Eduskuntavaalit ovat todellinen testi

Aluevaalien (1 paikka) jälkeen me täällä Turussa pohdimme, miten lähteä kohti eduskuntavaaleja. Siispä selvitimme, mitä yhden kansanedustajapaikan saamiseen vaaditaan omalla alueellamme:

  • Kannatus pitäisi nostaa 2% lukemista yli 5%:Iin. Tämä tarkoittaa käytännössä ainakin 15 000 ääntä. Viime vaaleissa vähintään yhden paikan saaneiden puolueiden joukossa kaikki ehdokkaat saivat vähintään 300 ääntä. Yhden paikan saaneilla listoilla ykkösnimi keräsi yli 3000 ääntä. Kuntavaaleissa ja aluevaaleissa useimpien liikkeen ehdokkaiden äänimäärät laskettiin kymmenissä. Korkein äänimäärä oli 1067. Sanomattakin on selvää että vaaleihin tarvitaan täysi ehdokaslista, mutta se on näissä vaaleissa helppo saavuttaa.

  • Rahaa. Eduskuntaan päässeiden ehdokkaiden keskimääräinen henkilökohtainen budjetti oli viime eduskuntavaaleissa lähes 40 000 euroa. Lisäksi puolueet käyttivät vaaleihin miljoonia euroja. Koska liikkeellä ei ole rahaa omasta takaa, pitää ehdokkaiden olla joko todella varakkaita tai vaihtoehtoisesti todella hyvin sponsoroituja. Kannattaako ehdolle lähteä ollenkaan, jos ei ole vähintään tuhat euroa budjettia? Joutuuko liike nyt jakamaan ehdokaspaikkoja maksukyvyn mukaan?

Tässä vaiheessa olisi hyvä, jos Liike Nyt alkaisi työstämään suunnitelmaa ja infopakettia mukana oleville. Jos kuvittelemme saavamme vaaleissa ehdokkaita läpi, työn pitää alkaa heti sillä työtä on tehtävänä todella paljon.

Taneli Hotanen
Kaksinkertainen vaaliehdokas
Puoluevaltuuston jäsen
Turku

4 tykkäystä

Selvää on että pitää olla nimeä tai rahaa, mieluiten molempia. Vaaliliitto lienee se realistinen, mutta miten Turussa, onko siellä sopivia ja onko halukkaista? Noita kun on kaikenmaailman ipuja, kipuja, piraatteja ja kristallipuolueita, niin sellasiin ei kyllä kannata sotkeentua.

Mutta vaikea paikka, sama ropleema vähän joka puolella :frowning:

Liike Nyt ei tee vaaliliittoja vuoden 2019 periaatepäätöksen mukaan. Syynä tälle on se että olisi täysin järjetöntä että esim. Kommunisteja äänestäneen äänillä liberaali menisi eduskuntaan. Tämä on hyvä ja hyvin perusteltu linjaus enkä itse lähtisi sitä muuttamaan.

Liike on tavoitellut muutoksia mm. vaalitapaan ja puoluetuen jakoperusteisiin ja olen edelleen sitä mieltä että ne ovat parhaita keinoja tuoda moniäänisyyttä politiikkaan. Jotta voisimme muuttaa näitä sääntöjä, pitäisi ensin saada nykyisin voimassa olevilla säännöillä tarpeeksi edustajia että meidät otetaan vakavasti. Viime mainittu on mahdollista jos jokaisessa vaalipiirissä tehdään täysillä töitä.

Hyvää pohdintaa ja tärkeää sellaista, ek-vaaleihin on vuosi aikaa ja se menee nopeasti. Jo saavutetut paikat aluevaltuustossa ja mahdollisesti kaupungin valtuustoissa tuovat näkyvyyttä ja sitä kautta myös äänestäjiä ja lisää ääniä. Myös nykyisissä äänestäjissä tapahtuu aina liikehdintää, mutta totta on että listoille olisi tärkeä saada jokin “nimekkäämpi” ehdokas. Nyt olisi tärkeää saada myös lisää paikallisyhdistyksiä, ennen ek-vaaleja, jotta Liike Nytin tunnettuus ja näkyvyys varmistetaan.

Meillä Vantaalla oli siitä erikoinen mutta hyvä tilanne, että saavutimme absoluuttisesti suuremman äänimäärän aluevaaleissa, kuin kuntavaaleissa vaikka äänestysaktiivisuus oli Vantaa-Kerava alueella maan heikoin. Kannatus oli 4,1% ja tällä ohitimme jo mm. RKP:n, KD:n ja Keskustan.

2 tykkäystä