Naloksoni -suihke päihteiden käyttäjille?

Uskaltaako ja haluaako Liike Nyt alkaa edistämään sitä, että yliannostuskuolemia vähentävä Naloksoni -nenäsuihke tulisi Suomessa helpommin saatavaksi päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen?
Julkisessa keskustelussahan “narkin” elämällä ei ole väliä, ja uskon että jos tätä asiaa aletaan edistämään, aletaan Liikkeestä puhumaan “huumemyönteisenä puolueena”. Kyseessä on kuitenkin ihmisarvomyönteinen puolue, jos tästä uskalletaan alkaa meteliä pitämään - omassa kuplassani metelöinti ei edistä asiaa, vaikka meteliä pidänkin.

Tällä hetkellä kyseistä suihketta saa vain reseptillä (ja luultavasti sekin yksityiseltä haettava) ja yksi annos maksaa kuulemani mukaan yli 90e. Halpa hinta ihmishengestä, mutta syrjäytyneelle iso summa. Jos kyseistä ainetta saataisiin omaisten taskuihin ja ensiapulaukkuihin sekä käyttäjien taskuihin, uskon että vuodessa pelastuisi enemmän kuin yksi elämä.

Lainaus Iltasanomien jutusta: “Useissa Euroopan maissa on jo naloksoniohjelmat, joissa ainetta jaetaan ilmaiseksi huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen. Suomessa esimerkiksi ensihoitajilla on naloksonia ambulanssissa, mutta muutoin ainetta saa vain reseptillä.” Miksi meidän tulee tässäkin olla jälkijunassa?

1 tykkäys

Hyvä aloitus Senja, sun kanssa on taidettu jutella Facebookissa eikös?
Minä en näe, että naloxonin puolestapuhujana leimautuisi “huumemyönteiseksi” tai jos niin, niin se leimaava porukka on lopulta aika pieni. Tässäkin suuressa osassa on se, että asiasta puhutaan niinkuin se on ja pidetään meteliä. Siten me saadaan muutettua mielikuvia ja ihmisten virheellisiä näkemyksiä.

Minä haluaisin myös alkaa ajamaan Suomessa eteenpäin mm. Kanadassa lanseerattua ja parisen vuotta jo käytössä ollutta puhelin-/ tablettisovellusta, jolla pyritään ehkäisemään yliannostuskuolemia. Eikä vaan pyritä vaan ehkäistään koko ajan.

Minä näen sen innovaation puhtaasti nerokkaana, mutta sen läpi saamiseen, siihen tarvitaan yhteistyötä ja vahvaa tahtoa.

Onko @mariathelen209 ajatuksia tähän ketjuun?

1 tykkäys

Suurin este suomalaisessa kulttuurissa on ehkä edelleen se, että päihteiden käyttö ja varsinkin niistä tulevat ongelmat ovat tabuja.

Mielestäni nalksoninenäsuihke on yhtä kuin epipen vahvasti allergisoituneelle ihmiselle tai glucapen diabeetikolle, hengenpelastaja.

Toki naloksoni on vain vastalääke opiaateille ja esim betsojen yliannostuksessa sillä ei ole vaikutusta. Haasteelliseksi tilanteen tekee juuri se, että yliannostuksissa on lähes aina kyseessä sekakäyttö, että sieltä löytyy kaikkea mahdollista ja mahdotonta sekaisin. Varsinkin muuntohuumeet ovat aikamoinen vitsaus, koska niiden yliannostus tulee herkästi, koska aineet ovat epätasalaatuista ja vastalääkkeitä ei aina ole, joten niissä voidaan vain hoitaa oireita.

Suomalainen päihdetyö vaatisi ensinnäkin sen, että sitä kohdeltaisiin aivan kuten muitakin sairauksia, eli asianmukainen hoito ilman ihmisen syyllistämistä tai sairauden vähättelyä.

Itselläni on yli 15v kokemus akuutista hoitotyöstä ja yliannostusten hoito ja päihderiippuvaisten tapaaminenvon minulle arkipäivää. Joten vastaukseni/mielipiteeni perustuu omaan kokemuspohjaan.

Oikeassa olet. Ei tarvitse kuin lukea Iltiksen tai Ylen kommenttipalstaa päihdeaiheisen jutun tiimoilta niin siellä tietämättömyys yhdistettynä huonoon käytökseen ja ilmeiseen yleissivistymättömyyteen jylläävät.

1 tykkäys