Pori Energian mahdollinen myynti on järkyttänyt monia porilaisia, eikä ihme. Näin merkittävää päätöstä ei tehdä joka päivä, ja vielä vähemmän sellaista, joka vaikuttaa näin syvästi kaupungin tulevaisuuteen. Vielä suurempi hämmennys syntyy siitä, että asia on edennyt näin pitkälle ilman kunnon julkista keskustelua ja ilman, että kaupunkilaisia olisi aidosti osallistettu päätöksentekoon. Kuntalaisille jää tunne, että heidän mielipiteensä on sivuutettu ja että päätökset on tehty kaukana heidän arjestaan. Puuvillassa ollut tilaisuus taisi olla ainut laatuaan joka oikeasti käsitteli aihetta muustakin näkökulmasta kuin myynnin puolesta.
Pori Energian myynti on ollut esillä viime aikoina, ja eikä sovi unohtaa sitä, että vaikka se on ollut kaupungin päättäjien pöydällä pitkään niin kaupunkilaisia ei ole kutsuttu mukaan keskusteluun. Innan toimesta on järjestetty yksi keskustelutilaisuus, mutta sekin vain muodollisuutena, ilman todellista halua kuulla ja kuunnella asukkaiden näkemyksiä. Tämän kertoo siitä, että aikaa yleisön kysymyksille ei ollut kuin muutama minuutti ja näissäkin kysymyksissä kaupunginjohtajalle nousi punaposkille kuten Pinokkiolla konsanaan. Tämä vähättely ja toiminta kuntalaisten osallisuudesta herättää kysymyksen siitä, mitä muuta ollaan valmistelemassa heidän tietämättään?
Pori on saanut nähdä uuden aikakauden, kun valittu kaupunginjohtaja Inna haluaa erittäin lyhyessä ajassa laittaa lihoiksi kuntalaisten omaisuuden jota on sukupolvet rakentaneet ja yhtiön perustehtävänä on ollut helpottaa porilaisten arkea ja tuottaa hyvinvointia asukkailleen. Kysymys kuuluukin, kenen puolella nykyinen kaupunginjohtaja on? Inna on käynyt läpi useita pestejä eri kunnissa, ja porilaisia mietityttää, kuinka vahvasti hän on sitoutunut Porin pitkäjänteiseen kehittämiseen – erityisesti kun kyseessä on näin merkittävä päätös kuin Pori Energian myynti. Lyhyissä johtajakausissa päätöksenteossa voi helposti tulla hajanaista, erinäisten intressien takia.
Pori Energian myynti ei ole vain tekninen kysymys tai liiketoimi – se on symboli kaupungin omavaraisuudesta ja paikallisesta hallinnasta. Tämän vuoksi siitä täytyy ehdottomasti käydä julkinen ja avoin keskustelu. Nyt, kun suunnitelmat ovat jo pitkällä, on vaikea välttyä ajatukselta, että kaupunkilaisia on pidetty tietoisesti sivussa. Onko Pori Energian kohtalo todella ollut kaupunkilaisten käsissä, vai onko päätös tehty suljettujen ovien takana ilman heidän osallistumistaan? Lienee rivien välistä luettavissa, päätoimittajan kirjoituksesta, että nyt osuttiin arkaan paikkaan.
Kun kuntalaisia ei aidosti kuulla, ja heidän osallistamisensa rajoittuu vain muutamaan tilaisuuteen, epäluottamus kaupungin johtoa kohtaan kasvaa. Porilaiset ansaitsevat läpinäkyvää päätöksentekoa ja todellisia vaikuttamisen mahdollisuuksia, varsinkin kun kyseessä on näin merkittävä kuntalaisten omaisuus. Kysymys kuuluu: onko tämä toimintatapa millään tapaa hyväksyttävää?
On myös oikeutettua pohtia, mitä olisi tapahtunut, jos Pori Energian myyntisuunnitelmat olisivat olleet alusta asti selvästi esillä. Olisiko keskustelu ollut avointa ja rakentavaa, jos kaupunkilaisia olisi kuultu ennen kuin päätöksenteko eteni näin pitkälle? Olisiko kuntalaisten ääni vaikuttanut päätöksiin enemmän, jos asia olisi käsitelty reilusti ja ajoissa vaikka ennen vuoden 2021 kuntavaaleja?
Tämä jää spekulaation varaan, mutta yksi asia on selvä: näin isojen päätösten kohdalla kuntalaisten ääni pitää kuulua – eikä vain muodollisesti, vaan aidosti ja vaikuttavasti. Kuntalaisilla on oikeus odottaa läpinäkyvyyttä ja sitoutuneita johtajia, jotka eivät vain siirry seuraavaan työpaikkaan, kun vaikeat päätökset ovat edessä. Loppuun laitankin julkisen kysymyksen: Oletteko te kaupunginjohtaja Inna ja rahoitusjohtaja Hatanpää valmiita jättämään työpaikkanne avaimet pöydälle jos/kun skenaario energia yhtiön myynnistä realisoituu? Olisin itse odottanut edes jonkinlaista vaihtoehtoa/mallia jolla olisimme itse tulouttaneet yhtiöstä porilaisten hyvinvoinnin eteen. Nyt järki käteen.
Niko Viinamäki
kaupunginvaltuutettu (liik.)