Poskeĺen meni edk-vaalit

Onko tässä jo kerennyt tekemään mitään analyysia siitä missä meni vikaan, kun 10 paikkaa odotetaan ja 1 säilytetään.

Pohjanmaalla puhetta ainakin aiheutti Liikkeen ehdokasasettelu: Liikeelle kelpaa aivan kaikki ehdokkaat, sellaisetkin jotka ei edes Persuille kelpaa…

2 tykkäystä

Ei Persujenkaan ensimmäiset vuodet olleet mitään voittokulkua. Mahdollinen äänen hukkaan meneminen aina ihmisiä mietityttää.
Tässä vaalissa kai tärkeintä tavallisen veronmaksajan kannalta oli saada “suomen talibanit” pois hallitusvallasta hankaloittamasta elämää kunnianhimoon perustuvilla säännöillä, veroilla ja veloilla.

Liike Nyt on sentään ihan tolkun puolue, moniin muihin uusiin verrattuna!

1 tykkäys

On toki tolkun puolue, ja hyvä niin, mutta epäilystä tosiaan herätti Liikkeen ehdokasasetelu. Selvää on että äänestyskäyttäytyminen oli erikoinen tällä kertaa. Haluttiin sdp/Marin pois, siksi äänestettiin Ps ja Kok, enemmän ehkä Ps ehdokkaita. Ja Marin taas osaltaan ilmoitti komiasti että vain äänestämällä Sdp, voidaan tyrmätä porvarihallitus, joka tarkoitti ääntenmenetystä kavereille - muilta hallituskumpanilta. Tässä käytiin selvää äänivääntöä Sdp ja Ps puoleen. Selvää on että tämä oli pois kaikilta pienpuolueilta, ja tottahan se olikin omalla tavallaan. Tämä olisi voinut olla Liikkeen nousua ilman tätä äänestyskäyttäytymistä. Vaaliliittoja olisi pitänyt olla…

Edk vaalit puhutti poikkeuksellisen paljon mm omaa tuttavapiiriä, ja kun kerroin että Liike olisi sellainen johon nyt kannattaisi äänensä satsata, oli vastaus kahdenlainen: “tuntuu hyviltä teemoilta ja osaamista varmaan löytyy” tai "en äänestä Harkimoa tai sen porukkaa, likaa bisnestä ja globalismia ". Nämä kommenttisisällöt oli varmaan jotakin 80% luokkaa ja em vastausten keskinäisessä suhteessa noin 50/50. Pohdin vain sitä, että onko Liikkeellä vaarana olla sama kohtalo kuin Ps.llä aikoinaan - liiallinen personoituminen - sehän oli puhtaasti “patriarkka Soinin puolue” eikä isommin kärsinytottanut vastaan kritiikkiä, ja hajosi käytännössä siihen kun joko Soini paisui suuremmaksi kuin Ps - tai päinvastoin?

1 tykkäys

Itse tässä mietiskelen että kuinka moni äänestäjistä tietää Liike Nyt puolueen olemassa olosta? Itse liikuin vaalien alla esim. Seinäjoella, kauhajoella, teuvalla, Närpiössä, Kristiinankaupungissa sekä muualla Vaasan vaalipiirin alueella enkä havainnut ainuttakaan Liike Nytin vaalimainosta enkä myöskään sellaisia postin mukana kotiin saanut. Ehdottomasti eniten vastaan tuli PS:n vaali mainoksia.

Näin se vähän täällä Vaasassa oli… Aika huonosti Liike sai mediassakin tilaa kun Hjallis Vaasasa kävi.

Ps oli hyvin esillä ja sai Pohjanmaalta kelpo tuloksen. Pohjanmaa on Liikkeelle varmaan aika hankala alue noin muutenkin.

Itse näin uutena jäsenenä kansalaisten riveistä tulleena huomasin että näkyvyyttä saisi olla enemmän, perussuomalaiset tekivät kyllä hyvää mainontaa tiktokissa kun välillä tuntui että joka toinen video on perussuomalaisten vaalimainos.

1 tykkäys

Saa nyt jossitella ja ehdokkaista vikaa etsiä mutta … Oliko esitetyt tavoitteet sellaisia jotka mahdollisiin taäänestäjiin kohdistui oikein. Keskustelin torilla mm liikkeen ehdokkaiden kanssa ja tuli suoraa tekstiä että asuntotuet leikkuriin ja samoin päivärahat ja kaikki pakotettava töihin. Kun epäilin että työpaikkoja ei ole tarpeeksi niin vastaus oli että “on vaikka kuinka paljon”. Ei muuten ole tilastojen mukaan. Varmaan kaikki hyväksyy että kaikki työhön mutta kuka ottaisi tehtäväkseen opastaa työttömät työpaikkoihin. En kyllä tällaista ehdokasta usita ja on oltava kalla äänestää. Jos on tavoite menestyä niin ehdokkaiden on tosiaan oltava tasokkaita ja niiden on tuotava RATKAISUJA äänestäjien tavoitteisiin ja ongelmiin. Kun heitellään tunteenpurkauksien ideat ja ajatukset niin tulos on heikko.

Eihän kukaan ehdokkaista vikaa ole kaivanut, ketään ei ole nimetty, ehdokasasettelusta voisi jotakin sanoa kylläkin. Nuo omat kommenttini ovat suoraan Vaasan toreilta ja turuilta. Jos 10 paikkaa uumoiltiin ja 1 saatiin pidettyä, ja jos ohjelma on ok, niin lienee kuitenkin niin että sitten on olemassa ukottavuusingelma?

Joo, tämä oli kyllä surkeutta…

Ihan perinteisin keinoin pitää nousta: Tarvitaan kuntavaaleissa ihmisiä valtuustoihin ja sitten sitä kautta sitten ponnistamaan eduskuntaan.

Liike NYT edustajista moni on yrittäjä, sellainen tausta on tietysti hieno asia, mutta pitäisi osata huomioida, että suurin osa äänestäjistä ei ole yrittäjiä, eikä halua sellaisia olla.

1 tykkäys

Näin on, pitäisi olla laajempi kirjo. Nyt puolue on väkisinkin profuloitunut Harkimon puolueeksi joka ajaa yrittäjien etua. Äänestäjäpotentiaali on varmankin ihan muualla?

2 tykkäystä

Itse olen työn tekijä ja vielä julkisella puolella ja toivon että yrittäjät saisi helpotusta koska ilman yrittäjiä meillä ei olisi työpaikkoja mutta olet totisesti oikeassa koska suomessa ei ymmärretä yrittäjien tärkeyttä vaan kuvitellaan että yrittäjät riistävä kaiken ja se ei pidä paikkaansa.

3 tykkäystä

Tämä on täysin totta. Todellisuudessa Suomea työllistää mikro ja pienyrittäjät, ja esim eläkkeistä 70% maksetaan eläkeläisille tämänpäivän tyel maksuista. Jos työpaikat vähenee tai yrittäjyyttä ajetaan alas tavalla tai toisella, niin siinä on selvä suuntaus eläkkeisiin sekä myös tietysti talouden kasvuun että mihin suuntaan tässä mennään.

Mutta kaikki ei ajattele näin, ja profiloituminen Harkimon yrittäjäpuolueeksi olisi vahingollista Liikkeen kehittymistä ja kasvua ajatellen. Kovin moni ei ymmärrä yrittäjyyden arvoa yhteiskunnalle…

Ei ole tosiaan eduskuntavaalien tarkempia
aluekohtaisia tuloksia esitelty tai juurikaan muuten analysoitu. Virallisissa tilastoissakin hämää, kun koko puolueen kannatusprosentin kasvu esitetään 2,4 %:ksi verrattuna EK-vaaleihin 2019, tosin hyvältähän se näyttää, jos taulukoita lukee kirjaimellisesti.
Vuoden 2019 yhdistykset on laskettava yhteen ja kannatusprosentiksi 2019 saadaan 2,3 %. Nyt 2023 oli kannatusprosentti 2,4 % eli kasvua 0,1 prosenttiyksikköä.

R. Hellsten, Häme