruta näitä kevään vaaleja siten, että ehdokasasettelun määräpäivää siirretään myös.
Muuten vaalien siirto tulee politikoinnin kohteeksi, eikä sellainen ole koronaviruksen varjolla hyväksyttävää.

Siksi toivonkin, että vaalien siirtämiseen käytetty energia suunnattaisiin vaalien turvallisuuden takaamiseksi ja siten vaalit on huhtikuussa. :hugs:

10 tykkäystä

Syksy olisi meille puolueena edullisempi, koska ehdimme laajentua ja
haastaa hallituksen epäkohdat perusteellisesti.

5 tykkäystä

Turvallisuus on a ja oo,jos pidettäisiin no osa jäisi pois kotona pelon takia ,eikä äänestys prosentti olisi hyvä

2 tykkäystä

Ei

1 tykkäys

Vaalien terveysturvallinen järjestäminen ei ole kuin tahdosta kiinni. Ennakkoäänestäminen jakaa ”äänestysruuhkan” useammalle päivälle ja äänestyspaikat ovat lähtökohtaisesti väljiä saleja ja muita tiloja. Meille on annettu kaksi demokraattista vaikuttamiskeinoa, äänestäminen ja mielensä osoittaminen. Mielenosoittamisen vapaus meiltä jo vietiin, ja jos nyt viedään myös vapaus äänestää, mitä demokratiastamme jää jäljelle? Kuntavaalit voidaan ja ne pitää järjestää. Kaikki muu on demokratian ja liberalismin halveksuntaa.

7 tykkäystä

Haverinen Pasi,
Tässä ajatusmallissa koronaa käytämme politikointiin, ihmisten terveydellä…

Moni normaalisti aktiivinen äänestäjä voi jättää lähtemättä uurnille, joten vaalien tulos tulisi olemaan kaikkea muuta kuin mitä vastuullinen yhteiskunnan osa todellisuudessa äänestäisi.

Demokratian toteutuminen on tärkein ja nyt voi olla haastavaa saada demokratia toteutetuksi.

3 tykkäystä

Lapsuudessani vaalit olivat kaksipäiväisiä. Mielestäni lisäämällä vaalipäivä myös 17.4 saadaan lisää turvallisuutta äänestykseen.
Vaikka vaalit siirtyisivät, mielestäni listanjättöpäivä on 9.3. sen jälkeen ei lisää ehdokkaita otettaisi.

7 tykkäystä

Ennakkoäänestysaika pidemmäksi, äänestysmahdollisuus koteihin siltä osin kun tarve on (vakavasti riskiryhmäläiset, joita ei ole rokotettu), väljyyttä ja tilaa on, aikaa voidaan pidentää ruuhkien helpottamiseksi. Ihmiset todella haluavat sanoa sanansa ja vaikuttaa asioihin nyt, kun on nähty miten haasteiden edessä nykyisten päättäjien toimesta toimitaan.

5 tykkäystä

Minusta tämän pitäisi olla terveysviranomaisten asia päättää. Jos sieltä tulee suositus vaalien siirrosta niin sitten ne pitäisi siirtää. Itse henkilökohtaisesti uskon pärjääväni vaaleissa paremmin jos aikaa on enemmän joten valitsin tämän vaihtoehdon toissijaisella perustellulla.

Kyseessä on paljon muutakin kuin äänestäjien turvallisuus. Vaikka turvallisuus voitaisiin jossain määrin taata, niin suuri osa riskiryhmäläisiä ja paljon muitakin ei uskalla lähteä äänestämään. Tällä aikataululla ei ole myöskään mahdollista järjestää kaikille halukkaille kotiääänestystä, eikä varsinkaan mitään sähköistä tai kirjeäänestystä. Lisäksi tulee ottaa huomioon se että eristyksissä olevat eivät voi äänestää ja valmiina ei ole myöskään suunnitelmaa miten karanteenissa olevat voisivat äänestää. Tämän vuoksi vaaleja tulee siirtää! Vaalien siirto ei vahingoita demokratiaa, ainakaan niin paljon kuin vaalien järjestäminen tilanteessa, jossa kaikilla halukkaille ei ole tosiasiallista mahdollisuutta äänestää. Kuka haluaisi nähdä tilanteen, että kuntavaalien äänestysprosentti jää reilusti alle viidenkymmenen? Kuka haluaa nähdä että kymmenet tuhannet eivät saa edes valita haluavatko äänestää vai ei?

2 tykkäystä

Näkisin että terveysturvallinen äänestäminen on vain tahdosta kiinni. Mainitsemasi haasteet ovat todellisia ja ne täytyy vain ratkaista. Esim. ennakkoäänestämistä voidaan jatkaa niin pitkäksi, että jokainen karanteenissa ollut pääsee äänestämään niin halutessaan.

3 tykkäystä

Hallituspuolueet siirtävät kiperiä päätöksiään vaalien yli. Päätökset ennen vaaleja heikentäisi niiden kannatusta. Näin ei saa olla.
Valtapuolueet katsovat tiukasti tämän hetken kannatuksiaan ja perustavat päätöksensä niihin.

OM virkamiehet ovat olleet tietoisia koronatilanteesta yli vuoden. Mielestäni siellä ei olla oltu riittävän kyvykkäitä, jos kaikille ei pystytä järjestämään äänestys mahdillisuutta. Kaikki on ratkaistavissa.

Mielestäni vaalien ajankohtaa ei kuitenkaan tule siirtää demokratian nimissä.

6 tykkäystä

Mielestäni kuntavaaleja kannattaisi siirtää, koska korona tilanne on näin pahana. Demokratia ei toteudu, jos ihmiset eivät uskalla lähteä äänestämään koronan tarttumisen pelossa.

Kuntavaaleihin olisi hyvä keksiä erilaisia keinoja miten äänestyksen voi suorittaa turvallisesti. Vanhan tyylin äänestykset eivät voi toimia nykyvalossa tarpeeksi turvallisesti .

Ameriikassakin pidettiin presidentinvaalit turvallisesti. Luulisi et täälläkin onnistuisi.

4 tykkäystä

Itse kannatan vaalien siirtoa, koska nykyisellään vaaleihin valmistautuminen niin ehdokkaiden kuin äänestäjien osalta jää koronan jalkoihin ja on aivan valtava joukko ihmisiä joilta äänestäminen saattaa jäädä kokonaan väliin eristysmääräyksen takia. Lisäksi kun kyse on kunnallisvaaleista, ei siirto vaikuta esimerkiksi hallituspohjaan tai valtion lainsäädäntöön, vaan ainoa seuraus on että ensi vuoden budjetin kuntiin laatiin nykyinen valtuusto.

Täällä nostetaan esiin usein, että siirto olisi politikointia. Haluaisin näiltä tahoilta kysyä, että mikä taho tässä nyt siirrosta hyötyy? Oletettavaa on, että jokainen puolue saa enemmän ehdokkaita mikäli vaalit siirretään syksyyn joten ehdokkaiden osalta eroja ei paljoa tule. Lisäksi jos mietitään kannatusta niin tulevan ennakointi ei ole helppoa, totta on että esim keskustan kannatus on kuopassa mutta hallitustaival on sitä laskenut tähänkin asti ja jos hallituksella on enemmän aikaa ajaa arvojensa mukaista politiikkaa ennen vaaleja, niin mikä taikanappi sitä yhtäkkiä alkaisi kepulla nostaa.

Eli minusta tämä politikointikortti on itse pelkkää politikointia ja asia tulisi ratkaista vain ja ainoastaan ehdokkaiden ja äänestäjien terveys edellä ja siinä vaakakupissa täytyisi painaa ettei meille muodostu valtavaa joukkoa kansalaisia jotka eivät saa käyttää äänioikeuttaan.