Kysely: mikä on Suomessa hyvin ja mikä huonosti?

Hiljattain julkaistun Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on jo neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa. Vastauksia on kerätty noin tuhannelta asukkaalta kustakin maasta, joten otos on kovin pieni. Jonkinlaista suuntaa se kuitenkin antaa niistä seikoista, jotka tuottavat suomalaisille hyvää mieltä.

Korona-aika on koetellut meitä kaikkia. Se ei ole kuitenkaan ainoa hankaluus arjessa. Erilaiset elämän vastoinkäymiset ovat olleet läsnä ennen koronapandemian alkua ja useat yhteiskunnalliset kysymykset odottavat yhä ratkaisuaan koronan jälkeenkin. Monet niistä ovat aiheuttaneet taloudellista epävarmuutta sekä huolta tulevaisuudesta ja omasta ja läheisten terveydestä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon hyvää, mutta joihinkin asioihin olemme myös karvaasti pettyneet. Mistä asioista sinä suomalaisena tunnet kiitollisuutta? Mitkä asiat yhteiskunnassamme herättävät sinussa erityistä huolta?

4 tykkäystä

Neuvolajärjestelmä lapsen varhaisen seurannan ja tuen elementtinä sekä perusasteen kouluruokailu ovat nyt ensimmäisenä mielessä hyvin toimivina ja upeina asioina, joista tunnen suurta kiitollisuutta.
Varsin kehnona yhteiskunnallisena toteutuksena pidän työikäisten työkyvyn ja -halun ylläpitämiseen suunnattuja ennalta ehkäiseviä toimia, kuten harrastamisen tukeminen verotuksellisin keinoin.

4 tykkäystä

Huonoa: Autoon liittyvät maksut ovat korkeita.

Hyvää: Nykyinen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö

3 tykkäystä

Hyvää on paljon. Puhdas luonto, hyvä peruskoulu ja suht toimiva terveydenhuolto, näin ensimmäisenä tulee mieleen.

Kaiken hyvän vastapainona tämä maa on myöskin armoton verohelvetti. Veroa pitää maksaa veroistakin. Liikkuminen ja matkailu on kohta vain rikkaiden etuoikeus.

6 tykkäystä

Suomalainen yhteiskunta on hyvä heille, jotka pärjäävät suht omillaan. Parannettavia asioita on kuitenkin paljon: omaishoidontuki pitäisi saada realistiselle tasolle ja subjektiiviseksi oikeudeksi. Kelan paperisulkeisia pitää saada yksinkertaisemmaksi, minimitoimeentulo on saatava riittäväksi niille, jotka eivät kykene työllä itseään elättämään. Mielestäni yhteiskunta on antanut/ottanut liian suuren vastuun lapsista/nuorista. Nämä ihmisentaimet tarvitsisivat ensisijaisesti turvallisia vanhempiaan. Vastuu jälkikasvusta pitäisi aina olla vanhemmilla! Tässä nyt äkkiseltään muutama seikka.

4 tykkäystä

Suomalainen tapa toimia yhdessä luo sen turvallisuuden tunteen joka mahdollistaa onnellisuuden tunteen. Yhdessä kehutaan, yhdessä haukuttaa, yhdessä surraan ja varsinkin yhdessä juhlitaan. Mutta edelleen " omassa porukassa".
Perinteinen juro suomalainen arkkityyppi on ajan saatossa muuttunut osaavaksi, aktiiviseksesi sekä vaativaksi. Tuloerot ovat myös kasvaneet.
Samoin edellä mainitut, poliikka on muuttunut aatteen toteuttamisesta tavoitteiden saavuttamiseksi. Enää ei ensisijaisesti pyritä konsensukseen, vaan haetaan ratkaisuja ongelmiin. Tässä vain on se ongelma, että kokonaiskuva voi kärsiä ja väliinputoajien määrä lisääntyy, niin yrittäjien kuin työvoiman joukossa.
Niin kunnan kuin valtion hallinnossa konsulttien ja lobbareiden vaikutusta pitää hallita tieteellisen tutkimuksen kautta hankitun tiedon hallinnan kautta.Tällöin kokonaiskuva ei muodostu vain eturyhmien jakamasta tiedosta.
Suomi on hyvä maa jossa on erinomainen ja nyt eripurrainen kansa. Kansasta huolimatta tai siitä johtuen se toimii, jopa jotekinterveydellisen kriisin keskellä.

Suomessa kukaan ei jää lähtökohtaisesti yksin eikä täällä kuole nälkään, nirsouteen saattaa kuollakin. Meillä on kaikki perusasiat kunnossa ja kotona on turvallista. Mutta mikä huolestuttaa:

 • maahanmuuttajat kuuluvat työhöni ja huono kielitaitoa ja työllistyminen aiheuttaa ongelmia, saa aikaan myös sen, että asiat hoidetaan omissa porukoissa niinkuin kotimaassa ennen ja se ei ole hyvä. Täällä ei suvun vanhimmat määritä mikä on oikein ja mikä väärin.
 • Meidän duunareiden työssä jaksaminen huolestuttaa, sillä pienellä palkalla ei elä ja jos tekee enemmän työtä verottaja rokottaa. Pitäisi olla niin, että jos teet useampaa palkkatyötä niin verotus kevenisi, koska kaikki raha menee kuitenkin kulutukseen.
  -Kotitalousvähennys suuremmaksi, jotta raaskii remontoida huushollia.
 • autoilun rokottaminen ja diesel autoilun rankaisemiseen jotain järkeä - täällä missä välimatkat on pitkiä ei pärjää julkisilla alueellista järjenkäyttöä
 • asumistukijärjestelmä lihottaa vain sijoittajien lompsaa, se pitäisi räjäyttää
  Tässä muutama ajatus aluksi…
4 tykkäystä

Hyvin on esim. turvallisuus, ei tarvitse kadulla pelätä, että selkään tulee puukosta ym.
Koulutusjärjestelmä kohtuullinen, terveydenhoitojärjestelmä kohtuullinen jos menet ensin yksityiselle vastaanotolle niin saat hoitoa, yleisellä ei niinkään. Omakohtainen kokemus oli taannoin kun menin yleiselle lähes liikuntakyvyttömänä lääkäri tokaisi: ai tulit siis hakee saikkua, no saat tämän päivän. Menin suoraan yksityiselle ja maksoin sen 50€ lääkäri määräsi 2 viikoa sairaslomaa ja tutkimuksiin.
Huonoa on tällä hetkellä yhteiskunnan kahtiajakautuminen, työttömiä on syylistetty kaikista Suomen ongelmista Esko Ahon pääministerikaudesta lähtien. Työttömyysturvavakuutus korvauksia ei saisi poliitikkojen mielestä maksaa niitä tarvitseville. Samalla voitaisiin vaatia, että autokolariin joutunut ei saisi vakuutuksesta korvauksia tai talonsa menettänyt tulipalossa ei saisi
palovakuutuksesta rahoja. Jokainen työssäkäyvä maksaa palkastaan työttömyysvakuutusmaksuja.
Huvittavaa muistella 80-luvun loppua kun työttömyysaste oli lähes 0%. Kokkarit valittivat silloin:
pitää saada lisää työttömiä, jotta firmoilla olisi varaa valita ehdokkaista.
Siitä huomasi, että kyllä suomalainen töihin menee ja tekee töitä jos niitä on. Tietenkin “työstä” pitää maksaa palkkaa jotta siitä saa elannon. Muuten se on harrastus.
Suomi harrastaa ihmiskauppaa tuomalla tänne urakalla orjatyövoimaa 3 € tuntipalkalla. Veronmaksaja maksaa heidän asumisensa ym. kulut. Suomalaiset ammattilaiset heitetään
pihalle, jotta saadaan halpatyövoimaa tilalle. Halpatyövoiman ei tarvitse osata mitään. Itse olen huomannut asian monessa yhteydessä esim. kun joudun tilaamaan taloyhtiöstä huoltomiehen korjaamaan jonkun asian. 10 vuotta sitten homma toimi: soitin huoltoon ja sieltä nopeasti tuli henkilö korjaamaan asian. Nyt joudut 10 kertaa pyytämään korjausta ennenkuin joku ilmestyy.
Sitten kun se hoonosti suomea puhuva henkilö ilmestyy alkaa show: -huoltomies:-mitä täällä pitää tehdä? minä: - ilmoitin huoltoon, että keittiön poistoventtiili puuttuu. huoltomies:- mikä se on? minä:- se on säätöventiili, mikä säätää ilmankulkua ulos keittiöstä. huoltomies:- minkälainen se on ja mihin se tulee??? Toinen kerta lähes samasta asiasta, ilmoitin, ettei ilmanpoisto ole päällä ja alakerrasta tulee tupakansavua. Huoltomies soittaa: -minä tulla katsomaan sinun huoneistoon mikä olla vikana. minä:- mitä sä täällä huoneistossa teet??? MENE SINNE KONEHUONEESEEN JA PISTÄ SE ILMASTOINTI PÄÄLLE !!!

Rakennusalalla ei ole enää rakennuslaatutarkastusta niinkuin takavuosina eli rakennusvirheet jäävät asiakkaan maksettaviksi.
Surullinen esimerkki on Kätilöopiston täysremontti, mikä meni susille, joka on nyt käyttämättömänä. Paljonkohan tuli veronmaksajalle maksamaan?
Samahan on esim. taksiliikenteessä ihmiset pyytävät menemään johonkin osoitteeseen, mutta kuljettaja ei osaa edes navigaattoria käyttää. Nämäkin taksikuskit ajelevat 1,5 € tuntipalkalla ja demaripoliitikko hehkutti, että nyt on 5000 uutta työpaikkaa taksissa.

Pahaa on Suomen kerman rappio ja korruptio esimerkkinä nyt viimeaikainen Tytti Yli-Viikarin tapaus.Valtion tarkastusvirasto päällimmäisenä korruptio esimerkkinä. Pukki kaalimaan vartijana.
Media hehkuttaa, että Suomessa ei ole korruptiota. Ei ehkä alimmalla virkamiestasolla, mutta kun mennään ylemmäksi niin latva lahoaa.
Passipoliisia ei varmaankaan ole tavallista lahjoa täällä, mutta ylinmillä tasolla se ei näytä muuta olevankaan kun pelkkää sulle mulle touhua.

Hyvää on se että meillä on oikeusjärjestelmä.

Huonoa, tämä oikeusjärjestelmä ei toimi. Esim. 5 000 € riidassa ei voi mennä oikeuteen koska kulut tulee olemaan enemmän! Riita asioita käsitellään vain asia kohtaisesti, ei kokonais valtaisesti. Asioita ei tutkita vaan uskotaan sitä joka valehtelee eniten. Meidän oikeuslaitos ei ole sukupuoli neutraali!!!

1 tykkäys

Joskus on hankala nähdä omaa nokkaansa pidemmälle, joten lähestyn tätä kysymystä omien kokemusten kautta:

Tästä kiitän:

Sain jokunen vuosi sitten sairauteeni hoitoa erikoissairaanhoidon piirissä. Homma kulki kuin juna raiteillaan. Kaikki ajanvaraukset, tutkimukset, vastaanotot ja tiedonkulku toimi erinomaisesti. Prosessi oli tarkka, luotettava ja kaikki tapahtui silloin kuin pitikin. Sen lisäksi palvelu oli ystävällistä. Aina kannustettiin kysymään ja ottamaan yhteyttä, jos jokin askarrutti. Kokemukseni erikoissairaanhoidosta on erinomainen ja olen kiitollinen saamastani avusta, josta maksoin itse vain nimellisiä korvauksia asiakasmaksujen muodossa. Sanoisinko, että hoito oli halpaa ja hyvää! Olen siitä hyvin kiitollinen yhteiskunnallemme.

Tätä suren:

Mummuni on 94-vuotias ja asuu palvelutalossa. Mummu tarvitsee apua lähes kaikessa. Häntä hoitaa ystävällisiä, ammattitaitoisia ihmisiä, mutta heitä on aivan liian vähän ja heillä on aivan liian monta hoidettavaa. Kun ihmisestä tulee vanha, hänestä tulee myös enemmän tai vähemmän hidas. Kaikki tapahtuu kuin hidastetussa elokuvassa: puhe, syöminen, juominen, vessassa käynti, kaikki. On väärin, että vanhusten hoitajia on niin vähän, kun vanhukset nimenomaan tarvitsevat kiireetöntä apua ja läsnäoloa, koska heitä ei voi hoputtaa tai pakottaa toimimaan nopeammin oman toimintakykynsä puitteissa. Vanhusten hoivan puutteista puhutaan paljon, mutta voi että minua ottaa päähän nähdä se, että hoivatyössä on yksinkertaisesti monissa paikoissa aivan liian vähän hoitajia heidän työmääräänsä nähden!

5 tykkäystä

Suomessa on puhdasta luontoa jossa kuljeskella. Tästä olen kiitollinen.

Sitten mennäänkin niihin asioihin, mitä Suomessa toivoisin muutettavan tai muutoin wn halua olla osana tätä yhteiskuntaa.

Verot. Erityisesti ne tellit ja lellit. Ystäväni työskenteli aikoinaan kartanpiirtäjänä ja koodasi myös ensimmäisen kartanpiirto-ohjelman.
Hänelle esimies lupasi palkankorotuksen hieman ennen töiden loppumista mutta kyseinen henkilö valehteli päin naamaa. Nyt ystäväni saa aivan liian pientä eläkettä ja elää yksin kolmen koiran kanssa pk seudulla. Koko ikänsä elänyt hyvin pienillä tuloilla.
Kenties jos hän olisi voinut itse määritellä paljonko laittaa palkastaan eläkkeeseen niin asiat olisivat toisella tapaa.

Vanhusten hoitoa on parannettava.

Opiskelu. Opintotuki käsittää opintolainan ja jos asut vanhemmillasi niin et saa opintorahaa kuin kympin kuussa ja sinut pakotetaan elämään velaksi. Tämä ei mielestäni ole oikein ja tämä on syy siihen etten itse ole lukion jälkeen saanut suoritettua ammattitutkintoa. En pysty opiskelemaan, sillä elän toimeentulotuella jota dn saa jos olen täysipäiväinen opiskelija. Jos taas haen opintotukea, pakotetaan nostamaan opintolaina eli elämään velaksi, vaikkei työllistymisestä ole takeita.

Työn tekeminen ei ole verojen vuoksi kannattavaa, sillä loppujen lopuksi vaikka tienaa 3000e, lähes puolet siitä menee veroihin, korkeat vuokrat ja eläminen vievätkin sitten loput mitä käteen jää.

Kaupunkien työllistymis mahdollisuuksia pitäisi tasapainottaa. Esim Jyväskylää markkinoidaan opiskelu kaupunkina, mutta töitä täällä ei ole ja kaikki maksaa maltaita.

Laittomat maahanmuuttajat ulos maasta ja muutenkin Suomi ei ole enää turvallinen maa, kun tänne rahdataan ihmisiä maista joissa kristittyjä vainotaan, epätasa-arvo sukupuolten välillä vallitsee jopa siihen pisteeseen että naiset ovat miesten omaisuutta, kunniamurhat yleisiä. Haluammeko tälläisiä ihmisiä tänne joukkoomme, jotka halveksuvat meitä?
Sitä paitsi Suomalaiset pitää työllistää ensin.

EU.sta irti. Ainakin eurosta ja pois noista sopimuksista missä meidän verorahat menee kaikenmaailman mafiosoiden taskuihin ja muiden valtioiden velkojen maksamiseen. Huolehtikoot itse omista maistaan.

Suomen omaa maataloustuotantoa, teollisuutta ja kaikkea tuotantoa yleisesti on lisättävä, jotta emme ole riippuvaisia EU.n sopimuksista ja vapaa kaupasta. Suomen on oltava omavaraisempi selvitäkseen.

Terveydenhuoltoa on parannettava ja yksityinen ja julkinen sektori kilpailutettava.
Äitini kävi vuosia terveyskeskuksessa kipujen vuoksi, pyysi päästä magneettikuvauksiin ja tutkimuksiin, mutta aina vain passitettiin fysioterapiaan.
Lopulta yksityinen gynekologi löysi häneltä syövän joka oli kasvanut 18cm pituiseksi ja melkein katkaisi hänen iskias hermonsa. Hän olisi joutunut loppuelämäkseen pyörätuoliin kyseisen terveyskeskuksen lääkärien epäpätevyyden vuoksi. Nyt hän on puoliksi työkykyinen näin vuoden toipumisen jälkeen.
Julkisen puolen lääkäreilläkin pitäisi olla vuosittainen pakollinen lisäkoulutus ja tarkempi työnlaadun valvonta puolueettoman tahon toimesta. En ole tätä asiaa tarkemmin pohtinut vielä, mutta jokin systeemi julkisten laadun valvontaan olisi kehitettävä.

Olen puhunut,
Aurinkoista kevättä kaikille.

Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa on paljon hyvää ja kannatettavaa. Muissa Pohjoismaissa myös ymmärretään että kun taloudella menee hyvin riittää sieltä jaettavaa hyvinvointivaltion ylläpitoon. Suomi on 2008 lähtien pitänyt hyvinvointivaltion kulisseja yllä velaksi ja nykyisen hallituksen aikana käännettä ei ole näkyvissä. Puolueet tuntuvat menevän ideologia edellä eivätkä näin ollen saa päätöksiä aikaiseksi.

Asiathan ovat varsin monilla varsin hyvin Suomessa sitä ei käy kiistäminen. Ei voi kuitenkaan yli 40 % kokonaisveroasteella välttyä ajatukselta että Suomessa niin autoilijat kuin työssäkäyvät kelpaavat ainoastaan veronmaksajiksi eikä heillä ole mitään oikeutta saada maksamilleen veroille vastinetta.

Opiskelijoiden ajaminen taloudelliseen ahdinkoon ja pakottaminen velalla elämiseen on epäoikeudenmukaista. Samaan aikaan toiset saavat enemmän sosiaalietuuksia tekemättä mitään. Sosiaaliturvassa on paljon parantamisen varaa. Perustulo kaikille niin työnteko kannattaa aina. Kun tulot nousevat riittävästi niin perustulo verotetaan pois.

1 tykkäys

Suomessa on montakin asiaa hyvin. Halpa joskaan ei ilmainen terveydenhuolto. Koulu on lähtökohtaisesti tasa-arvoinen. Suomessa voi hyvinkin erilaiset ihmiset elää vapaasti. Huonoa on ylivelkaatuneen kohtelu. Kun olet ulosotossa, ihmisarvosi on miinus puolella. Vaikea on saada asuntoa, töitä ja monta muuta asiaa. Ulosotossa velka ei lyhene tai lyhenee erittäin hitaasti. Auttajatahoja on paljon, mutta useimmat auttajat tekevät töitä rutiinilla ilman sydäntä. Esimerkkinä velkaneuvonta, jonka ainoa tehtävä on ohjata ihmiset päästämään velat ulosottoon. Muita instansseja ovat Lastensuojelu ja sosiaalitoimen toimeentulotuki.

1 tykkäys

Mielenkiintoinen ketju, joka sai pohtimaan asioita.

Kiitollinen seuraavista asioista Suomessa:

 • puhdas luonto
 • tila
 • koulutus
 • terveydenhuolto

Mitkä asiat kaipaavat korjausta:

 • poliitikkojen asenne. Ei olla kansanpalvelijoita, ei pyydetä anteeksi eikä erota, esim Haavisto
 • on unohdettu, että maata pitää hoitaa. Mennään minäminä asenteella eikä kysytä mitä minä voin tehdä maani eteen
 • julkinen sektori. Se on tehoton ja kallis. Suomella Euroopan toiseksi kallein julkinen sektori, kun verrataan kuluja suhteessa bkt. Kulutus on kolminkertaistunut vuodesta 1970. (List of countries by government spending as percentage of GDP - Wikipedia)
 • jakautuminen. Tuloerot ovat hyväksyttäviä, mutta heikompiosaisia ei pidä sorsia.

Markuksen kannanotto on lähes tyhjentävä hyvien asioiden suhteen. Lisäisin vielä kiitollisuuskohteisiin demokrattisesti johdetut ja toimivat puolustusvoimat.
Korjausta koskevia asioita ovat hyväveli-järjestelmän purku ja se on mahdollista vain poliitikkojen riippumattomuuden valvonnalla. Nytkin näyttää siltä, että vallassa olevat rakentavat itselleen “laumasuojaa” ottamalla ehdokkaiksi itselleen sopivia henkilöitä.

Terveydenhuolto on koko maassa varmaankin ihan hyvä. Ovathan ihmiset koko maassa koulutettuja ja onnellisia. Mikään kunta ei voi kerskua, että meidän kunnassa ovat terveydenhuoltopalvelut hyviä, koska ne ovat kaikkialla hyviä, niissä puitteissa kuin on mahdollista. On kuitenkin niin, että medikalisaatio osaltaan ja lääkärien halua toimia mieluummin yliopistollisissa sairaaloissa kuin pikkukunnan terveyskeskuksissa vaikuttaa tervydenhoidon tasoon. Haja-asutusalueelle sydänkohtauspotilas saa sairaanhoitoa tunnin sisällä, kun Helsingissä viive on viitisen minuuttia. Tästä huolimatta muutamat valtuutetut pyrkivät valtuustoon kehuen paikkakunnan (Heinola) terveydenhuoltoa ikään kuin se olisi maamme paras, vaikka kustannukset ovat kohtuuttomia muihin kuntiin verrattuna. Terveydenhoidon laatu on sellainen asia, että se on pidettävä eduskunnan asiana.
Enää ei eletä sitä aikaa, kun erään pikkukunnan valtuuston päätöksessä lausuttiin: Puheenjohtaja A.P. ja valtuusto päättivät, että renkipojan jalan amputaatiota ei suoriteta.

Kunnallisessa päätöksenteossa tunnutaan usein sivuutettavan (vai eikö edes tiedosteta?), että lobbareiden käyttö perustuu poliittiseen päätökseen esim. silloin, kun valtuutetut tekevät aloitteita. Nehän voivat vaatia ihan mitä tahansa osaamista ja ihan miltä yhteiskunnan osa-alueelta tahansa, mutta kunnallisesta hallinto- ja päätöksentekonäkökulmasta ajateltuna ne on pakko selvittää, koska valtuustoaloitteen asianmukainen käsittely sitä edellyttää. Tällä työllä on luonnollisesti hintalappu, jonka maksaa kunnan asukas. Simppeliltäkin tuntuvan aloitteen hinta voi nousta tuhansiin euroihin. Tästä syystä toivoisin puolueryhmissä pohdittavan aloitteiden tekoa vähän isommissa porukoissa, jotta niiden esittäminen tehtäväksi kulkisi jonkunlaisen seulan läpi.

1 tykkäys

Hyvää: Terveydenhuolto ja koulutusmahdollisuudet
Huonoa: Eläkkeiden ja ansiosidonnaisten verotus => täysin kohtuuton.

1 tykkäys

Hyvää on ehdottomasti se että Suomella mene kaikilla rintamilla kohtalaisen hyvin. Suurin ongelma ehkä siinä että keskiluokka pääse liian helpolla.

Huonoa on ilmapiiri. Hallitukset yrittää tehdä asioista parhaansa mukaan ja oppositio sekä hallituksen oppositiossa olevat yrittävät puukottaa kaikkea mikä liikkuu. Media myy klikkejä ja komppaa. Näin ilmapiiri on jatkuvasti huono. Enkä tarkoita nykyistä hallitus/oppositiota, vaan itse järjestelmää.

1 tykkäys

Hyvää - koulujärjestelmä (voit edetä ilmaiseksi niin pitkälle kuin tieto/taito pää riittää, ilmaiset korkeakoulut ja yliopistot), luonto, terveydenhuolto

Huonoa - aivan käsittämätön verotus (tappaa ylimääräisen innon koska työnteollahan ei saa rikastua), rakenteellinen korruptio, useat monopolit ja oligopolitoimialat.

2 tykkäystä

Opetus on laadukasta peruskoulussa, mutta lasten kouluruoka on ala-arvoista. Tampereella opettajat ovat sitä mieltä, että lasten ruuat ovat niin huonolaatuista (pahanmakuista), että he itse syövät eväitä ruokatauolla, yrittävät kannustaa lapsia syömään.

Monella lapsella on harrastuksia johon mennään heti koulun jälkeen, miten käy jos kouluruokaa ei ole syöty ja pitäisi vaikka harrastaa liikuntaharrastusta!

Joku raja pitäisi olla säästämisessäkin, kyllä lapsiin ja vanhuksiin täytyy satsata. Kyllä niitä säästöjä voi hakea muualtakin!

Hyvää kevättä LiikeNyttiläisille :sunny: