Sote-ala pitäisi organisoida uudelleen

Mitä hyvää sote-uudistus ja hyvinvointialueet tuovat, jos muutoksen pääpaino on hallinnossa ja rahoituksessa? Vastaus on, ei mitään. Syy on se, ettei sote-alojen ongelmat ole pelkästään hallinnossa ja rahoituksessa. Sote-ala pitäisi organisoida uudelleen, hakea työhyvinvointia ja uusia johtamisen malleja muun muassa hyviä tuloksia saavuttaneesta tiimimallista.

Perusterveydenhuollon uudelleenorganisoinnilla löytyy suuria säästöjä ja vapautuu resursseja. Lisäämällä hallintoa, kuten sote-uudistuksen yhteydessä tapahtuu, ei kustannuksia saada alennettua. Tässä luodaan lisää tilaisuuksia poliittisille virkanimityksille, verot nousevat ja sisäpiiri kiittää. Saamme lyhyen ajan sisään vain kaksi verottavaa tahoa lisää, hyvinvointialueen ja EU:n.

Kuntaliitoksia on yritetty jo kauan, säästöjen toivossa. Kuntaliitokset eivät ole onnistuneet siksi, että puolueet ja poliitikot eivät ole toimineet yhteisen etumme mukaisesti, vaan ovat suojelleet suurimmaksi osaksi vain omaa napaansa.
Minä jatkaisin kuitenkin kuntaliitosten tiellä, pitäisin vain nykyistä paremmin huolta liitoksissa syntyneistä uusista reuna-alueista ja siirtäisin turhat johtajat kortistoon ja tekemään jotain hyödyllistä elantonsa eteen.

Päätöksien ei ole tarkoitus palvella puolueita ja politiikkoja, vaan valtiota, kuntia, yrityksiä ja kansaa. Puolueiden etujen näissä asioissa pitäisi olla toissijaisia, Suomi on ihmisiä, ei puolueita varten. Tämä on se suurin ongelma, siihen pitäisi pystyä puuttumaan. Siihen voidaan puuttua vain avoimuudella.
Kari Kaakinen
Liike Nyt Oulu

5 tykkäystä

Olen tänään aamusta alkaen yrittänyt saada aikaa OUKA:n terveyspalveluihin, mutta kovin on vaikeaa. Jotain uudistuksia pitäisi kyllä tehdä.
-Petri-

1 tykkäys

Koulutettua henkilöstöä on saatava lisää niille paikoille missä ne tulpat ovat.
Tulevat päättäjät ottakaa esimerkkiä Kiimingin tk:sta, siellä homma pelaa nykyään ihan hyvin. En tarkkaan tiedä miten tekivät mutta äkkiä on päästy hoitoon tarvittaessa!

Itselläni on samanlaisia kokemuksia.
Ajanvaraukseen ei yleensä pääse vaan yhteyden saa yleensä jättämällä soittopyynnön ja toivoa että tuo vastaussoitto ei satu sellaiseen hetkeen että olet tavoitettavissa.
Useimmiten ajanvaraus suosittaa akuuttin menoa.

SOTE uudistus on valtakunnallinen projekti ja päätös, joka on pakko nyt toteuttaa ja viedä maaliin asti. Suomen ja kuntien ikärakenne tekee nykyisen toiminnan mahdottomaksi, ellemme saa aikaiseksi byrokratian keventämistä ja päällekäisyyksien karsimista. On kyettävä tekemään samat toiminnot ja enemmän vähemmällä. Yhtälö on karu, mutta tosi.
SOTE ajaa palveluiden keskittämista ja kustannusten siirtämistä pois kuntien harteilta. Moni meistä ajattelee muutosta niin, että palvelut häviävät pois tai että niiden saatavuus huononee(joutuu kulkemaan kauemmaksi), osin tämä on totta, mutta on siinä myös järkeä. Suomen kokoisessa maassa on ainoastaan järkevää keskittää tiettyjä palveluita, koska käyttöaste on osin pientä ja palveluiden laatu paranee, kun ammattilainen saa riittävästi suoritteita/vuosi, eikä siis joudu ns. harjoittelemaan harvoilla potilailla. Erva-alueet ovat olleet jo eräänlainen maakuntien keskittämisratkaisu jo pitkän aikaa, mutta siinä ongelmana oli raskas byrokratia.

Kun saamme Suomeen SOTE:n, missä on purettu byrokratia viidakkoa ja selkiytetty, sekä tehostettu kansalaisten verorahojen käyttöä voimme olla tyytyväisiä. Työ on valtava ja se tulee pureskella pala kerrallansa. Uskon yhteiskuntamme päättäjiin ja haluun tehdä tästä sopasta nyt sellaisen, että se tulee kestämään päivän valoa. Meidän vain tulee olla hereillä ja antaa äänemme kuuluviin kaikkien epäkohtien kohdalla. Vain palautetta antamalla ja yhdessä vaikuttamalla voimme saada hyvää aikaan.

2 tykkäystä