Äänestys: tuleeko EU:n elpymispaketti hyväksyä?

Hallitus esittää, että eduskunta hyväksyy Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä vuonna 2020 annetun neuvoston päätöksen. Kyse on pääministeri Sanna Marinin kesällä 2020 neuvottelemasta EU-tukipaketista, joka on kooltaan 750 miljardia euroa. Tukipaketilla elvytetään koronapandemian seurauksena kärsineiden EU-maiden talouksia.

Perustuslakivaliokunnan lausunto esityksestä valmistui 27.4.2021. Perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan esityksen hyväksyminen edellyttää 2/3 enemmistöä eduskunnassa. Valiokunta ei ollut lausunnosta yksimielinen. Mietinnön hallituksen esityksen pohjalta laatii valtiovarainvaliokunta. Mietinnön valmistuminen jälkeen eduskunta äänestää asiasta. Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustaa tukipaketin hyväksymistä. Kokoomus on ilmoittanut äänestävänsä tyhjää.

EU:n elpymispaketin myönteisistä ja kielteisistä puolista on esitetty näkemyksiä. Tutustu aiheeseen lisää esimerkiksi seuraavien kirjoitusten kautta:

Taloustaito: EU:n elpymisrahasto – välttämätön paha, vai onko vaihtoehtoja?

IS: Asiantuntijat arvioivat: Huiputettiinko Suomea EU:n tukipaketin kanssa?

Kaleva: EU:n ko­ro­na­pa­ket­ti on Ranskan Mac­ro­nil­le rie­mu­voit­to kohti yh­te­näi­sem­pää ta­lout­ta

MTV: Valtaosa ekonomisteista arvioi EU:n elpymispaketin hyödyttävän Suomen taloutta – kriitikotkaan eivät olisi kaataneet pakettia

IL: Marinin hallituksen mainostama EU:n elpymispaketti ei juuri elvytä Suomen taloutta

Mitä mieltä sinä olet? Tuleeko EU:n elpymispaketti hyväksyä?

  • Kyllä
  • Ei

0 äänestäjää

2 tykkäystä

Ei tule. Vastuutonta rahankäyttöä.

4 tykkäystä

Paketissa on hyviä ja huonoja puolia, mutta vaakakupissa ehkä ne huonot puolet vievät kuitenkin voiton. Ei tämä kuitenkaan ole maailmanloppu, eikä edes tämän hallituksen tekemisistä kaikkein pahin.

Ei tule hyväksyä, huonosti selän takana sovittu eikä Suomi voi olla jatkuvasti pelastamassa maita jotka eivät osaa pitää huolta taloudestaan. Lisään viellä että jos tuo hyväksytään niin se antaa tuleville pääministereille kuvan että on ok päättää asioista kansan selän takana EU tai muiden tahojen kanssa eli itse näen tässä ison perjaate kysymyksen.

Ilmeisesti EU:n keinoihin kuuluu uhkailla demokratista itsenäistä valtiota:

1 tykkäys

Ei tule hyväksyä. Paketti on vastoin no bail out -sääntöä ja EU:n omia perusperiaatteita. Korona turvin keksittiin vain hyvä keino, miten avustaa näitä huonosti taloutta hoitaneita maita. Elpymistä tarvitaan, mutta tätä pakettia ei todellakaan tarvitse hyväksyä.

3 tykkäystä

Ei pidä hyväksyä missään tapauksessa.

Etelä-Euroopan maille maksetaan satoja miljardeja, jotta esimerkiksi Italiassa voitaisiin maksaa perustuloa kaikille ja laskea eläkeikää. Samaan aikaan Espanja kokeilee 4-päiväistä työviikkoa. Sitten vielä Sanna Marinin hallitus kehtaa ehdottaa, että näiden muille maksettavien miljardien lisäksi kiristettäisiin Suomessa yrittäjien työnantajakuluja ja korotettaisiin veroja. Tuemme Etelä-Euroopan yrityksiä ja samaan aikaan koronan runtelemat suomalaiset yritykset pistettäisiin vieläkin kovemmalle. Samaan aikaan kun Etelä-Euroopassa palkansaajille luvataan kevennyksiä, niin täällä pistetään palkansaajat entistäkin tiukemmalle. Yhdellä sanalla sanottuna tämä on ihan perseestä…

On käsittämätöntä, että nyt jotkut ihmiset aivan vakavissaan uskovat pelottelua, että EU tai euro jotenkin kaatuisivat, jos Suomi ei hyväksy tätä sopimusta. Olisimme syyllisiä kriisiin ja Suomen maine menisi. Ihan oikeasti on suomalaisia, jotka tällaiseen järjettömään pelotteluun uskovat… Onneksi kuitenkin suomalaisten enemmistö vaikuttaa olevan tukipakettia vastaan.

Olen varma, että kun Etelä-Eurooppaa voidellaan useilla sadoilla miljardeilla, niin EU:lle ei olisi ylivoimaista tulla Suomea vastaan vaikkapa 1 miljardin verran. Aivan varmasti suunnitelmat tähän on jo olemassa, koska EU:ssa todella hyvin tiedetään, että täällä voi ihan oikeasti tuo sopimus ja koko hallitus kaatua. Sitten pidettäisiin teatraaliset neuvottelut, joissa pitkän prosessin tuloksena EU uhrautuu ja Suomi saakin vielä esimerkiksi miljardin lisää takaisin. Ja jäätäisiinkin vain 3 miljardia miinuksen puolelle. Silti sekin olisi mielestäni paljon parempi tulos ja myös hyvä viesti EU:lle.

4 tykkäystä

ei missään nimessä. olemme maksaneet nytkin jo liikaa huonosti asiansa hoitaneiden maiden (italia, espanja, kreikka jne) jaloillaan pitämiseksi.

3 tykkäystä

Ei tukipaketille. Mitä virkaa on EU:n perussopimuksella tai sopimuksilla ylipäätään, jos niiden yli on noin helppo kävellä? Jäsenmaksuosuus ja tukipaketti on harkitusti kompattu yhteen, jotta ikäänkuin varmistettaisiin koko paketin läpimeno. Rivit suorana ja ehdoton ei. Ottakoot etelän maat EVM:sta lainaa. Sitä saa nyt edullisesti, jopa miinuskorolla. Sitä vartenhan EVM on aikanaan perustettu.

3 tykkäystä

Kyllä tukipaketille. Ei ole vaihtoehtoja. Tärkein syy on se, että myös Amerikka Bidenin johdolla elvyttää vielä suuremmalla summalla. Tätä kertaluonteista pakettia on tarkasteltava globaalisti.

2 tykkäystä

Ei missään tapauksessa. Neljän miljardin lasku lapsillemme on liikaa. Paketin kaataminen johtaa hetkelliseen mainehaittaan, sekä -markkinahäiriöihin, mutta ne menevät ohi. Pitkällä aikavälillä Suomen etu on olla yhteisvastuullista velasta ulkona.

2 tykkäystä

Voiko tuosta tulipketista tehdä ehdotuksen / esityksen tai välikysymyksen, jotta se pitäisi neuvotella uusiksi? Uudelleen neuvottelun taakse uskoisi myös kokoomuksen ja perussuomalaisten lähtevän jos vaihtoehtona olisi paketin toteutuminen.
Olisiko tällaiseen olemassa mitään työkalua @harry.harkimo?

Ei missään nimessä!

1 tykkäys

Ehdottomasti pitää jättää hyväksymättä. Kansanäänestyskin sai 58000 kannattajaa ja sekin on jossain Mariinin pöytälaatikossa pölyttymässä. Nykyhallituksen toiminta on yhtä luokatonta kuin kokoomuksen aivotyhjö. Äänestäjät haluavat puolueen jolta löytty mielipide.

1 tykkäys

Kannatan itse EU:n jäsenyyttä, mutta EU:n tulee miettiä uudelleen rahanjakoperiaatetta. Korona rahaa ei tule käyttää poliittisten järjestelmien tukemiseen maissa, jotka ovat nettosaajia ja kapinoivat yhteisiä sääntöjä ja periaatteita vastaan.

3 tykkäystä

Ja näin yhteisvaluuttaunionin pitää toimia, kun talous sakkaa. Sitä elvytetään. Jos me estämme elvytyksen, edessä on ilmeinen taantuma ja isoja ongelmia pankkisektorille. Nämä heijastuvat kyllä myös Suomeen asti. Osakemarkkinoilla näkyy jo nyt positiivinen vire, joka heijastuu Amerikan elvytyksestä.

Jos ajattelemme ahtaasti - niin kyllä - olemme maksajia. Mutta toisaalta tuolla rahasummalla taataan vientisektorille töitä ja yhteiskunnalle verotuloja. Tärkeitä on kohdistaa meille tuleva raha siten, että sen avulla saadaan innovointeja ja tuotekehitystä, jotta me ei jäädä jälkeen Amerikan ja Aasian talouksista.

2 tykkäystä

Ei pidä hyväksyä tätä elvytyspakettia.

1 tykkäys

Tätä pakettia ei pidä hyväksyä, Ranska ja kumppanit saavat maksaa itse omat pankkitukensa. Kreikan tukipaketit valuivat suoraan saksalaisille ja ranskalaisille pankeille ja kansa sai kärsiä. EUn perusperiaatteisiin kuuluu no bail out eli jokainen hoitaa itse omat velkansa.

2 tykkäystä

Pakettia ei pitäisi tällaisenaan Suomen hyväksyä, joten vastaukseni on vahva ei.

2 tykkäystä

Ehdottomasti kyllä. Sijoitetaan kokonaisuuteen nähden niin vähän rahaa pakettiin, että väkisin saadaan enemmän kuin sijoitettu raha. Koska olemme yhteismarkkinoilla ja paketti on niin suuri hyötyy Suomi epäsuorasti. Jos ei hyödytä,niin on yritystemme kilpailukyky todella huono

2 tykkäystä