Ulkoliikuntapaikkojen rakentamista lisättävä

Nyt kun sisäliikuntapaikkojen sulkeminen on koronarajoitusten takia jokseenkin välttämätöntä, nousevat muut liikuntavaihtoehdot entistä suurempaan arvoon. Tiedämme, että liikunnan myönteiset terveysvaikutukset on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu. Faktaa on myös se, että varsinkin ulkoliikuntapaikat antavat matalan kynnyksen mahdollisuuksia lähes kaikille, ollen todellisia 24/7 liikuntapaikkoja. Monissa sisäliikuntakeskuksissa on lapsilta pääsy kielletty liikuntatilaan ja toisinaan mahdollistettu näiden rajattu paikallaolo maksulliseen hoitoon, joka osaltaan rajoittaa palvelujen käyttäjiä enempi maksukykyisiin. Ulkoliikuntapaikkoihin voi jälkikasvun ottaa mukaan ja vastuu valvonnasta on luontevasti huoltajalla. Sisäliikuntatilojen rajoitusten suhteen suurta harkintaa tulee kuitenkin edelleen tehdä niiden ryhmien kohdalla, joille ne antavat ainoan mahdollisuuden liikunnan toteuttamiseen.

Viimeistään koronaepidemia on omiaan opettamaan niin valtionavun rahoituksesta päättäviä kuin kuntapäättäjiä toisenlaiseen lähestymistapaan kansalaisten liikuntamahdollisuuksien järjestämisessä. Valtion tukemaa kunnallista ulkoliikuntapaikojen rakentamista pitää laajentaa huomattavasti nykyisestä. Näin ihmiset pääsevät ylläpitämään fyysistä kuntoa ilman massiivisia lähikontakteja, mikä vastaa suoraan niin liikkumattomuudesta aiheutuvien kansantautien riskien kuin koronan tartuntariskien vähentämiseen.

1 tykkäys

Muistan tuossa muutama vuosi sitten Porvoon kunta järjesti ulkona tehtävän Geokätköily radan. Se veti väkeä paikalle ympäryskunnista ja paikallisia. Saatiin väki tutustumaan hieman alueen historiaan ja myös liikkumaan terveellisesti ulkona. Minusta kannattaa ehdottomasti jos vaan pystyy tekemään pieniä vastaavanlaisia keksintöjä joilla saada ihmiset aktivoitua enemmän ulkonaliikkumiseen.

1 tykkäys

Kotini lähettyvillä Espoon Tapiolan urheilupuistossa sijaitsee ulkona kuntokontti. Sellainen rahtitavaran kuljetukseen tarkoitettu metallikontti, jossa tässä tapauksessa on sisällä kolme kuntoiluvälinettä. Koko kontin ulkoseinä on auki ulkoilmaan. Kontin ympärille on lisätty muita salikuntoiluvälineitä siten, että tämä on mainio ja turvallinen kuntoilupaikka. Koska käyn siellä säännöllisesti olen huomannut, että käyttö on suurta sekä kesällä, että talvella. Tähdennän, turvavälit muodostuvat käytännössä itsestään käyttäjien toimesta (huomattu on). Suosittelen tällaista ratkaisua muuallekin,

1 tykkäys

Hei. Tuo kuulostaa hyvältä. Geokätköilya kannattaa hyödyntää kunnissa myös omien nähtävyyksien ja maisemapaikkojen tuomisella esiin, laittamalla kätköt niiden liepeille.

1 tykkäys

Nämä kunnan systeemit on todella hyvät. Minä käyn kävelymatkan päässä Espoon keskuksen tai Lehtimäentiellä Omnian kupeessa ulkokuntolaitteilla ympäri vuoden kävelylenkkien ohessa. Eipä siellä ole ainakaan talvella ollut ruuhkaa ollut ja kesälläkin illemmalla harvemmin.

1 tykkäys