TYÖKANAVA Oy

Työkanava Oy

”Yhtiön tulee toimia tuloksellisesti, mutta sen ensisijaisena tavoitteena ei ole tuottaa liikevoittoa. Toimintaa on harjoitettava siten, ettei se vääristä kilpailua. Yhtiön tuottamien palveluiden hinnoittelu on markkinaehtoista”, lukee lakiehdotuksessa.

VALTIO perustaa uuden yhtiön, jonka tehtävä on yrittää löytää työtä vaikeimmassa asemassa oleville osatyökykyisille.
Lakiesitys yhtiöstä on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi lokakuun loppupuolella, ja yhtiön on määrä aloittaa vuoden alussa.

Valtion osa­työ­kykyisiä välittävän firman nimeksi on valittu Työ­kanava, yhtiön esikuva on Ruotsin suurin työnantaja

Niin. Olisiko kyseessä sittenkin TE -toimistojen lopettamisesta (kesä 2024) ja siitä aiheutuvasta virkailijoiden tulvasta toimimattomuutensa todistava laitos. Virkamiesten työpaikkojen ollessa tulevaisuudessa vähäisempi, voidaan tällainen laitos perustaa.
Mieleen juolahtaa vain yksi kysymys: “ketkä ovat osatyökykyisiä?”…

Ennen pitkää me kaikki.

Mutta minusta ihan hyvä idea, ja tuntuu toimivan Ruotsissa. Ehkä tämä on osittain tilastojen siivousta, kun saadaan toivottomat tapaukset pois työkkärin listoilta, mutta ei tätä firmaa pitäisi katsoa pelkästään talouden näkökulmasta vaan myös kyseisten henkilöiden elämänlaadun ja ihmisarvon kannalta. Jos sitä voidaan pyörittää edes nollasummapelinä niin ettei se maksaisi ainakaan kovin paljon enempää kuin näiden tyyppien pitäminen kotisohvalla, niin projektia voidaan pitää onnistumisena.

Niin, selvennyksenä voin kertoa yhden tarinan: 80 -luvulla mies meni työvoimatoimistoon. Virkailija herätettiin ja v-otto alkoi. Kun oli käyty riittävästi läpi työnhakijan henkilö- ja historiatietoja, erehtyi työnhakija pahemman kerran!
Työnhakija esitti virkailijalle kysymyksen: “onko Teillä työpaikkaa minulle?”

Johon virkailija: “…pilailetteko…?”

Työnhakija erehtyi kysymään uudestaan samaa asiaa.

Virkailija suutahti ja sanoi työnhakijalle; "miksi kiusaatte minua tuollaisilla kysymyksillä, taidatte olla “niitä” tyyppejä - ja nyt ULOS ! "

Tarina on valitettavasti tosi.